Prima pagină » Titlurile zilei » Afacerea anului, la Iași! Cum să încasezi o avere fără să scoți utilajele din baze? Găselnița prin care s-au scurs 1,3 milioane de euro la deszăpezirea drumurilor din județ
Afacerea anului, la Iași! Cum să încasezi o avere fără să scoți utilajele din baze? Găselnița prin care s-au scurs 1,3 milioane de euro la deszăpezirea drumurilor din județ

Afacerea anului, la Iași! Cum să încasezi o avere fără să scoți utilajele din baze? Găselnița prin care s-au scurs 1,3 milioane de euro la deszăpezirea drumurilor din județ

15 apr. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Deszăpezirea drumurilor din județul Iași a costat iarna trecută circa 6,35 milioane de lei. Afacerea a fost o adevărată mană cerească pentru firma Eky Route SRL, societate patronată de controversatul Ioan Echimov. Cu o iarnă în care nu a nins aproape deloc, societatea a încasat banii printr-o inginerie foarte bine pusă la punct. Societatea a încasat zeci de milioane de euro în ultimii ani din bugetul județului Iași

Un contract încheiat pe o perioadă de 2 ani de autoritățile județene a devenit o afacere extrem de păguboasă pentru ieșeni. Una dintre firmele abonate la contractele cu bani publici a reușit să pună mâna pe o avere din banii Consiliului Județean (CJ) Iași de pe urma iernii care tocmai s-a încheiat. Firma Eky Route SRL, societate gestionată de controversatul afacerist Ioan Echimov, a pus mâna pe contractul de deszăpezire a drumurilor județene încă din perioada în care Maricel Popa era la șefia instituției.

Deszăpezire pe drumurile din Iași, fără utilaje. Zilele cu ninsoare pot fi numărate pe degetele de la o mână

Contractul pentru iarna 2020-2021 s-a învârtit în jurul sumei de 7 milioane de lei. Din această sumă, asocierea Eky Route SRL – Enviro Construct SRL a încasat cu 650 de mii de lei mai puțin. Concret, au fost calculate zilele în care s-a intervenit pe teren, dar și timpii de așteptare. Astfel, cele două firme au pus mâna pe 6,35 milioane lei (1,3 milioane euro) de pe urma deszăpezirii derulate în perioada 15 noiembrie 2020 – 15 martie 2021. Doar că în toată această perioadă, ninsorile care au căzut peste județul Iași au fost extrem de puține, la fel ca și intervențiile utilajelor de deszăpezire pe drumuri. Cele două firme din asociere au găsit însă chichița care le-a umplut buzunarele într-o iarnă în care utilajele au stat mai mult în baze.

Strategia grupului Eky pentru a fenta contractele de iarnă!

Contractul actual a fost încheiat pe două ierni, atât pe perioada 2020-2021, cât și pentru 2021-2022. Contractul are o valoare totală de 14,2 milioane de lei, din care 7 milioane urmau să fie alocați pentru iarna care tocmai s-a încheiat. Dar pentru că a fost o iarnă blândă, suma pe care urmau să o încaseze Eky Route și Enviro nu ar fi trebuit să fie atât de mare. În mod normal, contractele de deszăpezire arată că se plătesc orele de așteptare și intervențiile pe traseu. Acest lucru poate duce la o economie în cazul în care iarna este blândă, cantitățile de zăpadă fiind minime. La Iași nu s-a întâmplat însă acest lucru.

Dimpotrivă, prețurile la perioada de așteptare au fost extrem de mari, printre cele mai ridicate din țară, adică 95 de lei ora de așteptare, față de doar 27 de lei, cât estimase Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP). În plus, utilajele care nu au fost scoase din bază iarna au avut prețuri de așteptare de 2 ori mai mari la autogreder și de 3 ori mai mari la autofreze, față de estimarea DJADP.
Însă, din cele 145 de zile trecute în contract, a nins extrem de puțin. Cu toate acestea, asocierea Eky Route – Enviro a încasat grosul banilor. Contractul anterior de deszăpezire a fost atribuit tot grupului de firme controlat de Echimov. Acesta a ajuns chiar în atenția organelor de anchetă. Schema a fost clasică, și în acest caz fiind vorba de umflarea prețurilor la timpii de așteptare.

Pont de afacere în Iași. Utilajele au stat liniștite în bazele Eky din județ

Conform caietului de sarcini, asocierea dispunea de 32 de utilaje permanente și de alte câteva la cerere. Pentru cele 32 de utilaje permanente s-au plătit câțiva zeci de lei pe oră de utilaj ca timpi de așteptare. Astfel, s-a ajuns ca asocierea să pună mâna pe grosul banilor în condițiile unei ierni mai mult decât blânde. Cel mai scandalos caz în care a fost implicată firma lui Ioan Echimov a fost legat de reabilitarea DJ Târgu Frumos – Cucuteni. Contractul a fost atribuit firmei Danlin XXL din Neamț. Firma aceasta este patronată de Romică Rotaru, cumătrul lui Ioan Echimov, lucrarea fiind însă efectuată de acesta din urmă. Cotidianul „BZI” va prezenta în edițiile următoare o altă afacere derulată de cei doi cumetri într-o localitate din județul Iași, în baza unui contract derulat prin Consiliul Județean Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`