Actualitate

Afacere imobiliară detonată lângă Cimitirul Evreiesc. Un individ controversat vrea să dea un tun uriaș cu sprijin de la primărie

Publicat: 19 oct. 2019

Câțiva afaceriști controversați au încasat o lovitură în moalele capului de la autoritățile ieșene. Au vrut să ridice imobile în apropierea Cimitirului Evreiesc, însă planurile le-au fost, pentru moment, dejucate. O hotărâre emisă de primărie a fost blocată în instanță. Consiliul Local a vrut să ridice interdicția de construire din zonă pentru a le da mână liberă afaceriștilor. Magistrații vor avea ultimul cuvânt de spus

Detalii incredibile ies la iveală despre acțiunile mai multor persoane cu interese în zona imobiliară. Au reușit să obțină hotărâri de la Consiliul Local pentru a construi într-o zonă cu interdicție. Planurile le-au fost însă dejucate când se așteptau mai puțin. În primăvara acestui an, firma Alelato Heights SRL, prin Sergiu Ionuț Casapu, dar și Simona Alexandra Zupu, au beneficiat de un cadou de la primărie. Pe terenurile aflate lângă Cimitirul Evreiesc, în extravilan, li s-a permis brusc să construiască unele clădiri.
Deși zona are interdicție de construire a imobilelor, aceștia au primit clemență de la Consiliul Local. Primăria a emis în baza unor HCL ridicarea interdicției definitive de construire, iar aceștia s-au apucat de treabă. Numai că, pentru a putea ridica ceva pe acea zonă, ar fi trebuit adoptat Planul Urbanistic General, care nu există.
Astfel, Prefectura Iași a atacat hotărârile în instanță și a blocat acțiunile la stadiul de săpături. La Tribunal a fost înregistrat dosarul nr. 6441/99/2019, termenul urmând a fi stabilit ulterior.

Casapu și-a mutat afacerea în Piatra Neamț

Cine sunt însă beneficiarii? Sergiu Ionuț Casapu a deținut pentru o vreme ziarul Flacăra Iașului. S-a lansat în afaceri imobiliare și a ajuns să fie vânat de autorități pentru evaziune fiscală. Casapu a făcut cererea la primăria Rediu prin firma Alelato Heights SRL, firmă cu sediul în Hlincea, comuna Ciurea. Această societate înființată în 2017 avea anul trecut un singur angajat. Pierderile au fost de 215 mii de lei.

La aceeași adresă este și firma Construcții Industriale Moldova SRL, tot a lui Casapu. Această societate a fost luată la ochi de inspectorii de finanțe pentru o evaziune fiscală de 700 de mii de lei. Alături de soția sa, Sergiu Ionuț Casapu are timp de vacanțe exotice, în vreme ce autoritățile îi caută să recupereze restanțele datorate la stat. Sumele datorate bugetului de stat s-au strâns din neplata TVA și a impozitului pe venit. În consecință, anul trecut, a fost formulată o sesizare penală.
În perioada de activitate în presă, Casapu era un apropiat al fostului PDL. La vremea respectivă, partidul era la guvernare. Apoi, Casapu s-a orientat spre alte proiecte politice. Așadar, Sergiu Casapu a ajuns unul dintre liderii partidului înființat de Ioan Talpeș, fost consilier prezidențial al lui Ion Iliescu. În acest moment, se știe despre Casapu că ar dezvolta o afacere în zona Piatra Neamț.
Un alt beneficiar al HCL de la Rediu este și Simona Alexandra Zupu. Aceasta a cumpărat un teren în zona Rediu de 0,2 hectare cu 130 de mii de lei, teren cu destinație agricolă. Terenul extravilan pare că și-a găsit apoi o altă destinație. Aceasta a făcut adresa în nume personal.

Acțiuni blocate la Tribunal

Conducerea Prefecturii a atacat în instanță cele trei hotărâri emise în primăvara acestui an pentru cei trei beneficiari. Consiliul Local nu a respectat legea când le-a dat mână liberă celor trei să construiască în voie lângă Cimitirul Evreiesc. Deși zona avea interdicție de construire, fiind vorba și de un versant, nu s-a ținut cont de acest lucru. Astfel, Casapu, Zupu și Iablonschi au crezut că au dat lovitura.
„Au fost atacate unele hotărâri emise de Consiliul Local din localitatea Rediu. Au aprobat ridicarea interdicției de construire într-o zonă din extravilan pentru trei beneficiari. Un astfel de proiect se face în baza unui Plan Urbanistic General, nu printr-o hotărâre de Consiliu. Decizia finală va fi luată de către magistrații Tribunalului Iași”, a menționat prefectul Marian Șerbescu.
Primarul Vasile Haidău susține că beneficiarii au totul în regulă. În plus, acesta afirmă că și alții care au teren în zona Cimitirului Evreiesc s-au apucat de lucrări și nu au fost luați la întrebări.
„La Cimitirul Evreiesc, în zonă, sunt mai mulți care vor să facă niște construcții. Acolo s-a ridicat interdicția de construire. A plecat de la un precedent, al unei alte persoane. Și-a luat toate avizele de la București, iar ceilalți au încercat și ei același lucru. Oamenii s-au prezentat cu documente clare, s-au apucat de săpături. S-au pus însă condiții. Este o debandadă totală în construcții. Noi dăm avize pentru două etaje și ei mai pun două etaje ca mansardă. Trebuie să stopăm acest fenomen”, a precizat Vasile Haidău, primarul comunei Rediu.loading...

Adauga un comentariu