Local

Alegeri parlamentare 2020. Cele mai fierbinți detalii despre votul derulat în județul Iași. Surprize uriașe în localitățile ieșene

Publicat: 07 dec. 2020
Alegerile parlamentare 2020
Alegerile parlamentare 2020

Alegerile parlamentare 2020 au ajuns la final. Scrutinul electoral de ieri, 6 decembrie 2020, a scos la iveală o serie de surprize în județul Iași. La urne s-au prezentat 210.642 persoane cu drept de vot, adică un procent de numai 26,78 la sută. Procesul electoral a făcut ca Iașul să se numere printre județele cu cea mai slabă prezență la urne. Alegerile parlamentare s-au desfășurat fără incidente grave, în ciuda mizei uriașe reprezentate de scrutinul electoral

Peste 786 de mii de persoane cu drept de vot au fost trecute pe listele permanente pentru alegerile parlamentare 2020 din județul Iași. Cu toate acestea, doar 26,78 la sută dintre aceștia s-au prezentat la urne, Iașul fiind în top trei cea mai scăzută prezență din țară la acest scrutin electoral. Situația la nivelul județului Iași a scos la iveală o serie de situații excepționale.

Alegeri parlamentare 2020. Iată situația votului din județul Iași

La nivelul județului Iași, cea mai ridicată prezență la urne a fost în satul Petroșica din comuna Coarnele Caprei, unde au votat 89,06 la sută din cei înscriși pe listele electorale. Au urmat secția 35 de la Colegiul „Garabet Ibrăileanu” din municipiul Iași, unde prezența la urne a fost de 58,56 la sută, dar și secția 38 deschisă la Universitatea de Științe Agricole și Medică Veterinară (USAMV), unde prezența a fost de 57,28 procente.

Cea mai scăzută prezență a fost la secția 589 de la Școala Gimnazială Mânzătești, comuna Prisăcani, unde au votat 10 persoane din cele1.853 înscrise pe liste. Astfel, prezența a fost de 0,10 la sută. De asemenea, la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu” din Pașcani, prezența a fost de 0,78 la sută, aici votând doar 15 persoane din cele 1.915 înscrise pe liste. O altă secție de la același colegiu a înregistrat o prezență de 0,97 la sută la urne. Aici au votat doar 19 persoane din cele 1.951 înscrise pe listele permanente.

Amendă record în municipiul Pașcani. Incidente electorale în județul Iași

Un bărbat din municipiul Pașcani a primit o amendă record pentru că a făcut campanie electorală în ziua votului. Un reprezentant al Partidului Puterii Umaniste (PPU) Social Liberal a fost surprins îndemnând alegătorii să voteze cu acest partid. Jandarmii din municipiul Pașcani i-au aplicat acestuia însă o amendă record.

„Au fost înregistrate 6 sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral. A fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare 12.500 de lei. A fost sesizată o faptă de natură penală, în cadrul căreia se efectuează verificări. Spre exemplu, jandarmii din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Iași au aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 12.500 de lei unei persoane pentru continuarea propagandei electorale și pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, respectiv nu purta mască de protecție.  Toate sesizările de incidente electorale au fost și vor fi verificate cu celeritate și echidistanță”, au menționat reprezentanții Poliției ieșene.

De asemenea, 4 secții din comunele Tansa și Dagâța au rămas ieri pentru câteva zeci de minute fără energie electrică, iar alegătorii nu au avut cum să-și exprime dreptul la vot.

Comentarii
  • În comuna Prisacani este Școală gimnaziala Macaresti nicidecum Manzatesti, iar 1853 de persoane înscrise pe liste înseamnă de fapt 1500 de cetățeni basarabeni înscriși la o singura adresă. Prezentați date fără să verificați mai multe surse de informații….

Adauga un comentariu