National

Adrian Streinu-Cercel, despre miturile COVID-19: „Când mai vine cineva și-ți spune că nu a murit de Covid, fierbi așa în sucul propriu”

Publicat: 05 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Adrian Streinu-Cercel despre miturile COVID-19 Când mai vine cineva și-ți spune că nu a murit de Covid fierbi așa în sucul propriu
Profesorul Adrian Streinu-Cercel

Joi, 5 noiembrie, profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Spitalului Matei Balș din Capitală, a fost prezent la Antena 3, unde a discutat, alături de Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, despre situația epidemiologică din România, din ultimele zile, punctându-se și miturile care circulă despre decesele COVID-19. El a arătat că nu suportă, atunci când i se spune că o persoană nu a murit din cauza virusului SARS-CoV-2, ci din alte cauze.

„În spitalele care au fost nomilizate de Covid, sunt numai paicenți cu noul coronavirus. Deci dacă se moare, vă dați seama din ce cauză.

Nu vorbim de comorbidități pentru că virusul atacă celulele reconstituite ale vaselor, iar, aportul de oxigen va fi astfel scăzut.

Este cazul să nu se mai dea fake-news-uri despre această problemă. Orice pacient pe care îl pierdem reprezintă o presiune psihică. Când mai vine cineva și-ți spune că nu a murit de Covid, fierbi așa în sucul propriu”, a spus Streinu-Cercel.

Ce spune Alexandru Rafila despre miturile privind raportarea deceselor COVID-19

Alexandru Rafila, reprezentatul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat, în cadrul aceleiași emisiuni în care a vorbit Adrian Streinu-Cercel la Antena 3, că sunt o mulțime de mituri în ceea ce privește raportarea deceselor de COVID-19. Acesta a menționat că a auzit o teorie a conspirației, conform căreia, dacă familia unui pacient care decedează dintr-o altă cauză și declară că a murit din cauza infecției cu noul coronavirus, primește o sumă de bani. Reprezentantul României la OMS doboară aceste mituri.

„Am auzit tot felul de variante. Că familia unui pacient care decedează, dacă declară că a murit de COVID, primește nu știu ce sumă de bani. În primul rând, că nu familia declară, ci investigațiile care au fost făcute pacientului sunt cele care confirmă diagnosticul.”, a declarat Alexandru Rafila.

Reprezentantul la OMS: „Avem o metodologie de raportare unică”

Alexandru Rafila explică faptul că există o metodologie de raportare unică la nivelul tuturor țărilor. Totodată, acesta afirmă că, dacă o persoană suferă un accident sau are un accident vascular cerebral și moare, nu va fi raportată ca fiind decedată din cauza COVID-19. El evidențiază că în cazul persoanelor care prezintă comorbidități și, pe deasupra, se mai infectează și cu SARS-CoV-2, virusul nu face decât să le scurteze viața. Iar abia în aceste situații, sunt raportate ca decese din cauza noului coronavirus.

Noi avem o metodologie de raportare unică, dar nu unică pentru România, unică pentru toate țările, este metodologia recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, care nu impune niciodată, dar recomandă. Ea a fost adoptată de toate țările și, în mod evident, raportăm exact în același format, în afara cazurilor evidente, unde ai un accident, un accident vascular cerebral, deci cauze de moarte evidentă la pacienții cu COVID, care nu sunt raportate ca fiind din cauza virusului. Adică, dacă cineva are un accident, îl lovește mașina și este infectat cu noul coronavirus, nu este trecută cauza de deces infecția cu noul coronavirus, dar celelalte cauze de boală, așa-numitele comorbidități, care sunt agravate de infecția cu noul coronavirus, în mod evident că schimbă evoluția și durata vieții pacientului.

Adică un pacient, în loc să mai trăiască 6 luni, un an sau trei ani, decedează din cauza infecției cu noul coronavirus și complicațiilor pe care le generează comorbidităților lui. Și sistemul acesta este unic de raportare.”, a declarat Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu