Un sat întreg din Prahova a băut timp de o săptămână apă contaminată cu arsenic, pentru că primăria a anunţat localnicii să nu o consume la 7 zile după ce fusese şi ea informată de pericol.
Se întâmplă în comuna Mănești, unde primăria a postat abia ieri, 15 decembrie 2022, pe Facebook un anunţ de la Hidro Prahova, care avertizează despre pericolul apei contaminate cu arsenic.
Alertă într-o comună din județul Prahova
Se vede clar în anunţul postat de primărie că avertismentul este datat 8 decembrie, dar a fost pus pe Facebook abia pe 15 decembrie.
Aşadar, operatorul regional de apă şi-a făcut datoria şi a trimis avertismentul DSP Prahova, dar documentul a fost publicat online abia după şapte zile.
După ce s-a descoperit arsenic, DSP a făcut un anunţ.
„Direcţia de Sănătate Publica a judeţului Prahova, instituţie care asigura controlul parametrilor de calitate ai apei potabile prin monitorizarea de audit, anunţa prin nota telefonică din data de 7 decembrie 2022, ca pe raza teritorială a comunei Mănești s-au găsit valori depăşite ale arsenului în apă potabilă.
Ca urmare, se interzice consumul apei furnizate de Hidro Prahova S.A. până la remedierea neconformității.
Apa nu poate fi folosită pentru băut și gătit, dar va putea fi folosită pentru spălat și alte folosințe care nu determină contaminarea alimentelor, cât și pentru evacuarea apelor uzate manajere.
ATENȚIE. Arsenul nu dispare prin fierbere apei!”, este mesajul transmis de DSP Prahova.
Localnicii au băut timp de o săptămână apă contaminată cu arsenic
Ulterior, primăria a mai anunțat tot pe Facebook că au fost amplasate pe domeniul public cuburi cu apă potabilă până la remedierea problemei.
Între timp, autoritățile locale din comuna Mănești au anunțat că vor pune la dispoziția localnicilor din toate satele comunei 5 containere cu apă potabilă, a câte 1000 de litri fiecare.
Momentan nu sunt cunoscute cauzele care au dus la contaminarea apei cu arsenic, însă până atunci, oamenii sunt sfătuiți să o folosească doar pentru spălat și în scop menajer.
Arsenicul este unul dintre cele mai nocive metale grele. Toxina provoacă otrăvire atunci când este inhalată sau ingerată și cauzează probleme digestive constante, dureri în gât și înnegrirea pielii.
Specialiștii spun că arsenicul se absoarbe greu prin piele, însă este ușor de inhalat. Îngrijorător este faptul că intoxicația cu arsenic poate duce la complicații majore de sănătate și deces dacă nu este tratată.