National

Alexandru Rafila dă în vileag planurile guvernanților: „Abordarea de tip politic a pandemiei a fost o mare greșeală”

Publicat: 26 nov. 2020
Reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Alexandru Rafila
Reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Alexandru Rafila

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, declară că specialiștii de sănătate publică nu au luat deciziile majore în gestionarea pandemiei. Profesorul este de părere că orice decizie s-a luat, a fost gândită din cauza faptului că avem alegeri parlamentare pe data de 6 decembrie.

”Deciziile de închidere a școlilor, a piețelor nu a fost luată de specialiști. Se tot invocă decizii ale specialiștilor, dar vă zic că aceste decizii nu au fost luate de speciliștii în sănătate publică. Pot fi ei specialiști, dar nu în sănătate publică. Faptul că noi avem alegeri peste o săptămână nu ar fi trebuit să afecteze deciziile luate în gestionarea pandemiei. Abordarea de tip politic a pandemiei a fost o mare greșeală.”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre redeschiderea școlilor

Profesorul a vorbit și despre redeschiderea școlilor. El solicită ca măcar copiii din clasele primare să meargă la școală, fiindcă au nevoie să interacționeze. Astfel, ceea ce se întâmplă în momentul de față, când elevii sunt nevoiți să stea luni întregi în fața unui ecran, pentru a-și face lecțiile, este un lucru extrem de greșit.

Rafila consideră că măsura de a închide școlile a fost luată prematur și acest lucru poate avea efecte secundare asupra copiilor pe viitor.

„Nu am fost predictivi, am fost doar reactivi. Noi am închis şcolile când nu era cazul. Este foarte clară poziţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind menţinerea deschisă a şcolilor, măcar a celor primare, pentru că aceşti copii, dacă au condiţii de învăţământ, şi şcolile am înţeles că au fost amenajate în acest sens, trebuie să primească copiii.

Copiii noştri nu pot deveni nişte copii cu foarte serioase tare, nu în procesul educţional şi în procesul dezvoltării că viitori adulţi, din punct de vedere psiho-social. Asta este principala problemă. Copiii trebuie să interacţioneze unii cu alţii, trebuie să interacţioneze cu cadrele didactice, nu putem ţine un copil în faţa unui ecran luni de zile pentru că ne e frică de ce s-ar putea întâmpla, pentru că nu ne pregătim sau pentru că negăm recomandările unor organizaţii internaţionale”, a spus AlexandruRafila, potrivit News.ro.

Rafila nu este de acord nici cu închiderea piețelor

Alexandru Rafila  a adus discuția și despre închiderea piețelor.

„Mi se pare o măsură care nu are niciun fel de impact asupra transmisibilităţii, dar, cu siguranţă, are impact asupra nivelului de viaţă al persoanelor care sunt forţate să meargă să cumpere în alte locuri care sunt cu siguranţă mai costisitoare şi cred că afectează şi producătorii din România”, a mai spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: Nu se pune problema ca vaccinul să producă efecte adverse

Reprezentantul României la OMS puncteazăă că nu se pune problema ca vaccinul să producă efecte adverse, care să pună în pericol sănătatea populaţiei.

„Eu nu vreau să ajungem în situaţia în care ţările din Uniunea Europeană vor începe să funcţioneze cvasi-normal, iar România va continua ani de zile, datorită unor aşa-zise zvonuri sau unor aşa-zise opinii ale unor persoane publice care descurajează lumea să se vaccineze”, afirmă medicul, potrivit news.ro.

Comentarii
  • Alo, nea’ specialistu’ OMS! Din februarie mata si cu nea’ cercel v-ati fluturat pe la tv-uri si v-ati dat cu parerea, pana cand ati fost desconspirati ca sunteti de-ai psd! Acu’ nu mai sunt bune masurile, ca trebuie sa tii cu neamurile tale rosii!
    Jigodii rosii ce sunteti

Adauga un comentariu