Razboi în Ucraina

Afirmația care îți dă fiori! Ambasadorul UE la Moscova: Utilizarea „tactică” a armelor nucleare, discutată în Rusia. Ce presupune asta

Publicat: 03 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Afirmația care îți dă fiori Ambasadorul UE la Moscova Utilizarea tactică a armelor nucleare discutată în Rusia. Ce presupune asta
Liderului de la Kremlin a ordonat punerea în alertă maximă a forțelor nucleare ale Rusiei din cauza tensiunilor cu Occidentu

O întregă lume este cu ochii spre Rusia, mișcările lui Vladimir Putin ținând planeta în șah, totul după ce liderului de la Kremlin a ordonat punerea în alertă maximă a forțelor nucleare ale Rusiei din cauza tensiunilor cu Occidentul.

Autorităţile ruse iau în discuţie posibilitatea utilizării armei nucleare într-un mod „tactic”

Markus Ederer, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Rusia, a declarat, joi, că autorităţile ruse iau în discuţie posibilitatea utilizării armei nucleare într-un mod „tactic”, în scopul dezamorsării conflictului iscat de invadarea Ucrainei, relatează EFE.

„În anumite cercuri există o dezbatere despre folosirea armelor nucleare tactice. Nu este vorba despre un „Armaghedon” nuclear, ci de a arăta că, dacă inamicul continuă să progreseze, armele nucleare sunt o opţiune”, a afirmat Markus Ederer în timpul unei intervenţii la Subcomisia pentru drepturile omului din Parlamentul European, relatează Agerpres.

Oficialul european a precizat că UE nu are „agenţi de informaţii” care să poată furniza astfel de date

Referindu-se la posibila ameninţare cu arme atomice din partea regimului preşedintelui rus, oficialul european a precizat că UE nu are „agenţi de informaţii” care să poată furniza astfel de date. El a subliniat că a existat o „schimbare în formularea strategiei de securitate a Rusiei”.

„Un dispozitiv nuclear poate fi utilizat pentru a opri un atac convenţional împotriva Rusiei. Este o doctrină a escaladării pentru dezamorsarea conflictului”, a explicat el, subliniind că nu ştie clar dacă se va recurge la forţa atomică în actuala criză.

„Nu ştiu dacă vor fi folosite arme nucleare, nu spun asta îndeosebi acum în contextul actual”, a insistat responsabilul european.

Ambasadorul blocului comunitar a recunoscut că uneori este îngrijorat

Ambasadorul blocului comunitar a recunoscut că uneori este îngrijorat de „limbajul pe care îl folosim” atunci când vorbim despre un „război economic” din cauza sancţiunilor pe care UE le-a impus Rusiei.

„Percepţiile afectează de asemenea realitatea şi există percepţii care pot favoriza ideea că suntem în război cu Rusia, iar acest lucru poate fi utilizat ca o justificare pentru ca situaţia să degenereze”, a avertizat el. Diplomatul european a atenţionat, de asemenea, că s-ar „putea să nu se fi ajuns în ultima fază a escaladării”.

„Kremlinul merge pe calea escaladării şi nu cred că aceste discuţii de pace fac parte dintr-un plan în care diplomaţia prevalează”, a spus el despre actualele convorbiri între delegaţiile rusă şi ucraineană.

Rusia dispune, în prezent, de un total de 5.977 de focoase nucleare

Ederer a mai spus că „agresiunea rusă s-a împotmolit într-o anumită măsură”, dar că, „datorită superiorităţii numerice”, „ruşii îşi vor atinge unele obiective”.

„Preşedintele rus nu este dispus să se vadă învins pe câmpul de luptă, aşa că întrebarea este cum să ieşim din această dinamică de escaladare”, a afirmat ambasadorul european, potrivit căruia „nu ar trebui să subestimăm gradul de escaladare la care preşedintele rus este dispus să meargă”.

Recent, experții de la Bulletin of the Atomic au consemnat că Rusia dispune, în prezent, de un total de 5.977 de focoase nucleare, din care 1.588 operaționale, iar utilizarea lor în războiul din Ucraina ar avea consecințe devastatoare.

Rusia are în dotarea armatei sale și un un dispozitiv termobaric

Asta nu e tot, Rusia are în dotarea armatei sale „părintele tuturor bombelor”, un dispozitiv termobaric care poate produce o deflagrație de 44 de tone TNT și ”bomba țarului”, cea mai puternică armă nucleară detonată vreodată, cu o putere de 50 de megatone TNT.

Nu degeaba, se pare, că Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că Rusia este ”una dintre cele mai mari puteri nucleare și are, de asemenea, un anumit avantaj (în războiul din Ucraina – n.r.) datorită unor arme de ultimă generație”.

Arsenalul nuclear al Rusiei

Moscova dispune, în 2022, de 5.977 de focoase nucleare în total, conform Bulletin of the Atomic, din care 1.588 sunt operaționale, iar restul sunt în rezervă. Spre comparație, Statele Unite au 5.550 în total, din care 1.800 operaționale (conform situației din 2021), iar China – 350, potrivit ziare.com.

Focoasele nucleare ale Rusiei sunt depozitate în cel puțin 15 baze de pe teritoriul său, așa cum reiese din harta întocmită pe 22 februarie 2022 de Federația oamenilor de știință americani, scrie Express. Cele mai multe din aceste baze militare ale Rusiei sunt situate în partea de vest a țării, astfel că rachetele balistice intercontinentale (ICBM) pot fi îndreptate ușor spre Occident și Ucraina.

Adauga un comentariu