Actualitate

Alexandru Rafila a vorbit despre evoluția pandemiei de coronavirus

Publicat: 19 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Rafila a vorbit despre evoluția pandemiei de coronavirus
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România și președintele Societății Române de Microbiologie, profesorul Alexandru Rafila, a vorbit despre pandemia de coronavirus. Acesta consideră că nu vom scăpa nici anul viitor de acest virus. De asemenea Alexandru Rafila a afirmat că vaccinarea anti-SARS-CoV-2 va trebui extinsă.

”Nu avem niciun motiv să considerăm că această boală nu va mai fi la fel de gravă în 2021 decât în măsura în care vom avea disponibil un vaccin prin care să prevenim infecția și medicamente care să fie foarte eficiente în tratarea pacienților care au fost deja infectați. În ceea ce privește infecția gripală, acolo sunt două lucruri.

Trebuie să pregătim o capacitate de diagnostic de laborator care să permită diferențierea între cazurile cu noul coronavirus, respectiv cu virusul gripal, având în vedere că simptomatologia este asemănătoare.Și al doilea, este vorba despre vaccinarea antigripală care ar trebui să fie mult mai extinsă în acest an ca să evităm o situație foarte serioasă, care ar însemna ca o persoană să aibă infecție cu ambele tipuri de virus, ceea ce poate să pună foarte serios în pericol starea de sănătate și chiar viața acestor persoane”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „În următoarele săptămâni ne așteptăm să avem o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității”

Alexandru Rafila a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că, în următoarea perioadă există riscul ca persoanele internate în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) dar și a celor decedate din cauza infecției cu SARS-CoV-2 să crească.

„E un decalaj între creșterea numărului de cazuri noi și creșterea numărului de cazuri de terapie intensivă și de mortalitate. Pentru că un om care se îmbolnăvește nu intră de a doua zi la ATI, boala se agravează în timp.

În următoarele săptămâni ne așteptăm să avem o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității. Dacă am 1.200 de cazuri zilnic, ecoul acestor cazuri se întregistrează după o perioadă”, a explicat Alexandru Rafila

Alexandru Rafila: ” Trebuie să ne apărăm sănătatea, dar și locurile de muncă”

Medicul Alexandru Rafila a făcut câteva recomandări pentru populație.

„În primul rând, aș încerca să le explic de ce e o anumită măsură, de ce în anumite zone aglomerate se poartă mască. E foarte simplu, pentru că nu poți păstra acea distanță de siguranță de 1,5 metri și dacă e o aglomerare mare într-un spațiu limitat, singura soluție e să folosești o barieră și bariera este masca. Lucrurile acestea trebuie explicate mai mult, trebuie exemplificate, chiar făcute niște demonstrații video, pentru ca oamenii să înțeleagă, indiferent de nivelul de pregătire.

Dacă reușim să limităm consecințele transmiterii bolii, toată zona economică, socială poate să funcționeze. Trebuie să ne apărăm sănătatea, dar și locurile de muncă. Mesajul nu trebuie să fie unul amenințător, ci să-i aducă pe oameni împreună într-o direcție pe care ne-o dorim cu toții”, a declarat Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu