National

Acces transfrontalier la asistență medicală prin telemedicină și echipament modern, un proiect care aduce mai aproape de oameni, beneficiile aparaturii și tehnicii moderne și specialiști din două țări, România și Republica Moldova

Publicat: 07 oct. 2020
Proiectul de colaborare transfrontalieră: România - Republica Moldova

Proiectul de colaborare transfrontalieră – ”Acces transfrontalier la asistență medicală prin telemedicină și echipamente moderne” ENI (2SOFT/4.1/89) – Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020 va fi implementat cu sprijinul financiar din partea Uniunii Europene de către Asociația Homecare (Republica Moldova) în parteneriat cu Asociația Social Link (România). Bugetul total al proiectului este de 220 000 EUR, alcătuit din 198.000 EUR fonduri ENI și 22.000 EUR contribuție proprie, iar perioada de implementare este de 18 luni, (martie 2020 – august 2021). Scopul proiectului este creșterea calității asistenței medicale și sociale și îmbunătățirea sănătății populației prin serviciile de îngrijire la domiciliu oferite în Republica Moldova și România și diversificarea serviciilor de sănătate oferite cetățenilor de pe ambele părți ale frontierei.

Ce conțin activitățile proiectului

Activitățile majore ale proiectului includ: creșterea accesului la servicii sociale si medicale pentru beneficiari din Republica Moldova prin crearea platformei transfrontaliere de telemedicină, cooperarea instituțională prin mobilitatea echipelor de lucru și transferul bunelor practici transfrontaliere prin intermediul platformei de telemedicină, modernizarea centrelor de îngrijire la domiciliu din Chișinău, Bălți, Țaul, Ștefan Vodă și Doroțcaia și a 5 secții de dermatologie din Centrele de Sănătate din Republica Moldova. Beneficiarii proiectului sunt circa 2900 de persoane cu nevoi de îngrijire medico-socială la domiciliu din Republica Moldova, care vor avea acces la servicii de ingrijire mai calitative datorită posibilităților extinse de consultare și asistență, oferite prin intermediul telemedicinei. În cadrul proiectului vor fi mobilizați dermatologi, asistenți medicali din 42 Centre de Sănătate, asistenți sociali, psihologi si voluntari din Republica Moldova și România www.ro-md.ro Asociatia Social Link Address: Com. Miroslava, sat Valea Adîncă, str Veche, nr 162 A – jud. Iași, România Tel: 0773303982.

Proiectul adună la start 27 de state membre

Acest proiect este finanțat de Uniunea Europeana Uniunea Europeană este formată din 27 de state membre care au decis să-și unească treptat cunoștințele, resursele și destinele. Împreună, pe o perioadă de extindere de 50 de ani, au construit o zonă de stabilitate, democrație și dezvoltare durabilă, menținând totodată diversitatea culturală, toleranța și libertățile individuale. Uniunea Europeană se angajează să împartă realizările și valorile sale cu țările și popoarele de dincolo de granițele sale.

România-Republica Moldova ENI-COLABORARE TRANSFRONTALIERĂ Dotările cu echipament modern au ca obiectiv accesul la servicii medicale de la distanță a persoanelor care nu se pot deplasa, atât a celor din mediul urban cât și a celor din mediul rural; instruirea personalului medical cu privire la folosirea echipamentului medical modern și oferirea serviciilor de evaluare, și planuri de tratament în următoarele domenii: dermatologie, cardiologie, reumatologie, medicină generală. Contribuția din partea română va fi asigurată de o echipă de specialiști din orașul Iași, care vor oferi servicii de evaluare și suport psiho-emoțional persoanelor îngrijite în centrele din Republica Moldova.

Echipa va fi alcătuită din 3 psihologi clinicieni cu experiență

Echipa de specialiști va fi alcătuită din 3 psihologi clinicieni cu experiență, coordonați de un psiholog principal cu drept de supervizare și o echipă de voluntari, psihologi practicieni, care au dorit să se implice în această acțiune. Intervenția specialiștilor în sănătate mintală din Romania va avea ca focus, pe de o parte, personalul implicat în acordarea îngrijirilor la domiciliu și din centrele medicale și se va materializa în consultații psihologice pentru: medici, asistente medicale, îngrijitori. Consilierea psihologică a personalului implicat în îngrijire va avea ca obiective: gestionarea stresului și a burn-out-ului, dezvoltarea abilităților de comunicare cu pacienții și de gestionare a conflictelor.

