Prima pagină » Sanatate » Diete si regimuri » Alcool: la acest consum, riști să pierzi un an din speranța de viață
Alcool: la acest consum, riști să pierzi un an din speranța de viață

Alcool: la acest consum, riști să pierzi un an din speranța de viață

21 mai 2021, 14:20,
BZI.ro, în Sanatate

Consumul excesiv de alcool duce la pierderea medie a unui an in speranța de viață, potrivit unui raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Știm că alcoolul poate afecta vigilența, poate provoca accidente de circulație și poate promova un comportament violent sau riscant. Băuturile alcoolice pot provoca și boli neurologice, digestive, cardiovasculare și chiar canceroase. Dar lista consecințelor sale nu se termină aici.

Un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), care acoperă 52 de țări din OCDE, Uniunea Europeană și Grupul celor 20 (G20), arată că consumul excesiv de alcool duce la pierderea medie a unui an din speranța de viață.

Consumul unui pahar de alcool sau mai mult pe zi duce la pierderea unui an din speranța de viață

Potrivit organizației internaționale, „speranța de viață va fi cu aproape un an (0,9) mai scurtă în următorii 30 de ani din cauza bolilor” cauzate de consumul nociv de alcool. Ceea ce OCDE numește „consum nociv de alcool” este un „prag de risc mai mic” de „mai mult de o băutură alcoolica pe zi pentru femei și 1,5 pentru bărbați”.

Pentru a obține aceste rezultate, organizația a comparat speranța de viață în 2050. În scenariul OCDE, obiceiurile actuale de alcool ale populațiilor nu s-au schimbat, iar consumul de băuturi alcoolice nu depășește „pragul de risc minim”.

Alcoolul: ce țări sunt cele mai afectate de această scădere a speranței de viață?

Conform raportului, țările în care populațiile sunt cel mai afectate de această scădere a speranței de viață sunt cele situate în Europa Centrală și de Est. În partea de sus a clasamentului, găsim Lituania, Rusia și Polonia. Populațiile acestor teritorii riscă să piardă 1,4 până la 1,8 ani din speranța de viață. În ceea ce privește Franța, este peste medie. Turcia și Israelul se află în partea de jos a clasamentului.

„Folosind un model de microsimulare, acest raport analizează costul consumului de alcool în 52 de țări, arătând modul în care bolile legate de alcool reduc speranța de viață, măresc costurile de asistență medicală, scad productivitatea lucrătorilor și scad PIB-ul”, citim în studiu, potrivit Femme Actuelle.

Prin urmare, OCDE îndeamnă țările să „își dubleze eforturile” pentru a combate acest fenomen, în special prin consolidarea politicilor de combatere a consumului nociv de alcool. Pentru a face acest lucru, organizația îi încurajează să limiteze promovarea alcoolului la copii și să crească prețul acestor băuturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *