Eveniment-Social

Admitere la doctorat, organizată de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași! Ce trebuie să facă candidații

Publicat: 10 iul. 2021
Studenți de la Universitatea Tehnică
Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" din Iași a început de luni, 5 iulie, admiterea la studiile de doctorat pentru anul universitar 2021-2022. Depunerile de dosare se pot face în două etape: 5 - 15 iulie și 1 - 16 septembrie, concursul propriu-zis urmând a se desfășura în perioada 20 - 24 septembrie și constă într-un colocviu de admitere. Conform calendarului aprobat la nivelul universității, prima sesiune de înscriere, 5 - 15 iulie, este urmată, pe 16 iulie, de testul la limba străină, obligatoriu pentru toți viitorii doctoranzi, care va avea loc de la ora 10:00, la Catedra de limbi străine.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a demarat importantul proces de admitere la doctorat. Instituția scoate la concurs 180 de locuri în total, 130 fiind la buget, și derulează două sesiuni de înscriere. Depunerile de dosare se pot face în intervalul: 5 – 15 iulie și 1 – 16 septembrie, concursul propriu-zis urmând a se desfășura în perioada 20 – 24 septembrie și constând într-un colocviu de admitere

Universitatea Tehnică (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași a început de luni, 5 iulie, admiterea la studiile de doctorat pentru anul universitar 2021-2022. Depunerile de dosare se pot face în două etape: 5 – 15 iulie și 1 – 16 septembrie, concursul propriu-zis urmând a se desfășura în perioada 20 – 24 septembrie și constând într-un colocviu de admitere. Conform calendarului aprobat la nivelul universității, prima sesiune de înscriere, 5 – 15 iulie, este urmată, pe 16 iulie, de testul la limba străină, obligatoriu pentru toți viitorii doctoranzi, care va avea loc de la ora 10:00, la Catedra de limbi străine. A doua sesiune de înscriere, 1 – 16 septembrie, este urmată din nou de un test de limbă străină, organizat pe data de 17 septembrie, la care vor participa doar cei înscriși în sesiunea a doua.

TUIAȘI a primit în acest an mai multe locuri la doctorat decât în anul anterior, în total 180 de locuri, dintre care 130 la buget

TUIAȘI a primit în acest an mai multe locuri la doctorat decât în anul anterior, în total 180 de locuri, dintre care 130 la buget. Pentru prima dată, sunt trei locuri destinate, în urma alocării de către Ministerul Educației și Cercetării (MEC), exclusiv pentru românii de pretutindeni.

„Am început deja admiterea la doctorat de pe data de 5 iulie și avem două sesiuni de înscriere, fiindcă admiterea, conform legii, constă într-un colocviu. Am introdus de anul trecut și această sesiune din vară pentru doctorat, în ideea de a ajuta studenții care sunt în această perioadă în universitate, fiindcă își finalizează studiile de master și își susțin disertația. Aceștia vor putea să își depună, dacă doresc, dosarul și pentru studiile doctorale acum, fără a mai aștepta sesiunea de înscriere din toamnă”, a menționat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității Tehnice din Iași. Colocviul de admitere din data de 20 – 24 septembrie va fi urmat de transmiterea actelor în original a candidaților declarați admiși, până la data de 28 septembrie.

Pentru admiterea în anul universitar 2021-2022, Universitatea Tehnică din Iași scoate la concurs un număr de 6.344 de locuri la cele trei cicluri Bologna: licență, masterat și doctorat

Pe de altă parte, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași va scoate la concurs pentru admiterea în anul universitar 2021-2022 un număr de 6.344 de locuri la cele trei cicluri Bologna: licență, masterat și doctorat. Este una dintre cele mai bogate oferte de admitere ale instituției de învățământ superior și vine în completarea ultimilor ani, când numărul candidaților a fost în continuă creștere. Astfel, după discuții cu Ministerul Educației și Cercetării, în urma cărora au fost stabilite locurile pentru fiecare categorie specială – domenii prioritare, români de pretutindeni etc. – conducerea TUIAȘI a definitivat situația finală.

Pentru admiterea la licență la cele 11 facultăți ale TUIAȘI sunt disponibile 3.646 de locuri, dintre care 2.711 la buget și 935 la taxă, în locurile de la buget fiind incluse și 311 poziții pentru românii de pretutindeni. În continuare, la master, sunt pregătite 2.520 de locuri, dintre care 1.688 la buget și 832 la taxă. La fel ca în cazul locurilor la buget de la licență, sunt incluse și 88 de locuri asigurate pentru românii de pretutindeni. În cazul ultimului ciclu Bologna, cel de doctorat, sunt scoase la concurs 178 de locuri, dintre care 133 la buget, trei pentru românii de pretutindeni între acestea și 45 la taxă.

Comentarii
  • Așa…jurnalism, mai zic și eu; Vorbind despre doctorat (culmea) ziaristul spune ce trebuie să „facă candidații”. Asta, chiar din titlu! Păi, ce să facă…coane jurnalist? Cred că…carte, ceea ce tu nu ai prea făcut!

Adauga un comentariu