Prima pagină » Economic Local » Alin Aignătoaei, producător de fructe de pădure, din Iași, a renunțat la corporație pentru viața la țară: „Nimeni, în România, care produce mâncare nu dă faliment” – FOTO/VIDEO

Alin Aignătoaei, producător de fructe de pădure, din Iași, a renunțat la corporație pentru viața la țară: „Nimeni, în România, care produce mâncare nu dă faliment” – FOTO/VIDEO

27 ian. 2024, 02:00, 6 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Alin Aignătoaei, producător de fructe de pădure, din Iași, discută într-un nou episod de #PodcastBZI despre viața la sat. În urmă cu 12 ani a renunțat la locul de muncă dintr-o multinațională din București pentru că ajunsese la burnout. S-a întors în Iași și a transformat o bucată de teren într-o sursă de venit. Tânărul povestește despre experiența sa în domeniul agricol, ce fac unii producători pentru profit, dar și de ce nu s-ar mai întoarce la viața de corporatist. Puteți urmări discuția AICI:

Tânărul este de părere că oricine este producător în sectorul alimentar nu dă faliment. Acesta mai spune că oamenii nu ar trebui să se mai plângă atât de mult.

„Nimeni, în România, care produce ceva de mâncare nu dă faliment. Este imposibil! Doar dacă nu știi să îți vinzi produsul. Sunt oameni la mine în sat care produc legume, nu știu să comunice, dar își vând marfa la piață. Mori de foame dacă nu faci nimic și viața e mai frumoasă când nu ai așteptări de la nimeni. Să nu ai absolut nicio așteptare și să nu te plângi că nu ai lucruri. Să identifici ceea ce ai și să fii fericit și mulțumit cu faptul că ai ceva. Sunt oameni care o duc mult mai greu decât noi. Crezi că ei nu vor să aibă mai mult, să fie fericiți”, spune Alin Aignătoaei, producător de fructe de pădure, fondator „Fructe din Poiană”.

Un alt episod de #PodcastBZI, despre mierea contrafăcută, cu Cătălin Maxim, apicultor și vicepreședintele clusterului BioNEst, poate fi urmărit AICI:

Alin Aignătoaei, producător de fructe de pădure, din Iași: „Nu există să nu faci niciun tratament!”

Producătorul mai spune că el câștigă decent din ceea ce îi oferă munca pământului.

„Cineva care e la nivelul meu de producție nu o să își permită să își ia o mașină de 100.000 de euro, ci o să aibă echivalentul unui salariu normal în România. Depinde de mai mulți factori câștigul. Cum vinzi, cum produci… În plus, producția în sine presupune niște costuri. Cu cât prinzi experiență, cu anii, faci chestii mai eficiente, mai rapide”, mai spune Alin Aigăntoaiei, care adaugă faptul că cei care spun că nu au aplicat niciun tratament plantelor mint.

„Plantele sunt predispuse să facă boli, atacului dăunătorilor. Nu există să nu faci niciun tratament! Cine spune asta, și văd pe internet multe postări de la producători care spun că fructele lor sunt obținute doar prin apă și soare de la Dumnezeu, spune minciuni. Este total fals”, explică producătorul care a renunțat la viața de corporatist pentru cea de producător.

Producătorul are o plantație mixtă pe câteva hectare

În ultimii 12 ani a diversificat culturile din plantația sa, din comuna Deleni, pentru a avea producție de fructe aproape tot anul.

„Pe lângă zmeură și căpșuni, acum am coacăze roșii, negre, agrișe, aronia, afine și pomi fructiferi, meri, peri, gutui, piersici, nectarine, caiși vișini și cireși. Toate sunt suprafețe mici. Cea mai mică are undeva la 1.000 de metri pătrați, și cea mai mare, jumătate de hectar. E o soluție să ai o plantație mixtă. Cu cât ai o suprafață mai mare, trebuie să vinzi angro. Cred că știu toți că în România câștigă cel care face bișniță, nu cel care produce. Eu vindeam la un preț cu care îmi acopeream cheltuielile cu culesul, cu caserola, cu muncile pe care le făceam acolo și nu rămâneam cu profit.

Eu fac livrări în puncte fixe din oraș în anumite zile. De exemplu, dacă ai o suprafață mare cu zmeură, ai nevoie de oameni la cules doar pe perioada aia. Nu prea mai găsești oameni la țară care să vină doar o lună pe an. Majoritatea vor să lucreze pe toată perioada anului. Eu am doi oameni care mă ajută tot anul pentru că și culturile din plantația mea nu se suprapun ca și producție. Deci oamenii au treabă în toată perioada anului la mine în plantație”, mai spune Alin Aignătoaei.

Anul 2023 a fost unul bun pentru producătorii de fructe de pădure. Pe de altă parte, Alin Aignătoaei, producător de fructe de pădure, din Iași, îi sfătuiește pe cei care vor să investească în acest domeniu să se documenteze foarte bine înainte de a demara investiția.

Comentarii
  • Bunelu scriitor anbrocăn

    Asa e. Eu când eram meneger luam afaceri de la screci, fluxuri, știu ce vorbesc. Raliuri, telefoane, teledoane, amanete, pungi, operă, conseier, politico-deputat, de toate am făcut. Degustarea și jurizarea de vinuri și peltele, la fel. Ba chiar am importat nățional cea mai bere dintre beri, bașca fabrica de bere pe care am construit-o cu niște preteni. Dar cel mai bine merge zacusca. Coane, single maltul și pâinea 33% fac casă bună cu coptul ardeilor cu dichis, că așa se aliniază planetele. Cea mai bună zacuscă, internațională, planetară. Făcută de Bunelu și ajutoarele sale. Reclama nu trebuie, că se vinde gratis de la sine. Să vedem acuma la alegeri pe unde curge zacusca, am câteva borcane pentru Bubuță 1% poate mă pune europarlamentar și las nepotului ză veri oan en onli o pensioară.

  • Acest articol ar trebui citit de foarte multi dintre noi . Ma refer la noi cei care am dat din diferite motive suprafetele de teren in arenda pe perioade mari si foarte mari. Recuperarea acestora de la arendasi este si va fi foarte anevoioasa chiar imposibila .Abilitatea acestor arendasi care in prezent au mai obtinut 1oo de euro la ha. este fara limite. Acum spera ca mostenitorii celor care au dat terenurile in arenda sa renunte la pretentii ori sa nu mai stie de aceste suprafete arendate de parinti. Copii sunt plecati pe moment iar arendasii speculeaza aceasta situatie. In unele situatii suprafetele arendate au fost facute intabulari si carti funciare. Banii pentru subventii pe care arendasii ii primesc sunt din impozitele platite de adevaratii proprietari. Sunt convins ca nu sunt in consens cu unii cititori .(arendasi).

  • Mai puțin cei care vor să se îmbogățească peste noapte.

  • Nu dau faliment? Zău? Dar zecile de ferme zootehnice, închise în ultimii ani? Daoar în Mureș, in 2017 au fost închise 10 ferme. Pe ce lume trăiești, bre?

  • cine vinde en-gross da faliment, mai devreme sau mai tarziu. trebuie sa fii implicat direct intr-un lant de distributie

  • titlul e gresit
    s ar face toti producatori/cultivatori
    ec de piata e doar sa vinzi atat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`