Actualitate

Alte două cazuri cu noua tulpină a coronavirusului, confirmate în București

Publicat: 22 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Alte două cazuri cu noua tulpină a coronavirusului confirmate în București
Situația Covid-19 la nivelul județului Iași

Anunț de ultimă oră. Astăzi, 22 ianuarie 2021, s-au confirmat încă două cazuri cu tulpină SARS-CoV-2 în varianta B.1.1.7 descrisă în Marea Britanie. Această au transmisibilitate crescută și au fost secvențiate la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Ambele cazuri sunt din București. Nici una dintre cele două persoane nu a călătorit în afara teritoriului României.

Două persoane, confirmate cu noua tulpină Covid-19

Potrivit informațiilor deținute de autorități, pacienții se aflî într-o stare generală bună, se află izolați la domiciliu și sunt supravegheați de medicul de familie potrivit metodologiei în vigoare. În momentul de față, și alte teste de secvențializare sunt în prelucrare în cadrul laboratorului INBI „Matei Balș”, cu rezultate în curs.

Ministerul Sănătății, Vlad Voiculescu, recomandă populației să ceară testarea pentru depistarea virusului Covid-19 la primele simptome ale bolii.

Având în vedere faptul că virusul se poate răspândi extrem de rapid, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea socială și igiena mâinilor.

Având în vedere apariția noii tulpini în Capitala României, Ministerul Sănătății a recomandat astăzi, 22 ianuarie 2021, Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) amânarea deciziilor de relaxare.

Primul caz de infectare cu noua tulpina Covid-19 din țară

Femeia depistată cu noua varianta a virusului Covid-19 a fost testată în urmă cu două săptămâni, dar confirmarea cu infectarea cu noua tulpină a venit după aproximativ 5 zile. Aceasta a spus că nu a fost plecată din România și nici nu a intrat în contact cu foarte multă lume.

Patru din cei șase membri ai familiei sale au fost pozitivați și doar în cazul ei analiza a scos la iveală tulpină nouă de COVID-19, care face haos în Marea Britanie.

Pacienta ce ar fi contractat această nouă tulpina precizează faptul că nu i s-ar fi dovedit cu documente că este infectată cu această nouă variantă.

”Nu mi s-a dovedit în acte, doar mi s-a confirmat. M-au sunat de la Matei Balș și mi-au spus că sunt purtătoare de tulpină nouă. Noi ne mai duceam la Matei Balș, de fiecare dată când aveam o problemă. Și am fost acolo special pentru testare, pentru că cea mică avea simptome gastrointestinale și tușea. După testarea de acolo au trecut 3 zile. Și după 3 zile mi-au spus că au văzut modificări. Dar copila nu are tulpină, nici nu știu ce să zic.. Are coronavirus, dar nu are noua tulpină, chiar dacă o alăptez, pentru că are doar 10 luni”, spune femeia.

În primele declarații ale femeii, aceasta nu crede că a avut noua tulpină.

”Cred că a fost o greșeală. Asta cred eu! Nu am fost niciodată în afara țării. Și nici în contact cu alte persoane. Pentru că de asta mă și întreb… de unde noua tulpină la mine..”.

De asemenea, femeia precizează că a cerut că testul să fie repetat, susținând că acela ”nu are cum să fie testul ei”. Însă nimeni nu a mai făcut nimic. Din fericire, acum se simte bine, atât ea, cât și ceilalți membri ai familiei.

”A fost o simplă răceală! Nu am avut nimic, cum se spunea la presă, că suntem bolnavi… Cum au spus și vecinii noștri.. Nu am avut nimic, decât în 3 zile mi-am pierdut gustul și mirosul. Atât! Dar mi le-am recuperat!, a mai declarat femeia.

Adauga un comentariu