Actualitate

Alexandru Rafila vorbește despre cauzele care au dus România pe primul loc în topul țărilor cu cea mai mare rată a deceselor provocate de COVID-19

Publicat: 03 sept. 2020
Alexandru Rafila la cabinet
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, vorbește despre cauzele care au dus România pe primul loc în topul țărilor cu cea mai mare rată a deceselor provocate de COVID-19, din Uniunea Europeană, potrivit unui raport al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). România are o rată de deces de 3,1 la 100.000 de locuitori.

„Este preocupant, pentru că, după România, urmează la distanță apreciabilă Bulgaria, cu 1,5 decese la 100.000 de locuitori, după care toate țările au o cifră mai mică de 1, unele chiar extrem de mică. Asta demonstrează că pacienții din România care fac infecția cu coronavirus în această perioadă sunt, destul de mulți, din categoria persoanelor cu comorbidități, care sunt dispuse la forme mai grave, cu complicații, și din păcate se ajunge și la deces”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila vorbește despre cauzele care au dus România pe primul loc în topul țărilor cu cea mai mare rată a deceselor provocate de COVID-19

Reprezentantul României la OMS consider că poziția României în acest nefericit top este rezultatul incapacității sistemului de sănătate de a trata aceste cazuri de infecție cu coronavirus.

„E un indicator al capacității sistemului de sănătate de a trata aceste cazuri de infecție cu coronavirus într-o țară din Uniunea Europeană. Avem capacitatea să tratăm acești pacienți, dar nu cu succes. Dar cauza nu putem s-o stabilim în acest moment. Poate fi vorba de o afectare mai mare la pacienții cu comorbidități sau poate fi vorba despre unele unități sanitare care nu reușesc să trateze toți pacienții sau există unele disfuncționalități”, a menționat Alexandru Rafila.

Creștere accelerată a numărului de cazuri

Medicul Alexandru Rafila susține că, pe baza statisticilor ECDC, se vede că România s-a aflat într-o creștere accelerată a numărului de cazuri, alături de Bulgaria, în ultima lună.

„Noi ne-am stabilizat undeva la 85 de cazuri la suta de mii de locuitori, Bulgaria, cu care mergeam umăr la umăr, a reușit să reducă numărul de cazuri la sub 30. Demonstrează că se poate și într-o țară cu un nivel de dezvoltare comparabil cu cel al României să reducă povara bolii și să intre într-o zonă mai confortabilă din punct de vedere al solicitării sistemului de sănătate. Noi în continuare avem un sistem de sănătate sub presiune”, a precizat Alexandru Rafila.

Trebuie luată în calcul mortalitatea

Reprezentantul României la OMS este de părere că au fost și țări în care evoluția cazurilor a fost „fulminantă”, cum este Spania, care a ajuns la peste 200 de cazuri la 100.000 de locuitori.

„Dar mortalitatea, raportată la numărul populației, este un indicator care trebuie luat în considerare și cred că acolo ar putea fi aduse unele îmbunătățiri”, a adăugat Alexandru Rafila.

Medicul vorbește despre suprasolicitarea unor spitale, spunând că unitățile de terapie intensivă din unele localități sunt sub presiune.

„Bănuiesc că astfel de suprasolicitări – și ale personalului medical, sunt oameni care lucrează acolo de mult timp, fără concedii, sub presiune foarte mare – și atunci trebuie să găsim o soluție astfel încât să repartizăm această povară și în alte zone, care sunt mai puțin afectate în acest moment. Asta este opinia mea, bineînțeles”, a spus Rafila.

Adauga un comentariu