Secretele istoriei

Acesta este cel mai scurt război din istorie. A durat … 38 de minute

Publicat: 17 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Acesta este cel mai scurt război din istorie. A durat ... 38 de minute
Acesta este cel mai scurt război din istorie

Acesta este cel mai scurt război din istorie. Cel mai scurt conflict din istorie s-a declanșat în 1896. Atunci sultanul declarat al Zanzibarului, Khalid bin Barghash, a luat o decizie surprinzătoare.

A adoptat o politică de apropiere cu Germania și a hotărât să întrerupă orice colaborare cu Marea Britanie, puternică în colonii pe acea vreme

În urmă deciziei luate de acesta, Anglia i-a cerut lui Khalid să se predea garnizoanelor britanice până la 27 august, orele 9:00.

Sultanul Zanzibarului nu s-a supus și și-a chemat sub arme efectivele compuse din 2.800 oameni, precum și „intreaga flota”.

Acesta este cel mai scurt război din istorie

Dintr-o singură salvă britanicii au nimicit 570 de soldați ai Zanzibarului care n-au apucat să tragă nici un foc. Ceilalți soldați din armată lui Khalid bin Barghash s-au predat fără ordin.

Cronicarii vremii consemnează că, din momentul declansării atacului, până la capitularea armatei inamice au trecut exact 38 minute.

Sfârșitul sultanului răzvrătit

Khalid bin Barghash s-a refugiat la consulatul german și este adăpostit pe vasul Seeadler, aparținând marinei imperiale germane.

În Zanzibar, devine sultan un var al sau, Said Hammoud ibn Mahomed ibn Said al-Bousaid, simpatizant al Mării Britanii.

Khalid este prins de britanici într-un final și este exilat la Seychelles, apoi pe insulă Sfântă Elena și revine în Africa orientală în 1925.  S-a stins din viață în anul 1927 la la Mombassa, care în acea vreme aparținea Zanzibarului.

Pe tot parcursul vieții sale sultanul s-a lăudat că el a a îndrăznit să înfrunte puternică Anglie timp de 38 minute.

Adauga un comentariu