Local

Afaceriștii care au construit ilegal în Copou depind de decizia Comisiei de Monumente! În proiect apare și fiul unui fost procuror. Construcția a fost ridicată pe spațiul verde

Publicat: 17 nov. 2020
Petru Abătăcesei și Ioan Amarie vor să finalizeze blocul de pe bd. Carol I, nr. 40-42. Asta chiar dacă instanța a anulat autorizația de construire. Proiectul a ajuns la Comisia de Monumente, moment în care s-au adus mai multe amendamente. Voturile membrilor comisiei vor fi centralizate în cadrul acestei săptămâni
Blocul de pe bd. Carol I, nr. 40-42, din Iași

Membrii Comisiei de Monumente vor decide soarta unui bloc din cartierul Copou. Afaceristul Petru Abătăcesei a ridicat un nivel, dar la presiunea vecinilor instanța a anulat autorizația de construire. Și Comisia de Monumente a transmis o serie de obiecții

Comisia Zonală a Monumente Istorice va lua o hotărâre în cazul blocului de pe bd. Carol I, nr. 40-42, din Iași, șantier oprit, după ce instanța a anulat autorizația de construire. Mai mulți vecini s-au arătat nemulțumiți de apariția blocului, motiv pentru care au depus mai multe contestații. Șantierul a fost oprit după construirea primului nivel. Beneficarii acestui proiect sunt Petru Abătăcesei, patronul Delta Con SRL, din Dorohoi, și Ioan Amarie, fiul unui fost procuror de la Parchetul General Anticorupție, actuala Direcție Națională Anticorupție (DNA). Conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ), clădirea de locuințe colective urma să aibă regimul de înălțime D+P+4E, pe o suprafață de doar 430 de metri pătrați. Cei doi asociați au reluat procesul de reautorizare, în speranța că vor puta continua investița. Este nevoie și de avizul Comisiei de Monumente.

Membrii Comisiei au transmis o serie de observații

Recent, proiectul a fost analizat, dar încă nu au fost centralizate voturile membrilor. De precizat că, pe timp de pandemie, proiectele sunt analizate separat de fiecare membru al comisiei, după care voturile sunt trimise pe e-mail. Totuși, au fost aduse observații proiectului.

„Conform contractului de folosință agricolă, terenul de 120,00 mp nu poate fi utilizat decât pentru «folosință agricolă»; în DTAC (Documentația Tehnică pentru Autorizarea lucrărilor de Construire- n.r.) se propune rampă de acces în parcarea subterană; conform PUZ aprobat, regimul de înălțime este D+P+4E, nu se admite etaj tehnic; conform PUZ aprobat, parterul clădirii are destinație de parcare (10 locuri de parcare + casa scării), nu de spațiu comercial; nu este descris stadiul fizic actual al construcției, nu sunt explicate motivele solicitării unui nou aviz/unei noi autorizații de construire, ca urmare a anulării Autorizației de construire nr. 277/29.03.2017: în cazul în care au fost reținute aspecte de nelegalitate cu privire la emiterea AC nr. 277/2017, se va arăta care sunt acestea și modul în care se va încadra construcția deja edificată (în funcție de stadiul fizic al acesteia) în prevederile PUZ aprobat”, a transmis Comisia de Monumente.

Proiectul blochează iremediabil zona din cartierul Copou

Proiectul imobiliar al celor doi investitori complică ireversibil geografia zonei. Șantierul a fost amenajat chiar lângă fosta policlinică cu plată. Accesul în zonă se face destul de anevoios, arterele fiind destul de înguste. Apariția blocului, implicit și a mai multor autoturisme, vor sufoca cartierul. Chiar dacă pe strada menționată se circulă pe sens unic, cu ieșire spre fostul magazin Super Copou, nu suportă un număr prea mare de mașini, mai ales în timpul orelor de vârf. Chiar și echipajele de pompieri sau de ambulanță au probleme de acces în momentul unei intervenții. Petru Abătăcesei și Ioan Amarie nu sunt la prima aventură în imobiliare. Au în portofoliu un bloc cu 5 etaje, în cartierul Nicolina. Prin firma de construcții Delta Con SRL, în 2019, Petru Abătăcesei a înregistrat o cifră de afaceri de 4,5 milioane de lei, profit de 455.751 lei, datorii de 2,6 milioane lei, cu un număr de 26 de angajați.

Comentarii
  • Depinde cine a luat spaga! Niste extraterestri..da i drumu la lucrare ca rezolvam in timp…are balta peste! 5 blocuri de 17 etaje in vecinatatea marelui primarel Piricha..sa l izoleze..sa aiba intimitate…

  • Parca abominația aia a fost ANULATA de către instituția prefectului. Sa vedem cat de slabe si corupte sunt instituțiile statului daca vor reautoriza șantierul. Oricum, in caz de un incendiu in zona vor arde toți ca șobolanii deoarece mașinile de pompieri nu vor avea cum sa pătrundă sa-si facă treaba. ISU ce părere aveți? Va băgați la o spaga?

  • Distrugerea identității orașului a început de mult. „Dezvoltatori” lacomi, primari inculti și verosi, arhitecți fără chemare și fără scrupule au atacat constant patrimoniul, istoria și identitatea orasului. UNDE ESTE SOCIETATEA CIVILA, „INTELECTUALITATEA IEȘEANĂ”!? ZERO!! Interese, bani,nepăsare,comportament de slugi!!

Adauga un comentariu