Actualitate

Adevărul despre „pregătirea” cadrelor medicale pentru întâmpinarea coronavirusului! Un medic ieșean scoate adevărul la iveală

Publicat: 30 mart. 2020

În contextul epidemiei de coronavirus, medicii ieșeni trag un semnal de alarmă si sustin faptul ca procedurile de protectie lipsesc cu desavasire în spitale. Aceștia susțin că de aproximativ o lună de zile, de când au apărut primele cazuri de coronavirus în România, medicina s-a schimbat. Mai mult decât atât, aceștia consideră medicina ca fiind transformată într-un război. „La război există reguli, ordine, strategii. Cel mai rău este să ai o armată în care fiecare detașament își face propriile reguli. Din păcate, la noi cam așa pare a fi acum”, spune un medic ieșean.

Nu există informații clare. Medicii sunt alertați

Din lipsa posibilității de exprimare în unitățile medicale, medicii ieșeni au început să posteze pe paginile de socializare diverse opinii legate de ceea ce se întâmplă în sistemul medical o dată cu pandemia provocata de COVI-19. „Din reactiile de pe internet ale colegilor, înteleg ca numeri pe degete câte spitale ti cate specialitati si-au elaborat proceduri. Da, versiuni initiale care vor mai fi schimbate de 10 ori. Dar sa aiba soldatul o idee de ce are de facut. Sa stie plutonierul ce comenzi sa dea soldatilor. Colonelul sa trimita oameni sai pe drumuri utile, nu direct în mlastina”, spune Medicul iesean Razvan Socolov, de la Maternitatea “Elena Doamna”.

Nu există criterii de internare. Totul e „după ureche”

Medicul ieșean se arată dezamăgit de lipsa strategiilor din spitale in ceea ce priveste lupta cu noul coronavirus. Acesta sustine faptul ca nu exista criterii clare de internare si ca definitiile de caz se schimba prea des. „În acest moment, nu stiu daca exista doua spitale în aceeasi zona care si-au rezolvat corect strategia de personal: vin toti medicii, vin alternativ, vin o saptamâna unii si o saptamâna altii, sta acasa o echipa speciala. Ce criterii de internare avem? Definitiile se schimba la doua zile, noi nu putem la fiecare raport sa redefinim ce si unde internam. Plus ca nici raport nu mai este, noroc de WhatsApp ca reusim sa comunicam”, adauga medicul iesean.

Medicii, nepregătiți?

Lipsa informatiilor clare privind managerierea cazurilor de COVID-19 crează panică, isterie si nesiguranta in randul cadrelor medicale. Daca am eu la ginecologie o gravida suspecta covid cu ulcer, unde o internam? O plimbam prin trei spitale ca înainte? Nu mai avem interclinice functionale prin ambulatorii, expunem pacientii la mai multe medii spitalicesti. Medicina noastra nu era conceputa sa chemam specialistul la pacient, noi faceam invers. Si eu într-un spital nu pot face asta, iar telemedicina e un vis frumos. De materiale nu mai vorbesc. În loc de arme medicale, ne-am adus fiecare medic de acasa furci, topoare, sau cumparam cu banii nostri puscoace din piata. Care risca sa ne explodeze în fata, nu sunt omologate sau nu stim sa le folosim. Ne-am umplut de materiale pe internet, mii de manuale pe care nu are timp nimeni sa le sintetizeze si sa le faca coerente”, adauga medicul iesean.

Acuzații la adresa DSP IAȘI

Medicul ieșean face acuzații grave la adresa conducerii DSP Iași. Acesta susține faptul că reprezentanții DSP nu coordonează eficient toate situațiile care le vin ca responsabilitate. Mai mult decât atât, atunci când li se cere socoteală, aceștia se bâlbăie.
„Toate aceste strategii sunt ale generalilor. Ale DSP, ale celor care coordoneaza totul. La noi, la firul ierbii, lucrurile nu par deloc coordonate, e plin de bâlbâieli. Domnilor colegi din minister, va întelegeti rolul? Poate e nevoie sa aducem experti chinezi sau nemtii sa ne sfatuiasca. Sau aveti o strategie pe o luna înainte de care nu stim? Pentru ca principiul „vazând si facând” nu ne scoate la liman. Acum nu conteaza politica, prestigiul personal anterior. Nu se mai face campanie electorala, nimeni nu ar trebui sa îsi reproseze daca te dai la o parte ca nu tii. Razboiul acesta nu este pe calculator, nu poti da reset. Este real, este un cataclism comparat de unii cu al doilea razboi mondial. Omenirea contra virusul SARS CoV 2. Auziti semnalul SOS!”
Comentarii
  • Razvane, ai dreptate. Dpdv epidemiologic Covid-19 procedeaza ca orice virus. Unde este strategia? S-au stabilit, la nivel de judete, spitalul/spitalele care, in caz de o asemenea amploare, pot respecta niste circuite epidemiologice si astfel sa primeasca pacientii infectati? S-a stabilit cam ce dotare minima este necesara macar pentru o prima luna de lupta intr-o asemenea situatie? S-au stabilit unitatile economice ce, in caz de „razboi”, isi pot adapta tehnologia pentru ca in cel mai scurt timp sa produca „armament si munitie”(a se intelege echipamente, medicamente, consumabile, aparate)? Nu sa vina Botezatu sa-mi faca echipamente, ca nu moda intereseaza… Toate acestea puteau fi stabilite si realizate de factorul de decizie(politicul) pentru ca Covid-19 actioneaza pe exact aceleasi principii epidemiologice ca orice alt virus gripal, doar ca nu avem un tratament specific, inca. Asa trimiti personalul medical la „razboi”, echipat, nu cum URLA toti retardatii prin comentarii, sa se sacrifice. Nu, serios!!! Sacrificiu DA, dar din partea intregii societati si un sacrificiu calculat, armata sa fie dotata si atunci da, poti cere sacrificiu.

Adauga un comentariu