Actualitate

Alexandru Rafila, mesaj pentru ministrul Sănătății: „Voiculescu să găsească o soluție!

Publicat: 24 ian. 2021
Alexandru Rafila
Reprezentantul României în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Alexandru Rafila

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), i-a transmis un mesaj minsitrului Sănătăți, Vlad Voiculescu.

Reprezentantul României la OMS a precizat, în contextul pandemiei, că Ministerul Sănătății trebuie să vină cât mai repede cu o soluție, pentru a avea o „imagine reală” a situației din țară.

„Este o problemă legată de reglementare. Există o hotărâre de Guvern care a dus la prelungirea stării de urgență, care a fost chiar inițiată și semnată și de Ministerul Sănătății. Și acolo scrie foarte clar care sunt pragurile, criteriile care duc la redeschiderea unor activități. Vă dau un exemplu. Dacă acea hotărâre de Guvern nu ar fi fost pusă în aplicare, cei care se considerau prejudiciați puteau să acționeze în judecată“, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „E momentul să facem mai puține declarații și să vedem lucruri concrete”

Reprezentantul României la OMS a precizat că Vlad Voiculescu trebuie să găsească o soluție pentru redeschiderea școlilor începând cu data de 8 februarie.

„Noi avem acum o problemă între a respecta un act normativ, care a fost semnat și asumat de Guvern, și o problemă pe care o percepem fără să o putem dovedi în momentul de față legată de răspândirea infecției și de faptul că nu avem elementele de sănătate publică, dacă vreți, ca să putem să documentăm această situație. Trebuie să spunem că Ministerul Sănătății trebuie să găsească o soluție, încât să putem să avem, într-un timp cât mai scurt, o imagine reală. E momentul să facem mai puține declarații și să vedem lucruri concrete”, a menționat Alexandru Rafila.

Vlad Voiculescu: „Redeschiderea școlilor este pusă în pericol!“

Vlad Voiculescu susține că noua tulpină de Covid-19 este una extrem de agresivă și riscăm un nou val de infectări. În aceste condiții, Voiculescu susține că măsurile de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, sunt în pericol.

„Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană”, a declarat Vlad Voiculescu.

Medicul Adrian Wiener, deputat USR: „Redeschiderea şcolilor pe 8 februarie nu este posibilă“

Un alt reprezentant USR, medicul Adrian Wiener, este de părere că școlile s-ar putea redeschide mai degrabă la jumătatea lunii martie, după ce o masă semnificativă a profesorilor şi chiar a elevilor de peste 16 ani se va vaccina anti-Covid-19.

„Nu cred că este posibil. Trebuie luat în calcul indicele de reproducere al acestui virus, în contextul în care presupunem deja că noua tulpină din Marea Britanie într-o oarecare măsură a înlocuit vechea tulpină şi în România şi contagiozitatea şi riscul sunt foarte mari. Eu cred că pentru a reveni în siguranţă în şcoli, cred că ar trebui să fi trecut prin etapa de vaccinare o masă semnificativă a profesorilor şi de ce nu şi a elevilor peste 16 ani, bineînţeles, doar cei care doresc. Ideal ar fi să dorească cât mai mulţi dintre ei, dar cred că încă şi nu e vorba doar de activităţile din interiorul şcolii, e vorba de mijloacele de transport până şi dinspre şcoală, de aglomerările pe care în general şcoala le produce în mod natural, în mod firesc”, a menționat Adrian Wiener.

 





Adauga un comentariu