International

Afganistanul se confruntă cu o criză alimentară, avertizează ONU! Afganii își vând lucrurile pentru a cumpăra alimente

Publicat: 25 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Afganistanul se confruntă cu o criză alimentară avertizează ONU Afganii își vând lucrurile pentru a cumpăra alimente
ONU avertizează că jumătate din populație se confruntă cu penurie de alimente

Milioane de afgani se vor confrunta cu foame în această iarnă, cu excepția cazului în care se iau măsuri urgente, a avertizat Programul Alimentar Mondial al ONU (PAM).

Mai mult de jumătate din populație – aproximativ 22,8 milioane de oameni – se confruntă cu insecuritate alimentară acută, în timp ce 3,2 milioane de copii sub cinci ani ar putea suferi de malnutriție acută, a spus WFP.

Afganistanul se află acum printre cele mai grave crize umanitare din lume

Afganistanul a căzut în mâinile talibanilor în august, după ce SUA și-au retras ultimele trupe rămase, iar militanții au măturat toată țara reluând teren.

„Afganistanul se află acum printre cele mai grave crize umanitare din lume, dacă nu chiar cele mai grave”, a declarat David Beasley, directorul executiv al PAM.

„Suntem într-o numărătoare inversă până la catastrofă”.

Preluarea a slăbit o economie deja fragilă, care era puternic dependentă de ajutorul extern. Puterile occidentale au suspendat ajutorul, iar Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional au oprit, de asemenea, plățile.

O națiune este considerată dependentă de ajutor atunci când 10% sau mai mult din produsul său intern brut provine din ajutor extern; în cazul Afganistanului, aproximativ 40% din PIB a fost ajutor internațional, potrivit Băncii Mondiale.

Mulți afgani își vând acum bunurile pentru a cumpăra alimente.

Mulți afgani își vând acum bunurile pentru a cumpăra alimente. Noua administrație talibană a fost blocată să acceseze activele din străinătate, pe măsură ce națiunile evaluează cum să facă față grupului dur, ceea ce înseamnă că salariile funcționarilor publici și altor lucrători au fost reținute.

„Au trecut mai bine de cinci luni de când mi-am primit salariul”, a declarat pentru BBC un profesor din Herat. „Viața este grea. Vând tot ce avem acasă. Ne vindem animalele, ne tăiem copacii pentru a vinde lemnul.”

„Oamenii sunt săraci aici”, a spus un bărbat din Kandahar. „Ieri am văzut o femeie care trecea prin coșurile de gunoi la hotelul local, adunând resturile de mâncare. Am întrebat-o de ce face asta și a spus că nu are altă soluție, încearcă să găsească mâncare pentru copiii ei.”

PAM a avertizat că iarnă care se apropie amenință să-i izoleze și mai mult pe afganii care depind de asistență umanitară pentru a supraviețui. Și pentru prima dată în Afganistan, locuitorii din mediul urban suferă de insecuritate alimentară în rate similare cu comunitățile rurale, a spus organizația.

„Este urgent să acţionăm eficient şi eficient pentru a accelera şi extinde livrarea noastră în Afganistan înainte că iarnă să oprească o mare parte a ţării, milioane de oameni – inclusiv fermieri, femei, copii mici şi bătrâni – fiind înfometaţi în iarna înghețată „, a declarat QU Dongyu, directorul Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură.

De la începutul preluării de către taliban a puterii în Afganistan au fost semnalate mai multe probleme, atât de ordin economic cât și social. De exemplu, femeilor din Afganistan li s-a interzis să mai predea la universități iar talibanii au început să bată din casă în casă pentru a găsi foști colaboratori cu SUA.

 

Adauga un comentariu