Actualitate

Alexandru Rafila, despre numărul de cazuri COVID-19 în România: Până la sfârșitul anului numărul va scădea

Publicat: 17 nov. 2020
Reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Alexandru Rafila
Reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Alexandru Rafila

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la organizația Mondială a Sănătății (OMS), a vorbit despre numărul de cazuri COVID-19 din România. Alexandru Rafila susține că până la sfârșitul anului numărul noilor infectări cu SARS-CoV-2 va scădea.

Profesorul Alexandru Rafila avertizează că, dacă măsurile luate nu vor da rezultate și nu se va reuși gestionarea cazurilor, este posibil ca în primăvară să asistăm la o nouă creștere a cazurilor de COVID-19.

Președintele Societății Naționale de Microbiologie, a menționat că există o problemă în privința cazurilor de COVID-19 care nu sunt alocate pe județe, iar acest lucru este periculos.

„Vedem mii de cazuri în fiecare săptămână, despre care se spune că nu sunt alocate unui județ. Nu știu ce înseamnă asta, că nu sunt alocate. Din punctul meu de vedere, dacă nu știu unde este pacientul, nu pot să fac ancheta epidemiologică și lucrul acesta are consecință pentru că nu pot să identific contacții, infecția continuă să se transmită”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Numărul de cazuri va crește din cauza acestei incapacități de intervenție în zona sănătății publice “

Reprezentantul României la OMS spune că este greu de făcut o apreciere supra unei posibile scăderi sau creșteri a numărului de cazuri în următoarea perioadă, tocmai din cauza incapacității de intervenție în zona de sănătate publică.

„Eu cred că la un moment dat numărul de cazuri va începe să crească din nou și va începe să crească din nou din cauza acestei incapacități de intervenție în zona sănătății publice, adică măsurile astea de identificare activă a persoanelor infectate, a contacților lor trebuie să crească puțin, ca să putem să oprim transmiterea. Oricum o să asistăm la creșterea numărului de cazuri în secțiile de terapie intensivă și din nefericire și a deceselor. Dar aceste tendințe se observă peste tot unde existat creșterea numărului de cazuri. Vedeți că Polonia care a avut foarte puține cazuri, iar acum a ajuns la aproape 600 de decese”, a menționat Alexandru Rafila.

„Probabil că până la sfârșitul anului se va opri creșterea numărului de cazuri“

Președintele Societății Naționale de Microbiologie este de părere că, dacă după alegeri măsurile pe care le vor lua autoritățile vor fi foarte stricte, numărul de cazuri va scădea.

„Dacă acest trend crescător și mai ales suprasolicitarea spitalelor și a secțiilor de terapie intensivă va continua, iar lucrul acesta va continua, pentru că noi, deși suntem stabilizați, să zicem, la 10.000 de cazuri pe zi, asta înseamnă o foarte mare presiune asupra sistemului de sănătate și consecințelor le cunoaștem deja, probabil că vor lua astfel de măsuri. Noi acum ne găsim, ca să fiu și eu așa în trendul vremurilor, în valul 2. Probabil că până la sfârșitul anului se va opri creșterea. Nu știu să vă spun cifre în momentul de față și nici nu vreau să fac speculații.

Este posibil ca după o perioadă de măsuri stricte care vor duce în mod sigur la scădere evidentă, spre primăvară, dacă nu o să reușim să administrăm suficient de mult vaccin, mai ales la categoriile de risc, să asistăm la o nouă creștere începând probabil cu luna februarie. Situația nu se rezolvă decât într-un an de zile, dacă vom avea acces la vaccin”, a mai spus Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu