Titlurile zilei

Abuz grosolan la Delphi, demascat în instanță! Uriașa companie este obligată să îi plătească daune morale unui angajat dat afară pe nedrept! Șefii au profitat de pandemia de COVID-19 pentru a-și concedia subalternii! (Exclusiv)

Publicat: 13 mart. 2021
Sediul fabricii Delphi Diesel Systems, din Iași
Un ieșean a câștigat procesul intentat fostei fabrici Delphi Diesel Systems: judecătorii au obligat firma să îi achite salariile din urmă, dar și daune morale de 5.000 de lei

Un bărbat a câștigat procesul pe care l-a intentat fostei fabrici Delphi Diesel Systems. Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis acțiunea formulată de Ionel Dura împotriva SC Delphi Diesel Systems România SRL. Magistrații au obligat firma să îl reangajeze pe ieșean, să îi plătească salariile din urmă, dar și daune morale în valoare de 5.000 de lei

Fosta firmă Delphi Iași a fost obligată să îl reangajeze pe un tehnician din cadrul companiei! Acesta a obținut în instanță și plata salariilor din urmă, precum și daune morale! El a susținut că șefii firmei au profitat de pandemia cu COVID-19 pentru a concedia din personal!
Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis recent, în parte, acțiunea formulată de Ionel Dura, în contradictoriu cu Delphi Diesel Systems România SRL.

„Instanța admite în parte contestația formulată de Ionel Dura în contradictoriu cu intimata SC Delphi Diesel Systems România SRL. Anulează decizia de concediere din 14 iulie 2020, emisă de intimată. Obligă intimata să reintegreze contestatorul în funcția deținută anterior emiterii deciziei și să îi achite contestatorului o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat de la data concedierii (12 august 2020) și până la data reintegrării în muncă. Obligă intimata la plata sumei de 5.000 de lei către contestator, cu titlu de daune morale”, au afirmat magistrații ieșeni.

Ionel Dura a dat în judecată fosta firmă Delphi Iași

Procesul intentat de Ionel Dura firmei Delphi Systems a început pe 14 august 2020. Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Iași, bărbatul a contestat decizia de concediere. Acesta a cerut și plata salariilor din urmă, dar și daune morale de 25.000 de lei, justificate din prisma lipsei unui loc de muncă în plină pandemie de COVID-19.

„Am ocupat funcția de tehnician mecanic, în baza contractului individual de muncă din 6 septembrie 2010. M-am implicat în procesul de producție și mi-am exercitat cu responsabilitate atribuțiile de serviciu, fapt demonstrat fără echivoc de evaluările efectuate de angajator pe parcursul celor 10 ani de contract, în urma cărora mi-au fost recunoscute meritele, prin măriri salariale datorate unor calificative foarte bune la evaluări. Astfel, în contextul dat la selectarea angajaților care urmau să fie afectați de măsura concedierii colective, angajatorul avea obligația să coroboreze toate criteriile de selecție enunțate în decizia de încetare, respectiv cel prioritar, de desființare a unui post, cu individualizarea postului și a salariatului care ocupa acea funcție.

Deci, așa cum enunța angajatorul în decizia de concediere, pe lângă măsura desființării postului – acesta a avut în vedere evaluările mele, care nu au fost negative, aspect demonstrat de faptul că, anual, am fost evaluat și am primit o mărire salarială. În condițiile în care parametrii de evaluare ar fi fost negativi, iar rezultatul – unul nesatisfăcător, nu aș fi primit măririle de salariu obținute, deci, în mod clar, angajatorul nu a ținut cont de acest aspect”, a afirmat Ionel Dura în instanță.

Ieșeanul spune că a fost concediat pe nedrept

Ionel Dura a adăugat că cei de la Delphi, în decizia de încetare a contractului individual de muncă, indică și criterii terțiare, respectiv abateri disciplinare.

„Nu a fost cazul de abateri disciplinare în ceea ce mă privește, precum și criterii sociale – respectiv faptul că, dacă în cadrul societății sunt angajați ambii soți, disponibilizat va fi acel soț care are salariul mai mic, criteriu care nu a fost luat în calcul, chiar dacă angajatorul motivează faptul că postul ocupat de soția lui nu era vizat. Reducerea de personal, așa cum este menționat în decizia de încetare a contractului individual de muncă, a avut și un criteriu economic și tehnic, deci o scădere a producției, iar angajatorul ar fi trebuit să aibă în vedere și reduceri la acest nivel.

Mai mult, la selecția personalului afectat de desființarea postului, angajatorul ar fi trebuit să coroboreze toate criteriile enunțate în decizia de concediere și să efectueze o selecție corectă, aspect care, de altfel, nu s-a întâmplat, întrucât, în cadrul firmei, au fost păstrate pe funcții și posturi similare celui pe care l-am avut, persoane pentru care impactul concedierii nu ar fi avut aceleași repercusiuni, așa cum este cazul meu, care mă aflu la o vârstă la care este foarte dificilă încadrarea în muncă”, a mai afirmat ieșeanul.

În plus, acesta a susținut că, până în momentul la care a primit preavizul de concediere, a efectuat ore suplimentare, deci angajatorul nu se afla si nici nu se află într-o situație de declin, așa cum enunța în preambulul deciziei de concediere.

„Consider că angajatorul intimat s-a folosit de situația pandemiei de COVID-19 pentru a reduce personalul, însă fără a avea un fundament real financiar și tehnic”, a încheiat Ionel Dura.

Ce au spus cei de la Delphi Diesel Systems România referitor la concedierile făcute

De cealaltă parte, reprezentanții Delphi Diesel Systems România au cerut respingerea acțiunii ca fiind neîntemeiată și nefondată.

„Decizia de concediere contestată întrunește condițiile de legalitate și temeinicie prevăzute de lege. Am emis decizia de concediere a reclamantului, angajat pe funcția de tehnician mecanic, ca urmare a faptului că ne-am confruntat și ne confruntăm cu dificultăți majore în exploatare și mari dezechilibre financiare care ne afectează stabilitatea, iar, cu escaladarea pandemiei de COVID-19 în Europa și SUA, clienții din sectorul OEM (piața producătorilor de autovehicule / piese pentru autovehicule) al companiei au implementat măsuri de distanțare socială și au întrerupt activitățile de producție în fabricile lor. Ca urmare a acestor decizii, volumele de vânzări ale Delphi România au scăzut începând din luna martie 2020. Neexistând premize pentru creșterea veniturilor la un nivel la care să putem susține structura Delphi România din momentul respectiv, societatea trebuia să ia măsuri urgente pentru dimensionarea tuturor cheltuielilor, inclusiv prin redimensionarea forței de muncă, raportat la nivelul scăzut al veniturilor și al comenzilor.

Decizia de concediere a fost, așadar, parte din procesul de concedieri colective ce a avut loc în cadrul unității începând cu luna iunie 2020 și a fost emisă în temeiul dispozițiilor legale. Concedierile colective au fost derulate în baza Notificării privind consultările prealabile cu privire la intenția aplicării măsurii de concediere colectivă, emisă de Angajator și transmisă membrilor CRS (Consiliul Reprezentanților Salariaților) și spre știința ITM Iași și AJOFM Iași, dar și a notificării privind decizia aplicării măsurii de concediere colectivă, emisă de Angajator și transmisă ITM Iași și AJOFM Iași și spre știința membrilor CRS pe 11 iunie 2020”, au afirmat cei de la Delphi.

Totuși, judecătorii au considerat că ieșeanul Iulian Dura are dreptate și au admis în parte acțiunea acestuia.
Amintim că, în urmă cu câteva luni, compania BorgWarner a cumparat compania Delphi Technologies, care deținea în România un centru IT la București și fabrica din Iași.

Comentarii
 • Ce abuz grosolan, nu voi aricilor #rezist ati iesit in strada ca PSD sa nu mareasca salariul minim pe economie, maii sclavilor. Cica plecau multinationalele din tara, unde sa plece sclavilor????
  Noroc de Psd cava marit treptat salariul, TIMP DE 4 ANI DE ACUMA sa va obisnuiti cu scaderi de salarii si inghetarea lor.
  #rezistati acuma,,, holeer HORECA, unde is acuma protestele??? Unde e Stefan Mandachi cu metru debautostrada si cu ciuma rosie
  ????
  Oare ii e bine acuma, ce fraieti sunteti, ati cazut in plasa lor!
  Teapa fraierilor saraci!!!,

 • Mai prostoiule. Degeaba mareste salariul daca creste preturile la tot. Atata stiti sa va bucurati de 1 milion in plus la salariul, dar daca te duci la magazin cu un milion nu iti cumperi nicio pula

 • Bravo domnule Ciprian Nedelcu. Ești un ziarist de isprava.ar trebui sa scoți o culegere cu articolele publicate spre pilda altor colegi. Desigur ca împricinatul concediat a avut un avocat f.bun,ar trebui pomenit. La fel și numele magistratului care a judecat cu dreptate.

