Actualitate

Alexandru Rafila îi liniștește pe români: „Nu mai putem să intrăm în stare de urgență!“

Publicat: 28 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alexandru Rafila îi liniștește pe români Nu mai putem să intrăm în stare de urgență
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS

Medicul Alexandru Rafila îi liniștește pe români. Președintele Societății Române de Microbiologie susține că, într-un scenario pozitiv, nu mai putem să intrăm în stare de urgență.

„Văd în fiecare zi că numărul crește, avem transmitere comunitară, dublul de pacienți internați la spital… Care este indicatorul din această listă care să mă facă pe mine să fiu optimist? Trebuie să scădem sub 1 acel indicator. Nu mai putem să intrăm în stare de urgență, asta este părearea mea.

În mod natural asimptomaticii vor fi izolați la domiciliu dacă numărul tot crește. Nu trebuie să umplem spitalele cu asimptomaticii. Faptul că au fost izolați a fost și dintr-o frică ca nu cumva să-și îmbolnăvească familia, pentru că au fost cazuri în China și Italia“, spune Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila îi liniștește pe români: Respectarea măsurile de protecție

Președintele Societății Române de Microbiologie consideră că măsurile de bază luate de Guvernele lumii, precum păstrarea distanțării fizice, spălatul pe mâni sau purtarea măștii de protecție, sunt cele mai eficiente metode de a combate pandemia de COVID-19.

„Dacă reușim să internalizăm aceste măsuri (mască, spălat pe mâini, distanțare fizică) rezolvăm problema. Să nu fie subiect de dezbatere, ci de normalitate. Sunt și persoane care aduc în discuție anumite lucruri pe care le-au citit și induc frică. Lucruri în general care nu aduc un beneficiu“, precizează medicul Alexandru Rafila.

„Vaccinul trebuie să fie universal“

Alexandru Rafila consideră că măsurile de protecție trebuie internalizate și să devină o obișnuință în mentalul colectiv.

„ Am avut un anumit tip de comportament în timpul stării de urgență și altul acum. Oamenii au un orizont de așteptări. De asta trebuie să facem din măsurile de prevenție o parte din viața cotidiană“, spune Alexandru Rafila.

Președintele Societății Române de Microbiologie consideră că mutațiile suferite de COVID-19 sunt minimale și susține că vaccinul trebuie pentru mai multe virusuri de tipul coronavirus.

„Nu se consideră că reinfectarea este o regulă, ci o chestiune mult-mult mai rară. Mutațiile la nivelul virusului sunt minimale. Ele nu au dus până acum la diferențe majore la anticorpi. Pe asta se bazează și vaccinul: el trebuie să fie universal pentru mai multe virusuri coron”, a declarat Alexandru Rafila.

Când va scădea numărul de cazuri

Alexandru Rafila a precizat că nu poate aproxima o dată când numărul de cazuri de infectare cu coronavirus va scădea.

„Nu știu când scade numărul celor îmbolnăviți. Dacă nu se schimbă abordarea și mesajele transmise. Trendul crescător este de opt săptămâni. Avantajul nostru e că sunt doar în câteva județe. Și carantina în sine trebuie realizată astfel încât să înțeleagă oamenii la siguranța comunității lor. Această măsură de carantinare a unor localități mici a funcționat“, menționează Alexandru Rafila.

Președintele Societății Române de Microbiologie consideră că modul de abordare al autorităților cu privire la pandemia de SARS-CoV-2 ar trebui să se schimbe.

„Noi putem să ne revenim cu un foarte mic efort, cu înțelegerea motivului pentru care respectăm aceste măsuri: legate de funcționarea instituțiilor sociale, a economiei și așa mai departe. Nu e bine să fie două tabere: autorități și oameni. Probabil că se structurează într-un fel, deoarece și factorul politic a stimulat, cred eu, această polarizare. Eu cred că politicienii ar trebui să-i asculte pe profesioniști și să depolitizăm“, menționează Alexandru Rafila.

Adauga un comentariu