Economic Local

Fructe de pădure din belșug în acest an. Producătorii din Iași se așteaptă la producții mari. „Vor fi dulci, gustoase și aromate” – FOTO/VIDEO

Publicat: 23 mai 2023
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Fructe de pădure din belșug în acest an. Producătorii din Iași se așteaptă la producții mari. Vor fi dulci gustoase și aromate - FOTOVIDEO
Producătorii din Iași ies pe piață cu produsele peste o săptămână

Producătorii din Iași anunță că anul acesta vor fi fructe de pădure din belșug. Vremea a fost benefică pentru plantațiile de zmeură, mure sau căpșuni. Prețurile vor fi mai mari cu 2 lei pe kilogram, iar producția va fi scoasă pe piață începând de luna viitoare. Un kilogram de căpșuni va costa 18 lei, unul de mure va ajunge la 16 lei, iar unul de zmeură va fi 25 de lei

Producătorii de fructe de pădure din Iași estimează producții mari în acest an. Vremea a fost benefică pentru plantațiile cu zmeură, mure sau căpșuni. Astfel, aceștia vor vinde fructele gustoase și aromate începând cu luna iunie 2023.

„La fructe de pădure, totul este ok. Fructele vor fi aromate, gustoase și dulci. Eu intenționez să fac o postare pe pagina «Fructe din Poiană», ca și clientul să fie informat. Prețurile vor mai mari cu 2 lei la căpșuni, o creștere de bun simț. S-au scumpit caserolele, produsele pe care le folosesc în producerea căpșunilor, dar și forța de muncă, cu mult mai mult decât vor mări noi prețurile, ca să nu ieșim în pierdere. E o creștere de bun simț. Anul trecut am vândut cu 16 lei kilogramul, anul acesta va fi 18 lei.

Cele mai bune căpșuni sunt cele care nu sunt forțate. De exemplu, eu am cumpărat jumătate de kilogram de căpșuni de la piață, de poftă, care erau din Satu-Mare și aveau un gust veșted, acrișor. Cred că erau stropite ca să crească forțat. Dacă căpșunile nu se coc pe plantă, primind un anumit număr de ore de la soare, nu au gustul acela de căpșuni. Este posibil să fie stropite cele pe care le-am cumpărat pentru că erau frumoase, mari, dar la gust am fost dezamăgit.

Sunt multe soiuri cele care ies foarte devreme, cu gustul mai puțin bun. Eu am rămas cu o iritație în gură după ce am mâncat căpșunile de la piață. Din câte știu, produsele fitosanitare omologate au niște timpi de așteptare după ce sunt stropite produsele, ca să iasă substanțele din fruct și din plantă”, susține Alin Aignatoaei, producător de fructe de pădure din comuna Deleni, Iași.

Producătorii din Iași anunță că anul acesta vor fi fructe de pădure din belșug

Dorian Secară, producător de mure și zmeură din comuna Țibănești, a mărit exploatația, iar de anul acesta cultivă și legume. Acesta se așteaptă să aibă fructe mari și gustoase, iar clienții îl pot urmări pe pagina de Facebook „Fructe de Pădure Mure Zmeură Iași – La secară”. Anul acesta nu va mări prețurile.

„Noi am mărit exploatația, deci ne așteptăm la mai mulți clienți, mai ales de la cei care vor să cumpere angro, pentru că producție va fi. Avem și legume, roșii, vinete, ardei, dar și fructele de pădure cu care am obișnuit clienții. De pe 10 iunie vom începe să cultivăm zmeura pe care o vindem cu 25 de lei kilogramul la liber și 20 de lei kilogramul la angro.

La mure începem să culegem de pe 15 iulie. Vom vinde cu 12 lei kilogramul la angro și cu 16-18 lei kilogramul la liber. S-au scumpit toate anul acesta, dar noi nu creștem prețurile pentru că vrem să cumpere cât mai multă lume. Avem o suprafață totală de 1,3 hectare și în perioada asta prășim, cosim, nu am dat cu erbicide”, susține Dorian Secară, producător care s-a întors acasă după ani grei de muncă în străinătate și împreună cu Liviu Calancea, legumicultor din Țibănești, și Alexandru Pașaniuc, crescător de ovine și caprine, a fondat o asociație a producătorilor din județ.

Producătorii vor certificarea ecologică

În ultimii ani a crescut numărul producătorilor de fructe de pădure din Iași care au solicitat atestatele de producători ecologici de la Direcția Agricolă. Astfel, dacă în 2020 erau înregistrați 270 de producători ecologici, în anul următor, 300 de producători, în 2022 s-au înregistrat 346 de producători. Cei mai mulți ieșeni cu atestat de producător ecologic se ocupă de cultivarea legumelor sau au plantații cu fructe de pădure. Aceștia primesc subvenții mai mari dacă înscriu culturile în agricultura ecologică.

Una dintre acestea este măsura 11 – Agricultura ecologică, ce se derulează prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), respectiv 11.1 – Sprijin pentru conversia la practicile şi metodele de agricultură ecologică și 11.2 – Sprijin pentru menţinerea practicilor şi metodelor de agricultură ecologică.

Producătorii din Iași anunță că anul acesta vor fi fructe de pădure din belșug, astfel că vor ieși pe piață începând cu luna iunie 2023.

Comentarii
  • Astea nu sunt fructe de padure. Afinele, zmeura si murele (de padure) sunt mai mici si foarte aromate si se gasesc numai la munte. In articol se descriu niste produse crescute artificial, pe camp, mari si fara aroma. Si scumpe!

  • Fructele de padure sunt naturale si cresc in zona lor de habitat. Cele din ferme sunt fructe crescute in locatii private care nu au legatura cu adevaratele fructe de padure.

Adauga un comentariu