Eveniment-Social

Activitate inedită marca Erasmus+, adresată copiilor cu nevoi speciale! Evenimentul a fost găzduit de Palatul Culturii

Publicat: 28 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Activitate inedită marca Erasmus adresată copiilor cu nevoi speciale Evenimentul a fost găzduit de Palatul Culturii
Activitate inedită marca Erasmus+, adresată copiilor cu nevoi speciale

Un proiect tip Erasmus+ a reușit să iasă în evidență printr-o serie de obiective dedicate copiilor cu nevoi speciale. „A.C.C.Cessible Culture”( AAC) a vizat îmbunătățirea strategiilor existente, printr-un nou model, pentru a ajuta copiii și tinerii cu deficiențe de comunicare să se bucure și să beneficieze de patrimoniul cultural și artistic

Principalele obiective sunt accesibilizarea activităților culturale și artistice pentru toți, implementarea modelelor AAC în sectorul muzeal și îmbunătățirea abilităților profesionale.

Tineri cu deficiențe de comunicare, prezenți la Palatul Culturii

În perioada 27–29 iulie 2022, Palatul Culturii din Iași va găzdui musafirii unui proiect tip Erasmus+ ce are ca scop dezvoltarea abilităților de comunicare în cazul copiilor cu nevoi speciale, dar și familiarizarea acestora cu lumea muzeelor.

Deoarece comunicarea este un proces reciproc care necesită cel puțin doi participanți, intervențiile AAC se adresează nu numai elevilor cu dificultăți de comunicare grave, ci și partenerilor fundamentali de comunicare ai acestora, precum colegi de școală și profesori, educatori, familie.

Echipa proiectului a fost constituită din organizațiile: „Solidarieta e Lavoro Societa Cooperativa Sociale” O.N.L.U.S – Italia, “Uovonero” – Italia, Platon M.E.P.E – Grecia, „Domspain Slu” – Spania, “Szczecinska Szkola Wyzsza Collegium Wyzsza Collegium Balticum” – Polonia.

„Este vorba de un proiect Erasmus+, „Accesible Culture”, destinat persoanelor cu nevoi speciale de comunicare, din spectrul autist, mai exact. Intenția muzeelor și a instituției noastre este de a ne deschide cât mai mult către toate categoriile public, inclusiv către cei care au astfel de nevoi speciale, pentru că noi, ca societate, avem datoria asta, în sensul că lor le este mai dificil să se adapteze, iar atunci noi trebuie să fim atenți la nevoile lor, este vorba despre acea diferență între echitate și egalitate. La un moment dat, trebuie să oferi condiții echitabile pentru ca toată lumea să aibă o experiență cât mai plăcută în mediul muzeal”, a declarat Coralia Costa, șef secție Relații Publice la Palatul Culturii.

Pictograme speciale pentru participanți

Micuții prezenți la eveniment au avut parte de ajutor din partea organizatorilor, o serie de pictograme special concepute ghidându-le pașii spre muzee.

„Concret, este vorba de utilizarea unei colecții de pictograme cu ajutorul cărora putem descrie în formule foarte simple ce înseamnă un muzeu, cum poți înțelege o operă de artă, ceramica sau orice alt obiect de muzeu. Am creat niște ghiduri ACC și aceste ghiduri asta conțin, practic, imaginea Palatului, holul de intrare, ca ei să știe să se obișnuiască cu această instituție, pentru că pentru ei e foarte important acest lucru, să fie obișnuiți, să cunoască cât de cât ce urmează să se întâmple. Astfel, am creat ghidul pentru Muzeul de Artă, pentru Muzeul de Istorie a Moldovei. Am creat și kit-uri senzoriale, practic, niște pungi care conțin ochelari de soare, căști, mingi antistres, hartă.

Am contactat asociații, școli, am făcut un program special pentru acest eveniment, pentru că în cadrul proiectului noi avem acum vizita partenerilor din țări precum Italia, Spania, Portugalia, Polonia și Grecia și așa a fost făcută planificarea.

Mulți dintre copii nu au mai fost la Palat și chiar păreau entuziasmați, sperăm că le place” a adăugat Coralia Costa.

Este important de precizat că astfel de activități adresate unui asemenea public țintă nu au loc deseori în România.

Adauga un comentariu