Ieșenii care au terenuri în comunele din zonă defavorizată de condiţii naturale specifice primesc 12 euro la hectar, de la APIA. Banii pot fi accesați de fermierii din Iași din comunele respective, dacă depun documentele la APIA până la 30 mai 2025. În această perioadă se desfășoară campania oficială a APIA de depunere a cererilor unice de plată
Noi sume vor primi fermierii din Iași care au terenuri agricole în mai multe comune din județ, care sunt încadrate ca „zonă defavorizată de condiții naturale specifice”. Astfel, agricultorii din comunele Andrieșeni, Aroneanu, Bosia, Ciortești, Costuleni, Dagâța, Dolhești, Golăiești, Grozești, Mădârjac, Popricani, Prisăcani, Răducăneni, Sinești, Tansa, Tomești, Țigănași, Țuțora, Vlădeni primesc 12 euro în plus pentru fiecare hectar de teren agricol exploatat. Pentru a primi banii anul acesta trebuie să depună cererile la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) până la 30 mai 2025.
Ieșenii primesc 12 euro la hectar, dacă au terenuri agricole în zone defavorizate
De asemenea, fermierii din Iași pot accesa 168 de euro pe UVM, în măsura PD 27, dacă depun cererile la APIA pentru pășunat. Ieșenii care vor să obțină subvențiile pentru vânzarea fânului ce provine de la pajiști trebuie să trimită fotografii cu lucrarea de cosit de pe fiecare parcelă, pe lângă factura de valorificare a fânului.
„Deci trebuie trimisă poza cu cositul până la 15 noiembrie 2025. E vorba de cei care vând fân”, susțin reprezentanții APIA Iași.
În cadrul acestei măsuri pot obține 58 de euro la hectar. Fermierii trebuie să știe că au apărut modificări importante la campania de depunere a cererilor APIA Iași în 2025. Una dintre acestea este faptul că fermierii au termenul final 30 mai 2025 de depunere, iar aplicația unde pot depune documentele este AGI Online. În caz contrar, pierd subvențiile pe anul acesta, deci nu se mai pot depune cereri după această dată cu penalizări, cum se întâmpla în anii precedenți.
Ce trebuie să facă fermierii care vor subvențiile de la APIA?
Fermierii trebuie să verifice, împreună cu primăria pe raza căreia utilizează terenul, situația înscrierii în Registrul Agricol a datelor despre terenul agricol și să permită acesteia să transmită la APIA adeverințele privind utilizarea terenului conform înscrierii în Registrul Agricol. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii de plată şi să fie valabile la data depunerii acesteia. Adeverințele emise pentru schemele de sprijin cuplat din sectorul zootehnic de către asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie judeţean pot fi transmise electronic prin platforma pusă la dispoziție de către APIA, cu informarea fermierului conform procedurii deja utilizate și în anii anteriori de campanie. De asemenea, fermierii care deţin animale în exploataţie au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în Baza Națională de Date (BND) (la medicul veterinar concesionar/asociaţie/propriile evidenţe, dacă este utilizator SNIIA). Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.
Fermierii pot semna cererile folosind și semnătura electronică. În această situație este necesar să anunțe (prin mesaj, telefonic sau prin e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că doresc să semneze electronic cererea de plată. Semnătura electronică aplicată pe cererea de plată trebuie descărcată din aplicația AGI Online la data depunerii cererii. Angajamentele și declarațiile, părți ale cererii de plată, se vor semna, de asemenea, electronic la aceeași dată. De asemenea, fermierii se pot informa la APIA despre campania derulată în acest an. Astfel, ieșenii care au terenuri în comunele din zonă defavorizată de condiţii naturale specifice primesc 12 euro la hectar.