Cercetările din numărul JAMA din această săptămână confirmă succesul unui tratament pentru fibrilația atrială persistentă care combină tratamentul standard, ablația cateterului, cu o perfuzie de etanol sau alcool, în vena lui Marshall.
Miguel Valderrabano, șef de divizie, electrofiziologie cardiacă, Houston Methodist, a conceput procedura, folosind-o cu succes în 2008. La începutul acestui an, a prezentat aceste descoperiri la reuniunea anuală a Colegiului American de Cardiologie.
Fibrilația atrială se referă la un ritm cardiac anormal și neregulat, care poate duce la accident vascular cerebral, cheaguri de sânge și insuficiență cardiacă, dacă nu este tratata. Ca tratament, ablația cateterului folosește energie electrică pentru a reseta bătăile inimii. Deși eficientă pentru unii, la mulți pacienți, procedura trebuie repetată de mai multe ori pentru a obține rezultate pozitive.
Procesul a înrolat 343 de pacienți, dintre care 155 au primit tratamentul combinat. În perioada de șase pana la 12 luni, 49% dintre acești pacienți au scapat de fibrilația atrială. În același interval, doar 38% dintre pacienții cărora li s-a administrat doar ablația cateterului au avut aceleași rezultate, potrivit MedicalXpress.
Rezultatele studiului demonstrează că abordarea combinată este un tratament eficient de primă linie și ar putea fi încorporată ca standard de îngrijire. Pentru pacienți, crește șansele de a necesita o singură procedură pentru a-si reveni, eliminând stresul și îngrijorarea care pot însoți procedurile chirurgicale frecvente.