Actualitate

Alexandru Rafila, despre obligativitatea certificatului verde la locurile de muncă: „Daca nu o sa avem trei saptamani de crestere nu o sa avem nevoie”

Publicat: 08 dec. 2021
Alexandru Rafila in halat la birou
Dr. Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a declarat miercuri seară, că proiectul de lege la care lucrează pentru introducerea certificatului verde la locul de muncă prevede instituirea acestuiaa „când vom avea o creștere a cazurilor de 3 săptămâni consecutive”.

„Cand vom avea o crestere de 3 saptamani consecutive vom apela la acest instrument”, a zis Rafila. El a adăugat că se va renunța la certificat verde la locul de munca atunci cand se vor inregistra „doua saptamani de descrestere” a numarului infectiilor, cumulat cu scaderea incidentei infectiilor sub pragul de 1/1000.

„Daca nu o sa avem trei saptamani de crestere nu o sa avem nevoie de certificatul Covid”, a mai spus acesta.

„Nu trebuie neaparat sa astepti sa ai probleme serioase, trebuie sa actionezi din timp”, a spus Rafila.

„Psihologic starea de alerta prelungita nu a facut bine. Lumea nici nu avea o speranta ca se mai termina”, a adăugat ministrul.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a explicat care a fost filozofia pentru introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor de iarnă. „Este o abordare de responsabilizare socială pentru că noi nu vrem doar să oferim aceste măsuri, vrem să le şi păstrăm, să fie totul sustenabil”, a spus ministrul.

„Aceste măsuri nu sunt filozofice, sunt măsuri practice care pot să încurajeze şi activitatea economică în mai multe domenii. S-a prelungit programul de funcționare până la ora 22:00 în loc de ora 21:00. Ora este relativă, dar am folosit un standard 5-22, ca interval.

Centrele comerciale, chiar şi cele mari, întrerup activitatea în mod obișnuit la ora 22. Nu mai exisă restricții de circulaţie nici pentru persoanele care nu posedă certificat. Mai mult, acest certificat are toate cele trei elemente, deci nu mai este discriminatoriu.

Presupune utilizarea şi testării ca şi criteriu, care nu mai face diferența între persoane vaccinate şi nevaccinate, fiecare apelează la varianta pe care o consideră utilă.

Mai mult, majoritatea spaţiilor comerciale normale în afara supermarketurilor sau supermarketurilor sunt accesibile fără certificatul verde, doar pe baza unui calcul care se referă la suprafața magazinului şi un număr de peroane care poate să pătrundă.

Dar aici avem nevoie de parteneriatul cu oamenii cu mass-media pentru că abordarea este diferită. Este o abordare de responsabilizare socială pentru că noi nu vrem doar să le oferim vrem să le şi păstrăm. Să fie sustenabilă iar acea eventualitate a introducerii certificatului COVID să fie o discuție şi să nu fie necesară. Va fi o lege cadru şi certificatul va intra într-un anumit moment”, a explicat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii care subliniind că teama de vaccinare nu s-a creat din cauza vaccinului ci de ideea de obligativitate.

Adauga un comentariu