Economic Local

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Iași a plătit 17,9 milioane de euro în anul 2020 autorităților locale. Primăriile care au atras cele mai mari sume sunt Holboca, Prisăcani și Brăești

Publicat: 26 mai 2020
Anghel Ficu, director AFIR Iași

Prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 au fost încheiate 846 de angajamente legale în valoare de 126 de milioane de euro. Numai anul acesta s-au semnat contracte în valoare de 17,9 milioane de euro, bani europeni. Suma plătită beneficiarilor din Iași, publici și privați, depășește 80 de milioane de euro. Primăriile din Iași au atras fonduri europene în valoare de 32 de milioane de euro. Primăriile din Iași care au atras cele mai mari sume sunt Holboca, Prisăcani și Brăești.

Sume importante care reprezintă fonduri europene au ajuns în județul Iași în ultimii 5 ani. Beneficiarii publici și privați din mediul rural au obținut 126 de milioane de euro pentru investițiile agricole și non-agricole. Și beneficiari publici, respectiv primării au accesat fonduri nerambursabile prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și GAL-urilor (grupuri de acțiune locală). Numai anul acesta s-au semnat contracte în valoare de 17,9 milioane de euro. Potrivit AFIR Iași, încheierea contractelor de finanțare se face online în contextul pandemiei de coronavirus.

Iașul a atras 126 de milioane de euro, fonduri europene pentru investițiile din mediul rural

Fondurile europene reprezintă o importantă sursă de bani pentru beneficiarii care vor să-și dezvolte afaceri, dar și pentru primăriile din Iași care nu mai așteaptă banii de la stat. În ultimii 5 ani, la nivelul județului Iași, în urma procesului de selecție a dosarelor de finanțare au fost aprobate 846 de angajamente legale. Dintre acestea, 36 de contracte sunt ale primăriilor din Iași care au solicitat fondurile europene pentru dezvoltarea comunităților locale, prin modernizarea drumurilor, achiziții de utilaje sau sisteme de canalizare. Chiar dacă accesarea sumelor de la Uniunea Europeană nu este ușoară din cauza birocrației excesive în PNDR 2014-2020, aproape toate unitățile administrativ-teritoriale au accesat fondurile disponibile.

Beneficiarii din Iași semnează în continuare contractele de finanțare cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale

Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), anul acesta se vor semna cele mai multe contracte de finanțare. Procesul de contractare se derulează deja, în perioada suspendării activității cu publicul fiind semnate zeci de contracte.

„Noi am semnat deja contracte de finanțare în valoare de 17,9 milioane de euro. Se semnează în continuare contracte, chiar dacă beneficiarii nu vin fizic la sediul instituției. Totul se face online, iar când va fi posibil, vom relua și vizitele la fermele beneficiarilor”, a declarat Anghel Ficu, director AFIR Iași.

Prisăcani este una din comunele care a accesat cele mai multe fonduri europene pentru drumuri și canalizare

Una dintre comunele din Iași care a obținut fonduri europene în valoare de 4 milioane de euro este comuna Prisăcani. Primarul a obținut suma de 2,5 milioane de euro pentru rețeaua de canalizare și 100.000 de euro pentru un buldoexcavator.

„Așteptăm avizul de la ApaVital pentru aducțiunea de apă, vrem să mai accesăm fonduri de vreo 5 milioane de euro pentru canalizare, să mai asfaltăm încă două drumuri și așteptăm comisia de mediu pentru proiectul cu platforma de compostare a gunoiului de grajd, de aproape un milion de euro. Mai avem un proiect pentru iluminatul public, cu bani de la Ministerul Dezvoltării și sperăm să primim banii și pentru acest proiect”, a spus Gheorghe Stanciu, primarul comunei Prisăcani.

Prin Grupurile de Acțiune Locală, Primăriile au obținut fondurile europene mai ușor

Primăriile din Iași au obținut banii europeni și prin intermediul GAL-urilor. Procedurile sunt mai simple, însă sumele accesate sunt mai mici. Astfel, dacă primarii au avut nevoie de bani pentru asfaltarea comunelor sau pentru rețelele de canalizare, au depus proiectele la AFIR, iar dacă au vrut să obțină fondurile necesare achiziției unui buldoexcavator, au depus proiectele în cadrul GAL-urilor. Este cazul comunei Victoria, care a finalizat un proiect în cadrul GAL-ului Valea Prutului. Prin intermediul proiectului, Primăria a achiziționat un autograder pentru întreținerea drumurilor.

Comuna Brăești a investit 6 milioane de euro în îmbunătățirea rețelei de drumuri

O altă Primărie din Iași care a obținut fonduri europene este Brăești. În comună s-au investit 12 milioane de euro, mai mult de jumătate din sumă fiind accesată pentru modernizarea drumurilor, apă și canalizare sau în reabilitări ale căminului cultural și ale centrelor de bătrâni. Cu ajutorul fondurilor europene au fost reabilitați zeci de kilometri de drum comunal. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Brăești „Ion Neculce” a investit 6 milioane de euro în îmbunătățirea rețelei de drumuri de interes local, prima înființare a rețelei de canalizare dinspre comuna Brăești spre Ion Neculce.

Adauga un comentariu