National

Aleksei Navalnîi susține că Vladimir Putin se află în spatele otrăvirii sale și că se va întoarce în Rusia: „Nu mi-e frică de nimic!“

Publicat: 01 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Aleksei Navalnîi susține că Vladimir Putin se află în spatele otrăvirii sale și că se va întoarce în Rusia Nu mi-e frică de nimic
Aleksei Navalnîi susține că Vladimir Putin se află în spatele otrăvirii sale și că se va întoarce în Rusia

Aleksei Navalnîi, principalul opozant rus, susține că Vladimir Putin se află în spatele otrăvirii sale și că se va întoarce în Rusia. Aleksei Navalnîi a descris și efectele pe care le-a avut agentul neurotoxic asupra sa.

Într-un interviu pentru Der Spiegel, Navalnîi a declarat că liderul de la Kremlin se află în spatele tentativei de asasinat dar a subliniat că nu se teme de regim și că va reveni în Rusia.

„Susţin că Putin se află în spatele infracţiunii şi nu am nicio altă versiune despre ceea ce s-a întâmpla”, a declarat Alexei Navalnîi pentru săptămânalul german.

Aleksei Navalnîi susține că Vladimir Putin se află în spatele otrăvirii sale și că se va întoarce în Rusia: „Nu mi-e frică de nimic!“

„Nu simţi nicio durere, dar ştii că mori”, a spus Navalnîi referitor la momentul în care agentul toxic a început să-şi facă efectul asupra sa.

El a adăugat că va reveni în Rusia: „Misiunea mea acum este să rămân curajos. Şi nu mi-e frică de nimic!”.

În luna august, Navalnîi a fost transportat cu avionul din Rusia la Berlin după ce s-a îmbolnăvit în timpul unui zbor intern. El a fost tratat în spitalul berlinez Charite. Laboratoare medicale din trei țări, inclusiv din Germania, au arătat că opozantul rus a fost otrăvit cu agentul neurotoxic noviciok. În cursul lunii septembrie a fost externat.

Occidentul a cerut explicaţii din partea Kremlinului, care a negat orice implicare în acest incident şi a afirmat că trebuie întâi să vadă dovada unei infracţiuni.

Liber să se întoarcă în Rusia când vrea

Kremlinul a transmis miercuri că Aleksei Navalnîi, ieşit din spital la Berlin după ce a supravieţuit unei presupuse otrăviri cu Noviciok, este „liber” să revină în Rusia dacă îşi doreşte, potrivit AFP.

„În ceea ce priveşte întoarcerea sa la Moscova, el este liber, ca orice cetăţean rus, să o facă în orice moment”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse de presă.

„În orice caz, este foarte bine că pacientul este pe cale de a se vindeca. Îi urăm o recuperare rapidă”, a adăugat Peskov, care nu pronunţă niciodată numele opozantului, la fel ca preşedintele Vladimir Putin

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai comentat şi un articol din cotidianul francez Le Monde care susţinea că Putin ar fi vorbit cu dispreţ despre opozant în timpul unei discuţii cu omologul său francez, Emmanuel Macron, şi ar fi afirmat că el a mai simulat diverse boli în trecut şi că a comis acte ilegale.

Potrivit lui Peskov, „ziarul nu putea să aibă informaţii fiabile” despre subiectul acestei conversaţii şi există „numeroase inexactităţi în formularea” afirmaţiilor lui Putin.

„Nu putem crede că Palatul Elysee a divulgat deliberat presei înregistrarea conversaţiei dintre cei doi preşedinţi. Franţa nu poate face asta, nici măcar nu vrem să credem”, a adăugat el.

Laboratoare din Franţa şi Suedia confirmă otrăvirea lui Alexei Navalnîi cu Noviciok

Două laboratoare din Franţa şi Suedia confirmă otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok. Informația a fost făcută public de Guvernul german astăzi şi a îndemnat din nou Rusia să coopereze în anchetă.

Laboratoare specializate din Suedia şi Franţa au confirmat rezultatele iniţiale din Germania, a anunţat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert.

„Facem din nou apel către Rusia să dea explicaţii cu privire la evenimente. De asemenea, suntem în strânsă legătură cu partenerii noştri europeni pentru următorii paşi”, a precizat Steffen Seibert.

Șeful serviciului de informaţii externe german ar fi dezvăluit, la o întâlnire secretă, că agentul neurotoxic de tip noviciok folosit pentru a-l otrăvi pe Navalnîi a fost mai puternic decât variantele folosite anterior, susține „Der Spiegel”.

Adauga un comentariu