  Un asa articol este izvor de speranțe in veremurile acestea parșive.Va multumesc ca ați scris ,domnule Ciprian Nedelcu. Bravo!!!!

 • Pentru „prostilor ‘, acuma guvernare” romania educata” iti mareste benxina si motorina, alimentele se scumpesc si ghici ce,,, BOULE salariile scad. As ca BOULE invata sa sugi lozincile poate asa creerul tau va functiona!
  #in strada nu mai iesiti, va place asa cu botnita, cu in timpul comunismului si securitatii. Incet invatati sa fiti catei ascultatori!

 • Mai handicapat ordinar ce esti. Totu se duce de rapa acum fix din cauza guvernarii pesediste prostu pulii mele care esti. Nu mai sunt resurse pt ca retardatii au luat si cica v au marit salariile si pensiile de nicaieri si acu e normal sa se scada pt ca trebuie sa se puna inapoi. Tara e indatorata pana in gat din cauza jegurile pesediste. De ce pula mea nu si asuma pesedeu sa intre acu la guvernare? Pt ca stie ca n are vreo sansa rezolve cacatul creat tot de ei. Idiotule care esti idiot. Marsi in mortii tai de fosila comunista si indoctrinata..mars la pupat moaste si la mancat mici cu bere. Atata stiti

 • #rezistule lizincile astea sa le mesteci tu cu familia ta de pnl isti! Pai cum asa, de asta Catu premierul vostru repetent de 2 ori s a imprumutat cat psd in 4 ani de guvernare, in doar 1 luna???? Baiii pai Psd din punctul tau de vedere e vinovat si pentru ca Ministru sanatatii nu are diploma de facultate, tot Psd e vinovat si pentru covid nu???? Adica Psd a impartit banii imprumutati???
  Psd e vinovat ca boii de Pnl a trecut inapoi program de 2 ore, uire sifonarea banilor!
  Tara indatorata ca PDL a condus o 8 ani, da Basescu, Boc, Turcan, toti is la Pnl sau ai mintea USR ista si Psd e de vina!
  Spitalu regional, si promisiunile lu Chirica tot Psd e de vina, nu??
  Autostrada, fondurile de coeziune care PNL nu a depus dosar la UE, tot Psd e de vina???
  Mas ma labarule, fugi sa mai fumezi ceva, poate iti mai da PNL, niste tabla. Ca de adta a furat Alexe tabla si 300 m3 de scandura ca l a pus PSD! Minte ingusta si jeg al societatii!
  Ciocul mic, ca maine o sa ai salr 2 lei, asa se munceste in Africa, neam de sclav ce esti!!!
  Unde sunt banii imprumutati in pandemie de la banci???. Vezi ca HORECA dispare incet! Tot PSD e de vina???
  Scursura mica si perversa ce esti!

 • Mai prostule nu am zis ca is pnl ist am zis doar ca ciuma rosie, pesedisti pulii mele, ultimele gunoaie ale societatii au dus tara asta unde e acum. De 32 de ani ne tot baga in groapa prostule. Pacalesc prosti din astia ca tine cu mariri salariale si de pensii ca sa le dea votu, fix ca niste catelusi cuminti dar de fapt le trage la muie la toti prin marirea tuturor preturilor. Prostule. Nimic nu s arealizat in tara asta de cand e psdul la conducere. Avem niste strazi si spitale de zici ca is bombardate vai mortii lor. Fosile comuniste si proaste ce sunteti

 • Prea prost esti hodorogule ca sigur esti o zdreanta batrana care mai are o besina si crapa. Voi ne ati dus in groapa cu mintea voastra ingusta. De 32 de ani votati ciuma rosie fix ca niste catelusi cuminti si va dat osu pulii sa l roadeti. Idiotilor. NIMIC NU A FACUT PESEDUL IN TARA ASTA DECAT SA FURE TOT. V A FACUT UN JEG DE CADETRALA FIX CA SA MAI TRAGA NISTE BANI DE LA PENSIONARII PROSTI SI INDOCTRINATI

