Actualitate

Alexandru Rafila, despre renunțarea mască: „Cu siguranță în acest an vom purta mască“

Publicat: 19 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Rafila despre renunțarea mască Cu siguranță în acest an vom purta mască
Reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Alexandru Rafila

Profesorul Alexandru Rafila a vorbit despre renunțarea la masca de protecție. Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că românii vor fi obligaţi să poarte mască de protecţie până când rata de vaccinare va ajunge la 70%.

Alexandru Rafila a dat de înțeles că în acest an nu se va renunţa la purtarea măştii de protecţie, a precizat medicul.

„Renunțarea la mască va fi o decizie tehnică, până la urmă. Adică, renunțarea la mască se va baza pe studii științifice, realizate de organisme internaționale, cum ar fi Centrul european de control al bolilor, va exista o poziție a UE, care să țină cont de acoperirea vaccinală din fiecare stat membru și de situația de la nivelul UE. Eu nu pot să dau un termen, când se va renunța la mască, dar cu siguranță, dacă acest obiectiv al unei acoperiri vaccinale de 70% va fi realizat, cu siguranță utilizarea măștii va intra în discuția specialiștilor și vor exista recomandări care în funcție de fiecare stat vor fi adoptate. Cu siguranță însă în acest an vom purta mască“, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Nu îmi plac aceste predicții bazate mai degrabă pe ceea ce credem decât pe studii“

Reprezentantul României la OSM a precizat că prefer să nu facă predicții și că, pe măsură ce imunizarea populației din UE se va realiza, vor fi și studii care să recomande prelungirea utilizării măștii sau o scurtare a intervalului de utilizare.

„Nu îmi plac aceste predicții care sunt bazate mai degrabă pe ceea ce credem noi decât pe studii. Pe măsură ce imunizarea populației din UE se va realiza se vor realiza și studii care să recomande prelungirea utilizării măștii sau o scurtare a intervalului de utilizare. Cu siguranță însă în acest an vom purta mască”, a mai spus Alexandru Rafila.

Raed Arafat: „Până nu atingem acest procent de 60-70 la sută din populaţie, normal că purtarea măştii este recomandată“

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit despre momentul în care scăpăm de purtarea măștii de protecție în spațiile deschise și în cele închise.

„La acest moment, din datele pe care le avem, încă putem transmite mai departe. Încă putem să fim infectaţi, chiar dacă nu facem boală în fază avansată pentru că, să zicem, ne-am vaccinat. Deci vaccinarea în primul rând protejează fiecare individ ca persoană, dar vaccinarea colectivă, mai ales după ce am ajuns la un anumit procent, protejează comunitatea. Până nu atingem acest procent de 60-70 la sută din populaţie, normal că purtarea măştii este recomandată“, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Nu cred că va fi o dispariție imediată”

Secretarul de stat este de părere că obligativitatea purtării măștii de protecție va fi redusă gradual, mai întâi în spațiile deschise și de-abia pe urmă în spațiile închise.

„Cred că la momentul în care vom ajunge la un procent de vaccinare mai mare şi la reducerea răspândirii virusului într-un mod semnificativ, să înceapă discuţiile cam unde va fi obligatorie masca şi unde nu. Poate că începe să dispară treptat din obligativitatea în aer liber, încet – încet să dispară şi din obligativitatea în spaţiile închise, dar cu anumite condiţii. Nu cred că va fi o dispariţie imediată, dar va fi o dispariţie treptată a regulilor de purtare a măştii şi asta depinde de o analiză a situaţiei epidemiologice şi de recomandările care vor veni din partea epidemiologilor”, a mai precizat Raed Arafat.

Adauga un comentariu