Actualitate

Acoperământul Maicii Domnului, zi importantă pentru creștini. Acatistul pentru această sărbătoare

Publicat: 30 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Acoperământul Maicii Domnului zi importantă pentru creștini. Acatistul pentru această sărbătoare
Sărbătoarea este legată de o minune petrecută în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol

Acoperământul Maicii Domnului este prăznuită de Biserica Ortodoxă în amintirea unei minuni, zi în care se citește și acatistul închinat sărbătorii. În spațiul slav, această zi poartă denumirea Pocrov, iar sărbătoarea este celebrată atât de ortodocși, cât și de greco-catolici. Totodată, în ziua de Pocroave sunt anumite tradiții care trebuie respectate cu sfințenie, dar se spun și anumite rugăciuni.

Acoperământul Maicii Domnului este o importantă sărbătoare din calendarul ortodox, celebrată la pe 1 octombrie. Aceasta mai poartă denumirea de Pocroave, care vine din limba slavonă, și este legată de o minune petrecută în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol. Tradiția bisericească ne spune că, în secolul al X-lea, mai mulți credincioși au văzut-o pe Maica Domnului împreună cu Sfântul Ioan Botezătorul și alți sfinți și îngeri, în timpul unei slujbe din Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne.

La acele moment, Constantinopolul era amenințat de o primejdie, și anume invazia rușilor. Se spune că mai multe persoane au văzut-o pe Maica Domnului cum a intrat în biserică, a îngenuncheat și a început să se roage. În urma acestei întâmplări, orașul a fost scutit de suferință iar primejdia a fost îndepărtată. De atunci, ziua de 1 octombrie este dedicată rugăciunilor de ajutor închinate Maicii Domnului.

Acatistul pentru Acoperământul Maicii Domnului

Prima zi a lui Brumărel este o mare sărbătoare la care credincioșii participă la sfânta liturghie închinată Maicii Domnului. Aceasta este prima zi cu cruce roșie din calendarul ortodox al lunii octombrie și este un moment numai bun pentru rugăciuni rostite de dimineață. Potrivit tradiției bisericeşti, rugăciunile din această zi sunt închinate către Maica Domnului. Iar cea mai importantă este Acatistul pentru Acoperământul Maicii Domnului. Acesta se poate citi oricând, la orice oră din zi sau din noapte, mai ales când ne lovim de anumite greutăţi.

Așadar, acest acatist trebuie rostit ori de câte ori ai o problemă la care nu găseşti rezolvare. Și aceasta deoarece rugăciunile ocupă un loc important în viața unui creștin, acestea apropiindu-ne de Dumnezeu. Totuși, dincolo de faptul că rugăciunea este o ușă deschisă către Dumnezeu, ea este și un panaceu universal pentru frământările noastre. Iar puterea rugăciunii care se spune pe 1 octombrie este mare. Dacă nu o poţi citi pe toată, este bine să spui doar atât: „Maică Preacurată, păzeşte-mă cu cinstitul Tău Acoperământ!”.

Acoperământul Maicii Domnului – tradiții și superstiții

După cum aminteam, sărbătoarea mai este cunoscută în popor și sub denumirea de „Pocroave”. Se spune că în această zi se pregătesc ogoarele pentru sezonul rece, deoarece se acoperă pământul cu brumă. Una din tradițiile legate de această zi este cea potrivit căreia credincioșii trebuie să țină post, pentru că astfel sunt feriți de boli, de supărări sau chiar de înec.

Iar fetele care nu aveau o podoabă capilară bogată, în această zi de sărbătoare se rugau să le fie acoperit capul cu păr. Gospodinele pregătesc în această zi plăcinte de post cu mere sau cu dovleac și le împart rudelor sau oaspeților care le trec pragul. Tot de Pocroave, fetele care sunt împodobite pentru nuntă vor avea parte de o căsnicie lungă și fericită.

De asemenea, în această zi, sub nicio formă nu se taie părul, deoarece, altfel, el rămâne într-o legătură cu corpul. El nu trebuie aruncat, nici ars, pentru că va fi luat de vrăjitoare ori de oamenii răi care pot face farmece. Așadar, de Acoperământul Maicii Domnului credincioșii petrec ziua postind și rostind rugăciuni, printre care și acatistul acestei sărbători.

Adauga un comentariu