 • Si la lear am pățit la fel ,în plină pandemie mai dat afara eram lăcătuș mecanic si Intr o zi mai chemat la birouri sa semnez demisia ca postul meu sa desfiintat care eram angajat cu diploma si ei au adus oameni din clasare pe post ,mi sa zis sa predau sculele ecusonul si am fost escortat cu paza afara din firma fără să am drept de preaviz fără să îmi plateasca somaj tehnic si iam dat în judecată luna aceasta am iarăși proces daca nu o sa am câștig de cauză la ce miau făcut o sa trimit si la televiziuni aceasta întâmplare care am putut să o pățesc eu la această firmă numita lear corporation

 • Si la lear am pățit la fel ,în plină pandemie mau dat afara eram lăcătuș mecanic si Intr o zi mau chemat la birouri sa semnez demisia ca postul meu sa desfiintat care eram angajat cu diploma si ei au adus oameni din coasare pe post ,mi sa zis sa predau sculele ecusonul si am fost escortat cu paza afara din firma fără să am drept de preaviz fără să îmi plateasca somaj tehnic si iam dat în judecată luna aceasta am iarăși proces daca nu o sa am câștig de cauză la ce miau făcut o sa trimit si la televiziuni aceasta întâmplare care am putut să o pățesc eu la această firmă numita lear corporation

 • Si la lear am pățit la fel ,în plină pandemie mau dat afara eram lăcătuș mecanic si Intr o zi mau chemat la birouri sa semnez demisia ca postul meu sa desfiintat care eram angajat cu diploma si ei au adus oameni din coasere pe post ,mi sa zis sa predau sculele ecusonul si am fost escortat cu paza afara din firma fără să am drept de preaviz fără să îmi plateasca somaj tehnic si iam dat în judecată luna aceasta am iarăși proces daca nu o sa am câștig de cauză la ce miau făcut o sa trimit si la televiziuni aceasta întâmplare care am putut să o pățesc eu la această firmă numita lear corporation

 • Și eu domnule florin am lucrat la lear și tot în aceasta situație ma aflu și eu pana ce nu o sa dispară corupția slabe șanse sunt cu aceste procese …pana ce nu o sa se unească oamenii nu cred ca o sa scăpăm de aceste nereguli în firme cat și în România..din partea mea aveți toată susținerea și chiar și mărturie pot depune cu ce se întâmplă în aceasta firma

 • „prostule” si Isus, doi agarici de la Usr care au penali in functii, cu ministru de la jystitie care si a luat garsoniera cu acte false de la stat, ca de,,, numai unii is cotupti. Au desfiintat sectia speciala, ca de abuzuri in justitie sa nu raspunda nimeni. Imi e scarba pe voi latrailor ccare doar Psd aveti in fata ochilor.
  Dar mai dezteptule Basescu cu gasca lui CATI ANI AU STAT LA PUTERE, mai putorilor di jegosilor???? Ala ce a facut??? Dar Adomnitei ce a facut, dar Fenechiu ce a facut…… Jegosi slinosi ce sunteti!!! Voi habar nu aveti sa batwti un cui! Heguri puturoase, vreti gratuitati care Psd vi le a dat mai studentilor, acuma vi s a lyat tot mai aricilor.
  Incet incet piate impiziteaza si IT istii mai asistati sociali ce sunteti!
  Basescu a avut 2 mandate, alianta DA cu cine drecu a fost guvernata???? Cand vorbiti NUMAI de Psd sa va spalati la gura, ca va pute!
  Candidati cu CV uri false, si la primaria Tim8soara si la Ministru Sanatatii! Ce sunteti voi baaaaa, niste muci, care doar pe FB stau, acolo aveti prietene si acolo va iubiti, in rest RARATII SOCIETATII

 • Din pacate timp de 20 de ani au fost doi presedinti,un marinar fost comunist si turnator si altul un inspector de fizica pe un judet mic.Acestia au influentat toate guvernele,indiferent de culoarea politica, ce s-au perindat la conducerea tarii.Lor li se datoreaza „progresul” acestei tari.Trebuie sa fii nebun sa nu compari salariile tale cu cele din vest si sa ceri micsorarea lor si nu apropierea cat de cat cu cele din vest.Mai intai se spunea sa nu se mareasca,pentru ca nu ne vin investitorii si asa au ramas pensiile si salariile mici,iar investitorii n-au mai venit.

