Actualitate

Alexandru Rafila, despre angajații DSP: „Sunt conduse de persoane care nu au studii”

Publicat: 03 aug. 2020
Alexandru Rafila arată cu mâna
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS

Alexandru Rafila a vorbit, duminică, 2 august 2020, despre faptul că Direcțiile de Sănătate Publică ”nu pot să gestioneze la timp situația” din cauza faptului că ”sunt conduse multe dintre ele de persoane care n-au studii medicale”.

 „Nu știu dacă sunt de formă, dar nu pot să gestioneze la timp situația și timpul, de multe ori, e un factor determinant în controlul acestui tip de situație. Acțiunile DSP-urilor trebuie să limiteze răspândirea infecției. Sigur, nu critic pe nimeni, dar este rezultatul unei activități de 15 ani, în care, după ce au fost reorganizate și instruite direcțiile de sănătate publică, au trecut într-un curs de deprofesionalizare accentuată.”, a declarat medicul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Alexandru Rafila: Sunt conduse multe dintre ele de persoane care n-au studii medicale

Președintele Societății Române de Microbiologie a declarat că Direcțiile de Sănătate Publică sunt conduse multe dintre ele de persoane care n-au studii medicale și, din cauza asta, cred că lucrurile au nevoie de o restructurare. E greu în timpul bătăliei să recurgi la așa ceva, dar nici nu poți să te uiți impasibil că DSP-urile nu au capacitate, a afirmat Alexandru Rafila.

Acesta a comentat și măsurile impuse de autorități pentru zonele de litoral și de munte.

„Cu cât oamenii interacționează un timp mai îndelungat, cu atât riscul de transmitere e mai mare. Asta e filosofia. Pe de altă parte, cred că Guvernul trebuia să arate că ia niște măsuri, că nu putea să asiste, așa, impasibil la creșterea numărului de cazuri. Ați văzut că noi avem această creștere de vreo opt săptămâni, dacă am socotit eu bine.

După 1 iunie au început să crească cazurile și n-au fost foarte multe măsuri luate în această perioadă. Atunci cred că ei au încercat să găsească o soluție pentru zone mai aglomerate, unde s-a demonstrat că se transmite boala. Mă refer la zone aglomerate, gen faleze, unde oamenii se înghesuie într-un anumit interval orar și chiar se transmite boala.”, potrivit sursei citate.

Alexandru Rafila: Cunosc multe persoane care au fost pe litoral, și s-au întors infectate

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a discutat și despre riscul la care se expun persoanele care merg pe litoral în această perioadă. Acesta susține că este în temă cu foarte multe cazuri în care persoanele s-au întors cu virusul Covid-19 de pe litoral.

”Cunosc multe persoane care au fost pe litoral, și s-au întors infectate de pe litoral. Probabil că și chestiunea legată de programul teraselor a urmat aceeași logică. În afară de aceste două măsuri – că până la urmă discutăm de două măsuri, mască în aer liber acolo unde este aglomerat și reducerea programului teraselor, cred că în unele regiuni, eu așa am sesizat, că nu este generală măsura, ci în anumite locuri, și depinde de autoritatea locală dacă aplică sau nu aplică această măsură – probabil că trebuie să avem o discuție și despre capacitatea sistemului de sănătate publică de a identifica cât mai rapid persoanele infectate, contacții acestora și să poată să realizeze izolarea lor încât boala să nu se extindă”, a declarat Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu