Coronavirus

Agenţia Europeană pentru Medicamente, o nouă anchetă care are în prim-plan vaccinul produs de AstraZeneca: 62 de cazuri rare de coagulare a sângelui

Publicat: 01 apr. 2021
AstraZeneca va livra mai multe doze de vaccin după conflictul cu Uniunea Europeană
Vaccin anti-COVID-19 AstraZeneca

Agenţia Europene pentru Medicamente (EMA) investighează 62 de cazuri rare de coagulare a sângelui, la nivel mondial, care au determinat unele ţări să limiteze utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, şefa EMA, Emer Cooke, relatează Reuters.

Acestea includ 44 de cazuri din Spaţiul Economic European dintr-un total de 9,2 milioane de persoane care au fost vaccinate în regiune, a precizat responsabila, scrie agerpres.ro.

Totalul citat de EMA nu include toate cazurile de boală, cunoscută ca tromboza sinusurilor şi a venelor cerebrale (CVST), care au fost raportate în Germania, a spus ea.

Autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania a anunţat marţi că a înregistrat 31 de cazuri rare de cheaguri de sânge în creier, dintre care nouă au condus la decese, după ce aceste persoane au primit vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca, notează Reuters.

Vaxzevria- Noua denumire a vaccinului împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca

Compania farmaceutică suedezo-britanică AstraZeneca a schimbat numele vaccinului său pentru coronavirus. Acesta a fost redenumit Vaxzevria. După cum s-a raportat în The Brussels Times, schimbarea numelui a fost aprobată pe 25 martie în urma unei cereri din partea companiei și a fost anunțată pe site-ul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) și pe cel al Agenției Naționale a Medicamentelor din Suedia (Läkemedelsverket).

Vaccinul împotriva coronavirusului produs de compania farmaceutică AstraZeneca se numește acum Vaxzevria. Anunțul a fost făcut de agenția suedeză de medicină Läkemedelsverket și de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Vaccinul în sine rămâne neschimbat, dar agenția suedeză consideră că noul nume este important, deoarece este însoțit de alte lucruri, cum ar fi etichetarea și ambalarea nouă.

Schimbarea numelui în Vaxzevria a fost aprobată de EMA la 25 martie, în urma unei cereri din partea companiei. Vaccinul produs de compania farmaceutică britanico-suedeză a fost subiectul a numeroase discuții de când a primit undă verde de la EMA la sfârșitul lunii ianuarie.

Imediat după aprobare, diferite țări din Europa – inclusiv Belgia – au decis să nu îl folosească pentru persoanele în vârstă, în așteptarea mai multor date. Mai târziu, la începutul lunii martie, mai multe țări europene au suspendat temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca din cauza unor cazuri de coagulări ale sângelui și a numărului scăzut de trombocite.

La 18 martie, EMA a reconfirmat că vaccinul este sigur și eficient și că beneficiile depășesc riscurile posibile, dar încă investighează problema. În plus, compania a fost, de asemenea, subiectul discuțiilor, întrucât și-a redus în mod repetat livrările promise către UE, ducând la intensificarea tensiunilor dintre UE și Marea Britanie.

Adauga un comentariu