Secretele istoriei

Acesta este cel mai scurt război din istorie. A durat … 38 de minute

Publicat: 17 feb. 2020
Acesta este cel mai scurt război din istorie
Acesta este cel mai scurt război din istorie

Acesta este cel mai scurt război din istorie. Cel mai scurt conflict din istorie s-a declanșat în 1896. Atunci sultanul declarat al Zanzibarului, Khalid bin Barghash, a luat o decizie surprinzătoare.

A adoptat o politică de apropiere cu Germania și a hotărât să întrerupă orice colaborare cu Marea Britanie, puternică în colonii pe acea vreme

În urmă deciziei luate de acesta, Anglia i-a cerut lui Khalid să se predea garnizoanelor britanice până la 27 august, orele 9:00.

Sultanul Zanzibarului nu s-a supus și și-a chemat sub arme efectivele compuse din 2.800 oameni, precum și „intreaga flota”.

Acesta este cel mai scurt război din istorie

Dintr-o singură salvă britanicii au nimicit 570 de soldați ai Zanzibarului care n-au apucat să tragă nici un foc. Ceilalți soldați din armată lui Khalid bin Barghash s-au predat fără ordin.

Cronicarii vremii consemnează că, din momentul declansării atacului, până la capitularea armatei inamice au trecut exact 38 minute.

Sfârșitul sultanului răzvrătit

Khalid bin Barghash s-a refugiat la consulatul german și este adăpostit pe vasul Seeadler, aparținând marinei imperiale germane.

În Zanzibar, devine sultan un var al sau, Said Hammoud ibn Mahomed ibn Said al-Bousaid, simpatizant al Mării Britanii.

Khalid este prins de britanici într-un final și este exilat la Seychelles, apoi pe insulă Sfântă Elena și revine în Africa orientală în 1925.  S-a stins din viață în anul 1927 la la Mombassa, care în acea vreme aparținea Zanzibarului.

Pe tot parcursul vieții sale sultanul s-a lăudat că el a a îndrăznit să înfrunte puternică Anglie timp de 38 minute.

Adauga un comentariu