Actualitate

Aceasta informatie arunca tot Iasul in aer! Fosti KGB-isti se afla in spatele acestei afaceri trasnet!

Publicat: 28 mai 2015
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Aceasta informatie arunca tot Iasul in aer Fosti KGB-isti se afla in spatele acestei afaceri trasnet
1

@ Primaria Iasi a intrat intr-o combinatie cat se poate de riscanta pentru intreaga comunitate a orasului @ Autoritatea administrativa s-a pus drept garant pentru un credit bancar de care beneficiaza o firma controlata de oligarhii rusi cu afaceri in domeniul energiei @ Astfel, Primaria a fost trimisa in corzi si este obligata sa cumpere energie de la firma respectiva, firma extrem de controversata care se afla in spatele mai multor privatizari scandaloase facute in Romania @ Reteta acestor afaceri facute in dauna banului public a fost pastrata inca de pe vremea fostului premier Nastase, atunci cand oligarhii rusi si fostii KGB-isti au acaparat aproape intreaga piata de energie, produsele fiind vandute la suprapret

Colaborarile intre autoritatile administrative locale si oligarhii rusi cu afacerile in domeniul energiei continua sa isi faca simtita prezenta la Iasi. Dupa ani de zile in care combustibilul a fost cumparat prin intermediul fostilor securisti din Uniunea Sovietica la un pret de 4-5 ori mai mare fata de cel al pietei, lucru care se intampla pe vremea CET SA, lucrurile nu s-au oprit nici dupa privatizarea termocentralei. Primaria Iasi impreuna cu Dalkia (actuala Veolia Energie Iasi) s-au pus recent garanti in cadrul unui credit bancar, in valoare de 6 milioane de euro, care a fost accesat de o companie privata cu sediul in Bucuresti. Este vorba despre C-Gaz & Energy Distributie SRL (fosta SC Gaz Sud), firma care se ocupa cu distributia de gaze naturale si care a fost implicata in numeroase scandaluri economice de-a lungul anilor. In spatele acestei firme controversate se afla o intreaga retea de alte societati private care sunt controlate mai departe prin Ligatne Ltd, firma cu sediul in paradisul fiscal din Cipru.

Oligarhii si KGB-istii din umbra

Administrator al companiei C-Gaz este Peter Braun, evreu cu cetatenie americana care este un apropiat al oamenilor de afaceri rusi din domeniul energiei. Cea mai mare lovitura data de Peter Braun in Romania este privatizarea Alro Slatina (inclusiv a firmelor Alprom si Alum) realizata impreuna cu Alexander Krasner, afacerist cu cetatenie ruso-italiana. Acesta din urma este un apropiat si fost angajat al lui Vitali Machitski, cetatean rus cu afaceri numeroase in domeniul energiei. Acelasi Alexander Krasner este si un apropiat al magnatului rus Igor Ziuzin, fiind folosit in posturi de conducere in cadrul firmelor controlate de acesta, cu domeniu in exploatarea resurselor minerale si a distributiei de energie. Aceste personaje care controleaza multe miscari pe piata din Romania inca din urma cu 20 de ani, au legaturi cu marile corporatii precum Gazprom, care dau mai departe gaz companiilor din Romamia controlate de aceleasi grupuri de interese. Acest Peter Braun controleaza si Amgaz Furnizare SRL, a fost in spatele falimentarii CET Bacau, iar acum se ocupa intens si cu achizitia terenurilor aflate in litigiu si a retrocedarilor. Aici amintim faptul ca numai la CET Tudor Vladimirescu exista o suprafata de circa 15 ha, iar compania a fost falimentata cu o datorie de 600 milioane de lei in urma unor colaborari asemanatoare.

Citeste si: Cea mai mare escrocherie din istoria recenta a Iasului: lovitura de 80 de milioane de euro

Ce are de pierdut Iasul in aceasta combinatie?

Creditul bancar pentru care Primaria Iasi si Dalkia s-au pus garanti aduce o instabilitate enorma in sistemul de termoficare centralizat al orasului. In primul rand, la CET Iasi s-au realizat investitii de cateva milioane de euro pentru modernizarea centralelor pe carbune si pacura deoarece pretul gazului este considerat prea mare. Cu toate acestea, Veolia Energie Iasi a fost prinsa in reteaua creata de oligarhii rusi pentru vanzarea energiei in Romania, iar asta in dauna comunitatilor locale care sunt nevoite sa cumpere gaz la un pret, cel mai probabil, cu mult peste cel mediu de piata. In momentul de fata, Primaria Iasi are cedate catre Dalkia numeroase terenuri, circa 70 de ha, sub forma de garantie in cazul in care compania franceza nu iese cu profit din aceasta colaborare facuta la Iasi.

Cu alte cuvinte, Primaria Iasi este deja garant in cadrul Dalkia Termo Iasi (Veolia Energie Iasi), iar cele doua parti s-au mai pus o data garanti pentru o companie privata. Mai departe, aceasta companie privata cumpara cu banii imprumutati gaze naturale pe care le distribuie mai apoi catre Veolia Energie Iasi, adica firma care s-a pus garantie pentru creditul accesat de compania C-Gaz. Un aspect foarte important este acela ca C-Gaz & Energy Distributie SRL face parte dintr-o retea de firme controlate de aceiasi oligarhi rusi cu afaceri in domeniul distributiei si productiei de energie. Astfel, firma care imprumuta banii este si cea care vinde produsul catre garantul creditului de 6 milioane euro, iar mai departe, Veolia Iasi plateste toate aceste operatiuni. Practic, prin aceste metode, C-Gaz isi asigura piata de desfacere prin legarea clientilor cu creditele bancare, in conditiile in care pretul gazelor naturale a fost liberalizat si va creste constant in urmatorii ani.

Adauga un comentariu