Actualitate

Adrian Streinu-Cercel, despre pandemia de COVID-19: „Masca e singura care poate proteja în acest moment“

Publicat: 24 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Adrian Streinu-Cercel despre pandemia de COVID-19 Masca e singura care poate proteja în acest moment
Medicul Adrian Streinu-Cercel

Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș“ din București, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel , a declarat, în legătură cu pandemia de COVID-19, că în momentul de față masca de protecție este singura care poate proteja în acest moment de infectarea cu noul coronavirus.

„Când ne infectăm?! Atunci când nu purtăm mască! Purtați, fraților, mască! E singura care poate proteja în acest moment. Pe urmă, vă spălați pe mâini cu apă și săpun de câte ori puteți. Nu plecați de acasă fără mască!”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.

Adrian Streinu-Cercel, despre pandemia de COVID-19: „China are numai cazuri de import“

Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș“ din București a precizat că pandemia de COVID-19 a dezorganizat sisteme de sănătate, însă China, care a rămas pe sistemul clasic, are acum doar cazuri de import.

„Această pandemie a dezorganizat sisteme de sănătate. Și în România, Franța, Italia, Germania, Spania. Singura țara care a rămas cu sisteme de sănătate pe sistemul clasic a fost cine? China! Ce are China în momentul de față? Numai cazuri de import și niciun caz de transmitere comunitară. Și niciun caz nu a fost înregistrat în ultimele zile, la Beijing, ceea ce este wow! Asta demonstrează că se poate, dar se poate cu disciplină. Atunci când disciplina lipsește în contextul unei astfel de epidemii, lucrurile iau întorsături neplăcute”, a precizat Adrian Streinu-Cercel.

„Dacă nu avem grijă de noi, nu ne apără nimeni!“

Medicul susține că dacă toată lumea ar purta masca corect, în cel mult opt săptămâni, virusul ar fi eradicat.

„În ultima perioadă am văzut mesaje de genul: ‘haideți să izolăm virusul, nu să ne izolăm pe noi!’. Absolut corect! Acest slogan este foarte bun. Dar pentru a face acest lucru, trebuie să avem grijă de noi. Dacă nu avem grijă de noi, nu ne apără nimeni. Oricât de puternic ar fi statul, uitați-vă la SUA, degeaba! Sfatul meu este: haideți să ne protejăm pe noi înșine! Pentru a ne proteja pe noi înșine trebuie să purtăm mască tot timpul. Am ieșit din casă, am ieșit cu masca pe figură.

Masca trebuie să acopere și nasul, și cu gura! Banda metalică de deasupra trebuie amprentată pe conturul nasului și a obrajilor. Dacă este pusă de formă, lasă zone prin care aerul pătrunde și, o dată cu aerul care pătrunde, evident că poate pătrunde și virusul. Dacă aceste lucruri ar fi puse în practică, în decurs de șase-opt săptămâni, am putea să izolăm circulația virusului. Cei care nu vor să poarte mască, nu au decât să facă ce doresc, dar să-și asume și riscul îmbolnăvirii!”, a spus Adrian Streinu-Cercel.

„Să terminăm cu chestia asta!“

Streinu-Cercel s-a arătat deranjat de faptul că se spune că mulți pacienți cu alte boli grave nu au acces la spitale.

„Pacienții cu afecțiuni de tip oncologic se duc la centrele de oncologie, n-au restricție, nu sunt centre COVID. Cei cu boli cardiovasculare să se ducă la unitățile de asistare pentru boli cardiovasculare. Nu sunt unități COVID. Deci să terminăm cu chestia asta! Sunt câteva unități COVID în toată țara nominalizate prin ordin de ministru. Restul sunt vorbe!”, a spus Streinu-Cercel.

Adauga un comentariu