Titlurile zilei

O poveste de dragoste cum rar îți este dat să vezi. O profesoară din Iași dezvăluie secretul care a ținut-o 51 de ani lângă bărbatul pe care l-a iubit nebunește. El a murit, iar ea își caută acum liniștea și trăiește din amintiri – FOTO/ VIDEO

Publicat: 11 mai 2021
O femeie cu părul alb, cu ochelari și mărgele negre la gât, care zâmbește, Doina Demetra Popovici, un bărbat și o femeie care se uită unul la altul (poză alb-negru)
Povestea impresionantă de dragoste a doi ieșeni! Doina și Vasile Popovici și-au petrecut ultimii 4 ani împreună într-un azil și s-au iubit până în ultima clipă și dincolo de moarte

Doina și Vasile Popovici sunt doi ieșeni care au cunoscut dragostea adevărată. Cei doi soți s-au iubit până în ultima clipă și au ales să își trăiască bătrânețea liniștiți într-un cămin de pensionari. În urmă cu 4 ani au mers amândoi de mână la ușa căminului unde mai târziu și-au amenajat o cameră exact pe gustul lor. Doina Demetra Popovici are 86 de ani și i-a fost soție lui Vasile Popovici timp de 51 de ani. Vasile Popovici avea 89 de ani și a decedat în urmă cu un an în căminul unde locuiau

Doi soți din Iași sunt un exemplu de iubire. Doina și Vasile Popovici au trăit o frumoasă poveste de dragoste, care a durat peste 50 de ani. Cei doi s-au iubit până în ultima clipă. Neavând copii, au hotărât într-o zi să se mute într-un cămin de pensionari unde să își trăiască bătrânețea liniștiți. Doina Popovici are 86 de ani și a rămas singură în căminul unde locuia alături de soțul său, Vasile Popovici, de 89 de ani, care a murit în urmă cu un an.

„Am hotărât împreună cu soțul meu să ne petrecem bătrânețea liniștiți și îngrijiți așa cum trebuie într-un cămin cu personal bine pregătit. În urmă cu 4 ani, pe data de 15 februarie 2017, ne-am mutat în căminul de pensionari «Sfânta Cuvioasă Parascheva». Ne-am hotărât să venim aici din dorința de a ne proteja la bătrânețe. M-am gândit cu soțul meu, noi neavând copii, că nu o să fim în stare să avem grijă de noi până în ultimul moment. Ne-am căsătorit în anul 1969 și a fost dragoste la prima vedere.

Am împlinit 51 de ani de căsătorie, aici la cămin. Am primit diplomă de la primar și am sărbătorit aici. A fost foarte frumos. Am avut o viață foarte frumoasă și foarte liniștită. Nu mi-a lipsit absolut nimic, atât doar că nu am avut copii. Ne-a părut rău, am încercat, dar nu am făcut o dramă din asta. Am înțeles că nu se poate și amândoi am primit situația așa cum a fost. Nu am avut copii pentru că nu am putut”, a declarat Doina Demetra Popovici, pensionară.

Iubire și dincolo moarte! Doina Popovici are doar cuvinte de laudă la adresa soțului, pe care l-a iubit necondiționat până în ultima clipă

Doina și Vasile s-au iubit până în ultima clipă. Povestea de dragoste a celor doi a început în biblioteca unde lucra Doina.

„Eu am avut un bărbat extraordinar și îl cunoștea toată lumea. A fost un tip deosebit. El a fost inginer la Combinatul de Fibre Sintetice din Iași. Îmi amintesc că era în ultimul an la Politehnică și a venit la bibliotecă, unde eu lucram, să caute o lucrare de electrotehnică. Eram șef de serviciu acolo, eram în secție și l-am văzut. După ce l-am văzut, le-am spus fetelor: «măi, fetelor este dincolo un tip extraordinar». Era înalt, avea părul șaten și ochii albaștri. Am mers la el și l-am întrebat dacă are nevoie de ajutor și mi-a spus «nu». Nu a durat 5 minute că a venit el și m-a căutat să-l ajut. Am căutat împreună acea lucrare timp de o oră, iar de acolo a pornit tot. Mereu port o poză cu el în geantă.

Era un bărbat extrem de frumos, dar frumusețea trece! Era un om bun, cald și deștept. Până să-l cunosc pe el, ambii am mai fost căsătoriți. Primul meu soț începuse să consume foarte mult alcool și a murit. Cred că a fost foarte bine că am avut această experiență a casătoriei, care ne-a făcut să prețuim ceea ce am avut împreună. Acum un an, el s-a prăpădit, chiar dacă nu era bolnav. A făcut galopant un cancer la plămâni și în trei luni a decedat. Toată lumea a avut grijă de el aici, iar eu am rămas între niște oameni care m-au ajutat să trec peste nenorocirea asta. Când am luat hotărârea să venim aici, ne-am gândit că e bine să fim între oameni”, a precizat Doina Demetra Popovici.

Doina și Vasile Popovici și-au amenajat la cămin o cameră după bunul plac! După moartea soțului, Doina a rămas cu un regret amar

Cei doi soți și-au amenajat în cadrul căminului o cameră exact pe placul lor, unde și-au petrecut ultimii 4 ani împreună. Când au plecat din casa lor, și-au luat cele mai importante lucruri și cele mai frumoase amintiri, pe care le-au depozitat în noua locuință. În vechea casă locuiește sora Doinei.

„Locuiam împreună, într-o garsonieră foarte frumoasă. Eram exact ca acasă. Am un regret! Am făcut tot ce am putut și l-am iubit din suflet. M-am comportat cu el cum nu se poate mai frumos și totuși am regretul că parcă trebuia mai mult. Trebuia să stau mai mult cu el. Am avut o viață tare frumoasă, am făcut multe concedii împreună. Cred că secretul relației noastre a fost în primul rând dragostea și respectul. Dragostea trebuie să implice neapărat respect. Trebuie să încerci să te bucuri de toate micile bucurii ale vieții și să nu aștepți marea fericire. Noi ne-am bucurat unul de altul, neavând copii, am fost împreună tot timpul.

Acum mă simt singură fără el, dar sunt cu toată lumea aici și mi-e foarte bine cu ei. Când merg în cameră și nu-l văd acolo, totuși, parcă îl simt cu mine. Am impresia că e lângă mine, am impresia că îl aud. Parcă îl aud când vin de pe balcon. Când a murit, mi-a spus «de câte ori o să ieși dezbrăcată pe balcon, eu o să te văd și o să mă auzi când îți spun că trebuie să te întorci în cameră să te îmbraci». Au fost multe momente frumoase și acestea contează mai mult decât orice. M-a iubit până în ultima clipă”, a mai spus femeia.

În edițiile anterioare „BZI” a fost prezentat centrul rezidențial „Sf. Mihail și Gavril” din Iași, unde bătrânii își pot petrece bătrânețea liniștiți în condiții de lux.

Doina a fost în tinerețe dansatoare și profesoară

Doina Popovici a avut o viață plină. De la 10 ani a început să danseze alături de surorile iei la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Mai târziu, după ce a terminat Facultatea de Litere, a devenit profesoară într-un sat din județul Iași, iar mai târziu a lucrat la Biblioteca «Gheorghe Asachi».

„Eu am terminat facultatea în anul 1958 și am fost profesoară în Lungani, lângă Târgu Frumos. Timp de 8 ani am făcut naveta pe jos, 4 kilometri prin zăpadă, am răcit și atunci nu băgam în seamă, dar toate acestea au dus la acest lucru și nu am putut face copii. Când aveam 10 ani, împreună cu surorile mele, dansam. Toate trei am făcut cursuri de dans. Tata a fost sudor, iar mama a fost profesoară de desen și caligrafie. Am trăit vremurile din anii 1944-1946, când era foarte greu. Am dansat toate trei la Teatrul Național. Am dansat la Teatrul Național din 1945.

Se montau spectacole pentru adulți, dar și spectacole pentru copii. Erau pline sălile. S-a înființat o trupă de copii pe lângă Teatrul Național, unde făceam studii la bară. Pe lângă repetițiile pentru spectacol, făceam studii la bară. Am dansat acolo până în 1949, iar după am trecut la Teatrul Evreiesc. Am dansat la Teatrul Evreiesc din 1949 până când am devenit profesoară. Când erai în scenă și se ridica cortina, se simțea freamătul serii și deși eram copil, aveam toată răspunderea. Când dansam, eram plătite. La Teatrul Național ne dădeau 9 lei pe repetiție și 11 lei pe spectacol. Erau foarte mulți bani. Noi eram trei fete, iar banii pe care îi câștigam îi duceam acasă. În vremea aceea, de multe ori erau banii de mâncare pentru toată familia”, a precizat Doina Popovici.

În edițiile anterioare a fost prezentat cazul unui bătrân din comuna Mogoșești, din județul Iași, care și-a pierdut pensia de 900 de lei. După ce s-a zvonit că a fost pierdută o sumă de bani, întreaga comunitate a încercat să o recupereze.

Comentarii
Adauga un comentariu