Actualitate

Curtea Constituțională a decis: Medicii nu mai primesc stimulent de risc!

Publicat: 25 sept. 2020
medici pe holul unui spital suport COVID-19
Medici echipați pe holul spitalului

Curtea Constituțională a României a decis ca medicii să nu mai primească stimulent de risc, considerând că bonusul nu este constituțional.

Deși se află în prima linie în lupta cu COVID-19, medicii și celelalte cadre medicale care primeau un stimulent de risc de 2.500 de lei nu vor mai încasa acești bani. CCR a decis că bonusul e neconstituțional.

Camera Deputaților a aprobat inițiativa legislativă conform căreia să fie acordat medicilor, personalului medico-sanitar, paramedical, dar şi celui auxiliar, implicat în transport, echipare, evaluare, diagnosticarea pacienţilor infectaţi, un stimulent de risc în valoare de 2500 de lei pe timpul stării de urgență și de alertă, pentru expunerea din timpul serviciului. Ulterior, s-a decis acordarea acestui bonus și medicilor de familie.

Curtea Constituțională a decis: Medicii nu mai primesc stimulent de risc!

Acordarea bonificației pe parcursul stării de alertă a fost considerată neconstituțională de către Curtea Constituțională, la solicitarea Guvernului României. Astfel, medicii vor rămâne fără acești bani, în urma deciziei CCR. reacțiile nu au întârziat să apară.

Federația Sanitas a transmis un mesaj dur către cei care au luat această hotărâre, susținând că oamenii din acest domeniu așteaptă o lămurire în acest sens și sunt curioși ce fel de surprize le mai poate pregăti statul.

„Acordarea stimulentului de 2500 de lei și pentru perioada stării de alertă anulată de Curtea Constituțională, la solicitarea Guvernului României! Așteptăm motivarea pentru detalii! Până atunci, ne întrebăm ce surprize îi mai așteaptă pe EROII ÎN HALATE ALBE și atragem atenția tuturor factorilor de decizie din această țară că paharul promisiunilor neonorate s-a umplut!”, a transmis Federaţia Sanitas.

Buget de 120 de milioane de euro

Bugetul care a fost alocat pentru plata acestui stimulent de risc a fost de 120 de milioane de euro și acoperea 75.000 de beneficiari, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, care a explicat și că fondurile ar putea fi suplimentate dacă este necesar. Acești bani au provenit din fonduri europene.

Și alte țări au cerut acest gen de stimulente, a spus Marcel Boloș, care a enumerat Italia, Bulgaria, Germania, Ungaria.

Stimulentul de risc a fost acordat întregului personal care deserveşte pacienţii aflaţi în spitale, nu doar medicilor, declarase în aprilie ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

„Valoarea pe care am evaluat-o este de 120 de milioane de euro. Toţi aceşti bani sunt asiguraţi din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman. Sigur că dacă va fi nevoie de suplimentarea acestor fonduri, vom face demersurile legale pentru ca să putem să asigurăm fondurile necesare astfel încât să putem să decontăm toate cheltuielile care se referă la stimulentul de risc medical. Este o propunere pe care România a formulat-o şi se regăseşte în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care va fi supus aprobării pe ordinea de zi a Guvernului, dar nu suntem singurul stat membru care a luat o astfel de măsură”, a spus atunci Marcel Boloş.

Bani pentru cadrele didactice

Luni, 21 septembrie, Senatul a adoptat o propunere legislativă prin care se acordă, în perioada stării de urgenţă şi de alertă, un stimulent de risc cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar şi universitar de 2.000 de lei lunar şi personalului nedidactic şi auxiliar – 1.500 de lei lunar. Acest proiect a mers acum către Camera Deputaților însă, având în vedere ultimele decizii, acesta ar putea fi respins.

Comentarii
  • Daca un tanar este inrolat si dus in zona de conflict , poate da ortu popii , i se da cel mult 1 pachet de tigari si atat Nu i se da bani ,tichete ,etc . Asta este e meseria care a ales sa o practice.

Adauga un comentariu