Stiri medicale

Ai 20 de ani si incepi sa chelesti? E semn ca ai putea fi predispus la cancer de prostata

Publicat: 16 feb. 2011
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ai 20 de ani si incepi sa chelesti E semn ca ai putea fi predispus la cancer de prostata
7

Un studiu realizat de cercetatorii francezi a scos la iveala faptul ca barbatii care incep sa cheleasca in jurul varstei de 20 de ani sunt de doua ori mai predispusi sa sufere de cancer de prostata mai tarziu in viata. 

Pentru a descoperi legatura intre calvitie si cancerul de prostata, cercetatorii au petrecut peste doi ani analizand progresia bolii si pierderea parului la 388 de barbati bolnavi de cancer la prostata, cu varste cuprinse intre 46 di 84 de ani. Oamenii de stiinta le-au cerut subiectilor sa spuna daca au avut probleme cu parul, si mai ales la ce varsta a inceput sa le cada parul – in jurul varstei de 20, 30 sau 40 si ce tip de pierdere au avut (laterala, frontala, etc). Pentru a face comparatiile, studiul a inclus si 281 de barbati sanatosi.

Echipa de cercetare a constatat ca 37 de pacienti bolnavi si 14 voluntari sanatosi au inceput sa-si piarda parul la 20 de ani, fenomenul variind de la o „pata de chelie” in crestetul capului, pana la retragerea liniei parului, sau o combinatie a ambelor.

Orice forma de pierdere a parului la 20 de ani a fost legata de o dublare a riscului de cancer de prostate. Potrivit site-ului businessweek.com, echipa de cercetare a avertizat, totusi, ca este prematur sa se concluzioneze ca chelia si cancerul de prostata sunt, de fapt, legate intre ele. „Trebuie sa gasim o modalitate prin care sa identificam devreme riscul de a face cancer la prostata. Chelirea la varsta de 20 poate fi un semnal usor de identificat printre factorii de risc si trebuie sa efectuam mai multe studii pe aceasta tema pentru a confirma descoperirea”, a declarat profesorul Philippe Giraud, specialist in oncologie la Universitatea Descartes din Paris, si autorul principal al studiului.

Adauga un comentariu