National

Alexandru Rafila acuză că Direcțiile de Sănătate Publică nu fac anchetele epidemiologice corect

Publicat: 20 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Rafila acuză că Direcțiile de Sănătate Publică nu fac anchetele epidemiologice corect
Reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, este de părere că țara noastră ar trebui să efectueze un număr dublu de teste. Dacă nu este posibil acest lucru, măcar să ajungă la capacitatea maximă de testare pe care o are în prezent. Rafila acuză că Direcțiile de Sănătate Publică nu fac anchetele epidemiologice corect și tocmai din această cauză nu se testează așa cum ar trebui.

”Domnul prim-ministru spune că avem 53.000 capacitate de teste si cel mai mult s-au facut 40.000. În mod curent se fac 35-38 de mii, deci avem 15.000 buffer. Deci eu făceam 35 de mii de teste pe zi când aveam 5.000 de cazuri pe zi şi fac tot 35 de mii de teste şi când am 10 mii de cazuri pe zi. Asta ce îmi arată? Că nu fac ancheta epidemiologică şi nu îi indentific pe toţi cei care ar trebui să beneficieze de testare.

Ei nu beneficiază de testare pentru că nu se face ancheta epidemiologică, nu că sunt definițiile de la Institutul de Sănătate Publică.

INSP are o listă de priorități privind testarea din cadrul programului Ministerului Sănătății, dar asta nu împiedică pe nimeni, când faci o anchetă epidemilogică, să spună, ok, tu ai fost un contact apropiat al persoanei X care este diagnosticată, te vei testa și tu, dar dacă nimeni nu îl trimite la testare, întradevăr, solicitarea va fi mai mică. Aste este problema pe care o spuneam.

Chiar dacă numărul de cazuri a crescut, numărul testelor a rămas același

Profesorul Rafila spune că este necesar ca numărul de teste să fie de 70 sau 80 de mii pe zi, nu jumătate cum este acum.

Nu poți să oprești transmiterea fără o rețea de Sănătate Publică. Eu vă spun că ar trebui să facem între 70 si 80 de mii de teste în momentul de față și facem jumate. La noi, a fost o minune.

Pe măsură ce numărul de cazuri a crescut, numărul de teste a rămas la același nivel”, a spus candidatul PSD la alegerile parlamentare și reprezentant al României la OMS, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Lucrurile nu s-au stabilizat”

Profesorul Alexandru Rafila oferă o veste tristă în legătură cu numărul de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Reprezentantul României la OMS a declarat că numărul de cazuri COVID-19 va creşte şi în perioada următoare, fiindcă noile măsuri impuse de autorităţi nu au efectul aşteptat.

Mai mult, medicul spune că situaţia la noi nu s-a stabilizat, dovadă fiind numărul mare de cazuri noi COVID înregistrat în ultimele zile.

„Lucrurile nu s-au stabilizat. Chiar dacă am avut un așa-zis platou în ultimele 2-3 săptămâni, am rămas cu un număr foarte mare de cazuri noi care, în mod evident, pun la încercare capacitatea sistemului de sănătate de a prelua pacienții. Trebuie să vedem care va fi trendul în perioada următoare.

Eu cred că va exista o creștere, pentru că se pare că măsurile de sănătate publică luate nu sunt eficiente. Se pare că de o o zi la alta se acumulează mii de cazuri care nu sunt alocate. În cazul acelor persoane anchetele epidemiologice se desfășoară foarte târziu și acest lucru favorizează transmiterea. Noi trebuie să ne asigurăm că stopăm transmiterea ca să existe un efect al măsurilor luate de autorități”, a declarat Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu