Prima pagină » Sanatate » Acid uric valori normale. Ce factori influențează nivelurile acestuia?

Acid uric valori normale. Ce factori influențează nivelurile acestuia?

17 mart. 2023, 15:00,
în Sanatate

Multe persoane se întreabă ce semnifică acidul uric și ce valori normale are acesta. Acidul uric se formează în organism atunci când acizii nucleici și purinele sunt descompuse. Acidul uric format în urma descompunerii acizilor nucleici și a purinelor este excretat de rinichi și prin intestine.

Purinele formate ca urmare a activității normale a organismului sunt transformate în 300 – 400 mg de acid uric zilnic. Purinele suplimentare din alimente sunt, de asemenea, transformate în acid uric, 300 – 600 mg/zi. O persoană sănătoasă are aproximativ 1 g de acid uric în organism. Este interesant faptul că nivelurile de acid uric din sânge tind să fie mai ridicate în orele dimineții și mai scăzute seara. Nivelurile normale de acid uric sunt mai mici de 6 mg/dL sau 360 µmol/L. Nivelurile ridicate de acid uric se numesc hiperuricemie.

Acid uric valori normale. Cum se determină nivelurile de acid uric?

Nivelurile de acid uric sunt determinate prin teste de laborator pe probe de sânge și urină. Pacienții cu gută au, de obicei, un nivel în sânge mai mare de 7 mg/dl și adesea mai mare de 8 mg/dl. În schimb, nivelurile de acid uric din urină sunt scăzute.

În timpul unui atac acut de gută, nivelurile de acid uric din sânge nu sunt adesea ridicate, în timp ce concentrațiile de markeri inflamatori sunt de obicei ridicate. Cu toate acestea, în timpul unui atac de artrită, nivelurile de acid uric pot scădea temporar, ceea ce face diagnosticul dificil.

Nivelurile ridicate de acid uric din sânge sunt o consecință a producerii excesive a acestuia în organism sau a excreției reduse de către rinichi. Există mai multe cauze posibile ale nivelurilor crescute de acid uric, de exemplu o dietă bogată în purine, care sunt descompuse pentru a forma acid uric.

Producția crescută de acid uric din cauza distrugerii masive a celulelor și filtrarea și excreția defectuoasă a acidului uric de către rinichi provoacă manifestarea disconfortului.

Ce ar trebui să știe un pacient cu gută despre nivelul acidului uric?

La pacienții cu gută, concentrațiile serice de acid uric trebuie menținute sub 6 mg/dL sau 360 µmol/L, și sub 5 mg/dL sau 300 µmol/L la pacienții cu gută severă. Pentru atingerea acestui obiectiv trebuie luate în considerare medicamentele antihiperuricemice.

Există o serie de modalități de a reduce nivelul acidului uric, principala fiind trecerea la o dietă săracă în purină. Evitați mesele hipercalorice, înfometarea și deshidratarea. Beți cel puțin 2 litri de lichide pe zi, întrebați medicul dumneavoastră dacă aveți vreo restricție în privința acestui regim.

De asemenea, nu mai consumați alcool. Pentru a reduce simptomele obezității și ale supraponderalității, treceți treptat la o dietă sănătoasă și creșteți activitatea fizică. Activitatea fizică ajută la reducerea nivelului de acid uric. De asemenea, este necesară terapia cu acid antihiperuric. Aceste medicamente trebuie utilizate numai dacă sunt prescrise de un medic.

Din moment ce cunoști ce este un acid uric și care sunt valorile normale ale acestuia este bine să știi și ce alimente provoacă creșterea acestuia. Nivelurile crescute de acid uric și sărurile sale din sânge pot fi cauzate de consumul excesiv de alimente proteice (în principal de origine animală), de alimente bogate în grăsimi, alimente grase și alte alimente bogate în purine. Ceaiul (preparat), cafeaua și cacaua sunt cele care bat recordul în această privință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025