Actualitate

Acordarea stimulentului de risc pentru cadrele didactice, raport favorabil din partea Camerei Deputaților

Publicat: 12 oct. 2020
o profesoară explică elevilor
Elevi în sala de clasă

Proiectul de lege privind acordarea unui stimulent de risc personalului din învăţământ, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus, a primit un raport favorabil din partea deputaților din Comisia pentru muncă şi protecţie socială.

Obiectul de reglementare a proiectului de lege vizează acordarea unui stimulent de risc cadrelor didactice, precum şi personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior.

Stimulentul constă în 2.000 de lei lunar, respectiv 1.500 de lei lunar, pe durata stării de alertă şi a stării de urgenţă, ca mulțumire pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii SARS-CoV-2.

Ce prevede proiectul amendat

„(1) Începând cu anul şcolar/universitar 2020/2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează: a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic; b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic.

(2) Stimulentul de risc prevăzut la alin.(1) se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar /universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute la alin.(1) îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor/ studenţilor”.

Conducătorul unității de învățământ stabilește lista beneficiarilor

Un alt amendament cuprinde lista persoanelor din categoriile prevăzute anterior, care beneficiază de stimulentul de risc acordat potrivit prezentei legi, se stabileşte lunar, prin decizie a conducătorului unităţii de învăţământ.

Cel care este responsabil de întocmirea listei beneficiarilor stimulentului de risc este conducătorul unității de învățământ. Acesta are, de asemenea, obligația de a comunica lista inspectoratului școlar.

Stimulentul de risc prezentat de acest proiect de lege nu apare în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asiguratorii pentru muncă, reglementată la titlul „Contribuţii sociale obligatorii” din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prevede un alt amendament.

Personalul din învăţământul preuniversitar şi universitar particular acreditat/autorizat poate beneficia de stimulentul de risc în condiţiile prezentei legi. Stimulentul de risc se poate suporta şi din finanţarea asigurată de stat, potrivit legii, în baza costului standard per elev/preşcolar/antepreşcolar, potrivit unui alt amendament.

A fost exclusă prevederea conform căreia, „în termen de 15 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va emite normele de aplicare a prezentei legi”, pe motiv că „nu sunt necesare norme metodologice având în vedere detalierea din amendamentele propuse”.

Comentarii
  • Mult nu mai este stare de alerta, mult nu mai este munca fizic cu elevii, deci, egal cu zero. Vrajeala si invrajbire maxima pentru de fapt nimic. Peste cateva zile expira starea de alerta si orele sunt tot mai mult online

Adauga un comentariu