Economic Local

AFIR Iași le-a plătit fermierilor fonduri europene în valoare de 1,3 milioane de euro

Publicat: 29 ian. 2022
Sediul AFIR Iași, din strada Dumbrava Roșie
AFIR Iași a virat în conturile beneficiarilor de fonduri europene 1,3 milioane de euro, iar plățile continuă

AFIR Iași a plătit în luna ianuarie 2022 fonduri europene în valoare de 1,3 milioane de euro. Fermierii au investit banii primiți în dezvoltarea afacerilor din mediul rural, în sere cu legume și ferme zootehnice

Fermierii au primit de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Iași fonduri europene în valoare de 1,3 milioane de euro, în luna ianuarie 2022. Alte 4 milioane de euro au fost plătite către beneficiarii din județele Vaslui, Neamț, Botoșani, Suceava și Bacău. Banii acordați de AFIR sunt pentru proiectele depuse în perioada 2018-2020, eligibile la finanțare. Cele mai mari sume au fost acordate către fermierii din Iași care vor să înființeze livezi, sere cu legume sau să cumpere utilaje agricole performante.

Astfel, aceștia au achiziționat utilaje agricole cu sume cuprinse între 100.000 și 300.000 de euro. De asemenea, în serele cu legume vor investi între 40.000 și 50.000 de euro. Potrivit specialiștilor din instituției care gestionează acordarea banilor europeni începând cu luna februarie 2022 vor fi publicate mai multe rapoarte de selecție a dosarelor depuse în anul 2021, în diferite sesiuni de finanțare.

AFIR Iași le va achita din fondurile europene și celor care au depus proiecte în 2021

Astfel, un prim raport de selecție va fi publicat de AFIR în urma depunerii proiectelor în submăsurile dedicate domeniului non-agricol. Două dintre cele mai accesate submăsuri sunt cele prin intermediul cărora ieșenii pot dezvolta afaceri de succes în mediul rural, dar care să nu aibă specific agricol. Ieșenii au solicitat peste 6 milioane de euro, fonduri europene, în sesiunile de finanțare deschise în submăsurile 6.2 – Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale și 6.4 – Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole.

Astfel, în submăsura 6.2 au fost depuse 67 de proiecte în valoare de 4,1 milioane de euro, iar în submăsura 6.4 potențialii beneficiari au solicitat fonduri nerambursabile în valoare de 2 milioane de euro. Fondurile alocate celor două submăsuri s-au epuizat în 5 zile de la deschiderea sesiunilor de finanțare.

Ieșenii mai pot cere fonduri europene pentru dezvoltarea sectorului pomicol

Agricultorii din Iași mai pot depune proiecte în submăsura 4.2 – Sprijin pentru investiții în procesarea / marketingul produselor agricole – componenta modernizare, până pe 7 februarie 2022. Bugetul alocat acestei sesiuni de finanțare este în valoare de 143 de milioane de euro. În submăsura 4.2a – Investiții în procesarea / marketingul produselor din sectorul pomicol – se depun cererile până pe 14 februarie 2022. În această sesiune de finanțare au fost alocate fonduri europene în valoare de 20 de milioane de euro. Banii sunt alocați pentru înființarea unor plantații pomicole și procesarea fructelor.

Ieșenii pot accesa minimum 250.000 de euro. Interesul acestora pentru fondurile europene alocate sectorului pomicol a fost ridicat, fiind investiți 1,3 milioane de euro în afacerile pomicole. Dacă toți fermierii ieșeni care vor să dezvolte afacerile din mediul rural și au depus proiecte la AFIR vor fi eligibili la finanțare, alte câteva milioane de euro vor intra în conturile beneficiarilor până la finalul acestui an. Amintim că AFIR Iași le-a plătit fermierilor fonduri europene în valoare de 1,3 milioane de euro.
Adauga un comentariu