Prima pagină » Culinar » Acesta este desertul copilăriei românilor! Alfă cum se face nuga după rețeta clasică

Acesta este desertul copilăriei românilor! Alfă cum se face nuga după rețeta clasică

23 dec. 2025, 14:50,
Ionela Melinte în Culinar

Unul din deserturile copilăriei foarte apreciate de toată lumea este nuga. Acesta este un produs dulce, tradițional în România, dar foarte multe persoane nu știu cum se face nuga acasă, într-un mod foarte simplu și rapid.

Nuga este un desert tradițional și popular în România, cu un gust foarte dulce și o textură crocantă datorită napolitanei și a alunelor din compoziție. Preparatul se obține dintr-un amestec de zahăr caramelizat și un sortiment divers de arahide, nuci, migdale sau fructe.

Cum se face nuga după rețeta clasică

Nuga, este un dulce al copilăriei foarte apreciat de români. Acest desert se poate face cu foarte mare ușurință chiar și acasă, iar rezultatul final este unul de excepție.

Pentru prepararea desertului acasă este nevoie de un număr de 7 ingrediente. Printre acestea se numără 175 de grame de miere, 3 gălbenușuri de aprximativ 100 de grame, 175 de grame de zahăr, zeama de la un sfert de lămâie, jumătate de linguriță de extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat, 150 de grame de nuci, alune de pădure, migdale, fistic sau orice alte tipuri de nuci și două foi de napolitană.

Prepararea desertului începe cu pregătirea ingredientelor. Pentru început se separă albușurile de gălbenușuri, albușurile fiind puse într-un bol. În același bol se adaugă mierea și zahărul, fiind mixate la viteză mare timp de 12-15 minute sau până compoziția capătă o textură spumoasă și zahărul nu se mai simte la mână. Pentru a verifica dacă zahărul s-a topit complet, se poate lua puțină compoziție între degete și se freacă ușor.

Rețeta completă de nuga

După ce s-a format spuma și zahărul s-a topit, se poate adăuga vanilia și zeama de lămâie și se mai bate cu mixerul încă 5 minute. Spuma obținută trebuie să aibă textura ca cea a bezele, să fie densă, lucioasă și fermă.

După cele 5 minute de mixat se poate trece la gătirea spumei pe baie de aburi. Bolul cu compoziția se pune deasupra unei oale în care fierbe apă, iar bezeaua se gătește aproximativ 60 de minute și se amestecă constant cu o spatulă. Spuma o să scadă treptat din volum și o să capete o textură lucioasă.

Cu cât bezeaua o să stea mai mult pe baia de aburi, cu atât rezultatul final o să devină mai tare. După cele 60 de minute în care bezeaua a stat pe baie de aburi, se pot adăuga nucile, alunele, migdalele, fisticul sau dacă se preferă, fructe uscate.

Foile de napolitană se așează întro tavă de o dimensiune potrivită. Tava se tapotează cu folie alimentară de plastic, care trebuie să acopere și marginile acesteia. Peste folia se pune prima foaie de napolitană după care se pune toată compoziția de halva făcută. Deasupra de compoziție se pune și cealaltă foaie de napolitană, iar marginile foliei de plastic se ridică peste aceasta, astfel încât să o acopere parțial.

După ce au fost urmați toți acești pași, halvița se pune la frigider pentru aproximativ 8-10 ore.

Astfel, dacă vrei să știi cum se face nuga acasă, trebuie să încerci rețeta clasică a acesteia.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
23 decembrie 2025
23 decembrie 2025