Arheologie

Adevărata poveste a Turnului Babel din orașul Babilon

Publicat: 31 ian. 2020

Adevărata poveste a Turnului Babel. Babel era un oraș unde întreaga omenire era unită, toți oamenii vorbind o singură limbă. Era orașul regelui Nimrod, și primul oraș construit după Potop.  Menţionat în capitolul 11 din Geneză, Turnul Babel este o structură uriaşă intenţionat a fi principală realizare a oraşului Babilon.

Amănunte interesante despre viaţa din Orientul Mijlociu, în vremurile biblice, apar în textele babiloniene antice.

Acestea fac parte din colecţia personală a omului de afaceri norvegian Martin Schøyen. Textele sunt scrise cu ajutorul unui alfabet alcătuit din 107 cuneiforme şi inscripţionate pe tăbliţe de piatră.

Cele mai vechi texte datează de 5.000 de ani, iar cele mai recente de 2.500 de ani. Cea mai importantă scriere face referire la discursul regelui Nabucodonosor al ÎI‑lea, stăpânitorul Babilonului.
Acesta a construit un zigurat uriaş în Mesopotamia antică, dedicat zeului Marduk.

Adevărata poveste a Turnului Babel.  Regii antici şi laudele de sine

Mai mulţi savanţi susţin că impunătoarea piramida construită de Nabucodonosor al II-lea a inspirat pasajul biblic referitor la Turnul lui Babel.

În textele antice, regele povesteşte cum a adunat oameni din întreaga lume pentru a construi turnul dedicat lui Marduk şi un altul mai mic în oraşul Borsippa.

Aceasta nu era prima dată când Nabucodonosor al II-lea se lauda cu realizările sale.

Cucerirea Babilonului

O altă inscripţie interesantă din colecţia omului de afaceri norvegian este veche de aproximativ 3.000 de ani. A fost scrisă în numele regelui asirian Tiglath-Pileser I.

Acesta se mândrea că a cucerit mai multe regiuni ale Mesopotamiei şi a reconstruit un palat într‑un oraş numit Pakute.

Într-un alt fragment, Tiglath-Pileser I se laudă că a cucerit oraşul Babilon, după ce l-a învins pe regele Marduk-Nadin-Ahhe.loading...

Adauga un comentariu