Titlurile zilei

Acesta să fie secretul longevității? Ajuns la 102 ani, acest bătrânel simpatic dezvăluie rețeta unei vieți liniștite și lipsită de boală: „Nu îmi lipsește niciodată din cameră”

Publicat: 08 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Acesta să fie secretul longevității Ajuns la 102 ani acest bătrânel simpatic dezvăluie rețeta unei vieți liniștite și lipsită de boală Nu îmi lipsește niciodată din cameră
Vasile Țapu are 102 ani și este cel mai vârstnic beneficiar al Căminului de Pensionari "Sfânta Cuvioasă Parascheva"

Secretul longevității! Vasile Țapu are 102 ani și este cel mai vârstnic beneficiar al Căminului de Pensionari „Sfânta Cuvioasă Parascheva”Iași. Acesta a împărtășit secretul vârstei atât de înaintată. Nu trece nicio zi fără să mănânce sănătos, iar stresul și agitația sunt două stări ce nu au avut loc în viața acestui bătrân, chiar dacă timp de 4 ani a luptat în război

Vasile Țapu a împlinit în urmă cu două luni frumoasa vârstă de 102 ani. Acesta este cel mai vârstnic beneficiar al Căminului de Pensionari „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Iași. Bărbatul a împărtășit secretul longevității sale. În fiecare zi, Vasile Țapu mănâncă fructe, nu se stresează și nu se grăbește. Chiar dacă soarta nu a fost prea prietenoasă cu acest bătrân, el zâmbește în fiecare zi și spune că a avut și are o viață foarte frumoasă.

„Am venit din 2018 aici, la cămin, și îmi este foarte bine. Am o rutină acum, aici, nu prea fac foarte multe, dar nici nu mai pot. Le fac ușor și cu calm pe toate. Nu știu dacă pot să spun că acesta e secretul unei vieți lungi, dar eu mănânc foarte multe fructe. Pe lista mea de cumpărături sunt mereu următoarele fructe: banane, mure, afine, kiwi. Îmi plac toate fructele, iar în cameră am mereu câte un fruct. Nu trece zi fără să mănânc fructe și am făcut toată viața mea asta. Nu m-am stresat niciodată, chiar de am trăit momente foarte grele în viață”, a declarat Vasile Țapu.

Angajații căminului povestesc că acest bătrân este deosebit de calm și relaxat, iar și acesta ar fi un alt motiv al longevității sale.

„Este atât de calm și face toate lucrurile foarte relaxat. El nu se grăbește niciodată. Masa e la ora fixă, mănâncă încet, nu ca noi pe fugă. Stresul nu există la el sau cel puțin așa arată. E un exemplu de liniște și pace”, a precizat ergoterapeutul căminului, cea care se ocupă de activitățile beneficiarilor.

Bătrânul nu suferă de nicio boală

Stilul de viață sănătos nu l-a ajutat să ajungă doar la această vârstă frumoasă, dar Vasile Țapu nu suferă de nicio boală. Acesta nu are nevoie de niciun tratament. Bătrânul reușește să se deplaseze singur și adoră să se plimbe prin curtea căminului de bătrâni. Întreaga echipă a centrului îl privește pe acesta ca pe un exemplu.

„Domnul Vasile chiar este un exemplu pentru mulți dintre noi. Cu toții îl iubim și ne place foarte mult să stăm de vorbă cu el. Mie chiar îmi face plăcere să vorbesc cu el la telefon. Ne înțelegem foarte bine. Să știți că el nu merge la cabinetul medical, decât dacă are nevoie de o pastilă pentru durere de cap sau de stomac, în caz că se simte rău după ce mănâncă, însă el nu are o boală cronică sau ceva. Nu are tratament pe care să-l urmeze. El este foarte activ. În special, cei care nu vor să participe la activități și preferă să stea în cameră la televizor sunt cei care se îmbolnăvesc”, a adăugat ergoterapeutul căminului, care se ocupă de activitățile beneficiarilor.

Vasile Țapu a luptat timp de 4 ani în cel de-Al Doilea Război Mondial

Viața bătrânului nu a fost una ușoară. Plecat de acasă, din Basarabia, a luptat timp de 4 ani în cel de-Al Doilea Război Mondial. Avea doar 20 de ani când a plecat pe front. Își amintește toate clipele grele prin care a trecut de parcă totul s-ar fi întâmplat chiar ieri. După încheierea războiului, bărbatul a lucrat în agricultură și după revoluția din 1989 s-a mutat în Iași.

„Sunt veteran de război, am fost pe front timp de 4 ani. Cum să fie în război? A fost foarte greu, a fost un calvar. Era infernul. Războiul e război, ferească Dumnezeu să mai fie război. A fost nenorocire. După ce m-am eliberat din armată, am făcut serviciu. La 24 de ani am ieșit din război. După război a fost criză, a fost greu, dar odată cu trecerea anilor s-au mai îmbunătățit lucrurile. Eu m-am născut în Basarabia. Din toate rudele pe care le-am avut, nu mai trăiește nimeni, decât un strănepot. Nu mai am pe nimeni în Iași. Am un singur copil care e plecat în Franța și am mai avut un copil care a murit la vârsta de 7 luni, iar soția mea a murit și ea în urmă cu câțiva ani”, a spus Vasile Țapu.

În edițiile anterioare ale cotidianului „BZI” a fost prezentată o poveste de dragoste cum rar îți este dat să vezi în ziua de azi. Doina și Vasile Popovici au ales să își trăiască ultimii ani din viață, împreună la căminul de bătrâni.

Adauga un comentariu