Prima pagină » Titlurile zilei » Aici, de 1 mai, s-a mâncat cel mai scump mic din tot Iașul! „Măriceluʼ luʼ Terente” a atras toate privirile

Aici, de 1 mai, s-a mâncat cel mai scump mic din tot Iașul! „Măriceluʼ luʼ Terente” a atras toate privirile

02 mai 2025, 02:00, 3 ,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei

Pentru cel mai scump mic din Iași, de 1 mai, cu cartofi prăjiți și pâine de casă, clienții au plătit 50 de lei. În restaurantele din Iași s-au vândut mii de bucăți într-o singură zi, de 1 mai, iar rezervările s-au făcut cu câteva zile înainte

Ieșenii care au vrut să sărbătorească 1 mai românește au consumat mici și bere. Dacă unii au încins grătarele în zonele de agrement sau acasă, alții s-au relaxat la restaurantele cu tradiție din Iași, unde știu sigur că pot să consume mici. BZI a făcut topul celor mai scumpi mici vânduți în Iași de 1 mai. Astfel, dacă cel mai ieftin costă 5 lei, cel mai scump se vinde cu 50 de lei. Reprezentanții restaurantelor cu tradiție din Iași spun că au avut rezervări pentru 1 mai făcute și cu câteva zile înainte.

„Clienții au făcut rezervări pentru 1 mai. Vor să consume mici, bineînțeles. Noi avem totul ca la carte, se face comandă, dar avem și ciorbe sau alte preparate tradiționale. Un mic, la noi, costă 8,5 lei”, susțin reprezentanții celui mai cunoscut restaurant cu tradiție Bolta Rece.

Pe de altă parte, ieșenii care încing grătarele în zonele de agrement trebuie să respecte mai multe reguli, altfel riscă amenzi drastice.

Cel mai scump mic din Iași are 200 de grame

În restaurantele din Iași s-au vândut mii de bucăți într-o singură zi, de 1 mai. Cel mai căutat mic a fost cel de la restaurantul Cârciuma Veche, denumit „Măriceluʼ luʼ Terente”. Un mic are 200 de grame și se vinde cu cartofi prăjiți, muștar și pâine de casă. Această porție costă 50 de lei. Din această porție pot să mănânce două persoane. Tot la Cârciuma Veche s-au vândut și „Măriceii potcoviți”, meniu cu trei mici la grătar, cartofi prăjiți și pâine de casă.

„Noi avem solicitări pentru micii noștri, pentru că sunt ceva deosebit. Am vândut 150-200 de porții în general, de 1 mai”, susțin reprezentanții restaurantului din centrul Iașului, Cârciuma Veche.

Un alt restaurant cu tradiție din Iași, care a fost aglomerat pe 1 mai, este Casa Vânătorului. Aici s-au consumat sute de porții de mici cu muștar și cartofi prăjiți, iar clienții au plătit pentru un mic 8 lei.

„În fiecare an este aglomerat la noi în restaurant. Clienții petrec ziua de 1 mai tradițional, cu mici și bere”, susțin reprezentanții restaurantului din Copou.

Ieșenii care au muncit astăzi au luat la pachet micii preparați în zona de grill a supermarketurilor din Iași. Cererea a fost atât de mare, încât la supermarketul Kaufland de la Podul Alexandru nu mai erau mici la ora 11:00. Un singur mititel costă 5 lei bucata. De asemenea, la restaurantul Pizzeria Domnească, o porție cu 4 mici și muștar s-a vândut cu 37 de lei. Pe de altă parte, cel mai scump preparat din restaurantele din Iași este vita Wagyu Kobe, iar o porție costă 450 de lei.

Când au apărut micii în România?

Mititeii sau micii sunt un preparat tradițional românesc, un fel de chiftele la grătar, de obicei de formă cilindrică. Micii se aseamănă cu alte produse similare din carne tocată din Balcanii de Vest, dar și cu unele produse bulgărești, grecești sau turcești. Spre deosebire de acestea, în mititei se adaugă și alte ingrediente, inclusiv bicarbonatul de sodiu, și diferă oarecum forma și mărimea. O legendă spune că mititeii ar fi fost inventați în secolul al XIX-lea, într-o seară la hanul La Iordachi, din București, binecunoscut pentru cârnații săi, când bucătăria a rămas fără mațe. Clienții care au sărbătorit românește, de 1 mai, au plătit pentru cel mai scump mic din Iași, cu cartofi prăjiți, muștar și pâine de casă, 50 de lei porția.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 decembrie 2025
10 decembrie 2025