 • Comunismul a făcut mult rău acestei țări încă din 1944. Și de atunci am progresat foarte puțin, prin forta împrejurărilor. Daca va uitați ce se construia înainte de 1944, ce s-a construit după 1944, veți vedea și singuri că după 1944 s-a construit mult și foarte prost, exact cum fac acum multi dintre escrocii imobiliari.
  După marea lovitura de stat securisto-nomenclaturista din 1989, când l-au omorât pe Ceaușescu ca să își poată ascunde mârșăviile, au făcut ce au vrut în această țară. Securiștii și nomenclaturiștii comuniști. Așa am ajuns aici unde suntem acum. O mica grupare de îmbogățiți și o uriașă masă de oameni săraci, multi pribegi prin lume.
  Nu intențiile conteaza, ci ceea ce face cel care vorbește. Intențiile pot fi bune, dar dacă rezultatul este prost, ca și omul, degeaba a avut intenții bune.
  Și securiștii au furat, pesedistii, liberalii, etc. Putem doar să facem clasamente: care au furat și distrus mai mult. Chiar daca au guvernat puțin și liberalii au fost până acum la fel de ticăloși pentru acest popor ca și social-democratii.
  S-a furat foarte mult și în perioada lui Băsescu, dar și anul trecut, în pande-prostie și minciuno-pandemie!
  Este o dictatura foarte grea: securisto-medicalo-militara. Cea mai era dictatura dintre toate. Acum ceva timp in istorie mai erau niște OAMENI însemnați, care au murit, unii au reușit să supraviețuiasca. Și acum oamenii au numere, la fel ca în trecut. Nu contează câți mor, câți reușesc să trăiască. Sunt doar cifre. Cinci la sută, zece la sută, cinci mii o mie. Nu sunt oameni, doar cifre contabile. Dar va veni și ziua procesului! Nu se vorbește degeaba de un al doilea proces mondial în care sa fie judecați cei vinovați de aceste crime împotriva umanității!

 • Mai sunt tari care au fost comuniste si au prosperat, chiar dezvoltat. Nu comunismul in sinea lui eta rau, ci oamenii si mentalitatile! Daca privim anii comunismului vedem ca Romania ca tara s a dezvoltat foarte tare, agricol industrial., economic FARA DATORII!
  Ceea ce a venit dupa, acei adevarati comunisti au distrus tara, vanzand cate o bucata, rand pe ran, inchizand fabricile rand pe rand, vanzand tetenurile agricole, inchizand minele, taind padurile, etc
  Acua la guvernare avem COPIII LOR , cei care au CV uri false si nimanui nu ii pasa, care la Ministerul Culturii avem un mascarici care eta statuie prin Olanda, vedeti si ceilalti, vai mama loe, dar asa zic unii ca is buni si aduc „schimbare”, care???? Nu se vefe nimic deocamdata, doar bani imprumutati care NU SE STOE UNDE S AU DUS!
  #rezist

 • Nu va mai certati ba ca la usa cortului, ca ne pleaca multinationalele dracului si ne raman #rezistii pe drumuri.
  Am cunoscut in psd, in pnl, in udmr, in pdl, in aur, am cunoscut oameni care pun mana pe lopata, pe tarnacop, pe betoniera. Muncesc. Produc. Aduc plusvaloare.
  Ziceti care stiti macar de 1 individ din asta in usr sau plus. O laie. Numa gargara, numa scandal.

 • #psd mai rapan comunist jet in mata de asistat social,mars la munca daca vrei bani,tara asta arata asa din cauza psd-ului care e urmasul pcr-ului plin de securisti,in primul rand pune mana pe carte si invata sa scrii,am observat ca mai toti simpatizantii psd is analfabeti si retarzi mintali ca mamica lor zdrancila! apropo taticu vostru zdragnea ce mai face la parnaie? Sper din tot sufletul ca peste 4 ani sa aveti soarta lui ponta tariceanu si partidul lor alde.

 • Buna seara! Ulterior o sa mai auziți astfel de speță! Multi dintre cei „concediati” nu meritau aceasta răsplată. Felicitări celor care au depus plângere împotriva acestor campanii si nu doar împotriva celor de la delphi.

Adauga un comentariu