Consilierea psihologică a persoanelor îngrijite în centre sociale sau la domiciliu, categoria care va beneficia și de cel mai mare număr de ore alocat în cadrul acestui proiect, se va desfășura conform unei proceduri de lucru proiectată și pusă în aplicare de către echipa de specialiști în domeniul sănătății mintale. Acestă procedură are următoarele obiective: stabilirea relației/alianței terapeutice; ventilare emoțională; identificarea stadiului pierderii în care se află persoana (șoc, negociere, furie, jelire/depresie, acceptare) și intervenție specifică în funcție de acest stadiu; adaptarea la schimbările aduse de boală, îmbunătățirea calității vieții, stabilirea unei rutine/program de viață; explorarea mesajului bolii și a avea www.ro-md.ro Asociatia Social Link Address: Com. Miroslava, sat Valea Adîncă, str Veche, nr 162 A – jud. Iași, România Tel: 0773303982.

Procesarea fricii de moarte

Acest proiect este finanțat de Uniunea Europeana Uniunea Europeană este formată din 27 de state membre care au decis să-și unească treptat cunoștințele, resursele și destinele. Împreună, pe o perioadă de extindere de 50 de ani, au construit o zonă de stabilitate, democrație și dezvoltare durabilă, menținând totodată diversitatea culturală, toleranța și libertățile individuale. Uniunea Europeană se angajează să împartă realizările și valorile sale cu țările și popoarele de dincolo de granițele sale. România-Republica Moldova ENI-COLABORARE TRANSFRONTALIERĂ o viață cu sens în continuare, descoperirea de noi scopuri în viață; gestionarea durerii fizice și a emoțiilor – tehnici de respirație, de relaxare (Schultz), mindfulness; terapia depresiei, anxietății (tulburare de anxietate generalizată, ipohondrie, fobii) – dacă este cazul; procesarea fricii de moarte (Ce este cel mai înfricoșător pentru persoană legat de moarte, apoi lucrat în direcția respectivă); terapia traumei existențiale (boala ca amenințare la viața sau integritatea fizică a persoanei); terapia dependențelor; intervenție sistemică – familia ca rețea de suport, reacția emoțională a aparținătorilor, gestionarea emoțiilor și a stresului de către apartinători, gestionarea conflictelor din familie, stabilirea de noi reguli de conviețuire, adaptarea familiei la îngrijirea pacientului.

Prin indeplinirea obiectivelor acestui proiect transfrontalier, cele două asociații partenere, Asociația Obștească Homcare din Chișinău și Asociația Social Link din Iași își propun să crească accesul la servicii medicale de calitate pentru cetățenii din Republica Moldova, dotarea cu echipament modern a centrelor de îngrijire, creșterea nivelului de instruire și performanță al personalului implicat în actul de îngrijire. Acest proiect are ca obiectiv și schimbarea paradigmei de abordare în ceea ce privește acordarea îngrijirilor printr-o viziune holistică ce are în vedere nu doar tratarea afecțiunilor fizice, ci și a celor psihoemoționale, care se instalează odată cu degradarea stării de sănătate, acest lucru fiind făcut de specialiștii în sănătate mintală din Iași, România.

27 de state membre UE au decis să-și unească treptat cunoștințele, resursele și destinele

Acest proiect este finanțat de Uniunea Europeana Uniunea Europeană este formată din 27 de state membre care au decis să-și unească treptat cunoștințele, resursele și destinele. Împreună, pe o perioadă de extindere de 50 de ani, au construit o zonă de stabilitate, democrație și dezvoltare durabilă, menținând totodată diversitatea culturală, toleranța și libertățile individuale. Uniunea Europeană se angajează să împartă realizările și valorile sale cu țările și popoarele de dincolo de granițele sale. România-Republica Moldova ENI-COLABORARE TRANSFRONTALIERă Acest material a fost realizat cu asistența Uniunii Europene. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Asociației Homecare și nu poate fi luată în considerare în niciun fel pentru a reflecta opiniile Uniunii Europene sau ale Programului Operațional Comun România-Moldova 2014- 2020.

Asociația Social Link Manager proiect: Psiholog clinician Principal: Popovici Mircea Petru.

Comentarii
  • Rusoii NU sunt in UE.
    Mare greseala a fost sa le dam cetatenie, burse,cazari. Bani. Chirica a dat 2 miliarde in primavara. De ce ?
    Rusoii nu ne dau nimic.
    Numai probleme avem din cauza lor.

Adauga un comentariu