Economic Local

AFIR a plătit fermierilor din Iași, în anul 2021, fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro. Cei mai mulți bani au intrat în conturile beneficiarilor cu ferme de familie

Publicat: 02 oct. 2021
Sediul AFIR, din Iași
Ieșenii care vor să devină fermieri cu acte în regulă mai pot depune proiectele pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) până la finalul lunii noiembrie 2021. Fermierii din Iași au primit fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural

Fermierii din Iași au primit de la AFIR fonduri europene în valoare de 10 milioane de euro. În acest an au fost virate în conturile beneficiarilor banii necesari înființării unor ferme de familie, respectiv sere cu legume, ferme zootehnice sau pentru schimbarea utilajelor agricole vechi cu unele noi

Beneficiarii din Iași ai fondurilor europene au primit în conturi, în anul 2021, 10 milioane de euro. Fermierii din Iași care au solicitat banii europeni în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 au primit sumele necesare dezvoltării unor afaceri în mediul rural. Banii au fost obținuți în cadrul submăsurilor 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, 6.3 – Modernizarea fermelor mici, submăsura 4.3 – Modernizarea exploatațiilor agricole și în cadrul măsurilor gestionate de grupurile de acțiune locală (GAL).

Cea mai mare pondere a beneficiarilor fondurilor europene achitate în acest an o reprezintă ieșenii cu ferme mici, de familie, iar cele mai mari sume au fost accesate de fermierii care au avut nevoie de utilaje noi pentru lucrările agricole. Sumele acordate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) în acest an sunt cuprinse între 15.000 și 400.000 de euro. Astfel, ieșenii care au vrut să investească fonduri europene în sere cu legume, ferme zootehnice sau ferme apicole și au depus proiectele eligibile în perioada 2019-2020, au accesat în acest an în jur de 500.000 de euro, fonduri nerambursabile.

Fermierii din Iași au accesat fonduri europene pentru utilajele agricole performante

Alți 500.000 de euro au fost plătiți fermierilor din mediul rural care au solicitat banii europeni în cadrul GAL-urilor pentru a investi tot în domeniul zootehnic sau vegetal. În Iași sunt 12 grupuri de acțiune locală prin intermediul cărora ieșenii au atras 13 milioane de euro, fonduri accesate în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Tot mai mulți agricultori vor să-și schimbe utilajele vechi cu unele noi, moderne și depun proiecte în cadrul submăsurii 4.3. Ieșenii au obținut 1,2 milioane de euro pentru utilajele performante, în anul 2021, iar în anul 2020, plățile făcute către această categorie de beneficiari au fost de 3,3 milioane de euro. De asemenea, tinerii fermieri din Iași au obținut fonduri nerambursabile în valoare de jumătate de milion de euro, pe care le vor investi mai ales în legumicultură.

Tinerii din Iași mai pot accesa până la 70.000 de euro, fonduri europene acordate de AFIR

Ieșenii care vor să mai acceseze fonduri europene pentru instalarea ca tineri fermieri o mai pot face până la finalul lunii noiembrie 2021. Dosarele se depun în submăsura 6.1, 6.3, dar și submăsurile 16.4/16.4a – Cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol. AFIR a publicat pe pagina oficială www.afir.info versiunile finale ale Ghidului solicitantului pentru accesarea sprijinului financiar acordat pentru submăsurile 6.1, 6.3 și 16.4/16.4a, din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020.

Mai multe detalii se gasesc pe site-ul: https://bit.ly/3jfmjS2. Sumele pe care le pot accesa fermierii din Iași sunt cuprinse între 15.000 și 250.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației și afacerile pe care vor beneficiarii să le dezvolte în mediul rural. Alte sesiuni de depunere a proiectelor sunt deschise în submăsura 17.1 – Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor, 9.1 – Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol.

Adauga un comentariu