Local

Alte două tramvaie PESA au fost scoase pe traseu! Ieșenii se pot bucura de 4 din cele 6 garnituri moderne de la CTP. În cel mai scurt timp vor ajunge la Iași și vagoanele turcești

Publicat: 15 sept. 2021
Noul tramvai PESA la lansarea oficială
Patru tramvaie PESA sunt scoase pe traseu

Încă două tramvaie noi străbat străzile Municipiului Iași, spre încântarea sutelor de călători! La aproximativ o săptămână de la lansarea oficială a noilor tramvaie PESA, Compania de Transport Public din Iași a scos ieri, 14 septembrie 2021, alte două tramvaie noi

Ieri, 14 septembrie 2021, Compania de Transport Public Iași a scos pe traseu încă două tramvaie PESA. În prezent, 4 tramvaie noi, din cele 6 aduse recent din Polonia circulă pe străzile Municipiului Iași. Primele două, care au fost lansate în urmă cu aproximativ o săptămână, au trecut de perioada de probă, iar vatmanii care au condus aceste mijloace de transport în comun au devenit titulari. În imediata perioadă, urmează să ajungă la Iași primul tramvai din Turcia.

„În acest moment, patru din cele șase tramvaie PESA intrate luna trecută în Depoul CTP Iași circulă pe traseele din oraș. A fost încheiată perioada de testare funcțională în cazul primelor două vagoane sosite la Iași, iar vatmanii care au condus aceste tramvaie au devenit deja titulari pe acestea. Până acum, fiecare dintre cele două vehicule au înregistrat peste 1.000 de kilometri la stradă și ne pregătim să încheiem documentele de recepție a acestora. În cursul acestei săptămâni urmează să ajungă la noi și primul tramvai Bozankaya, care a plecat din Ankara la sfârșitul săptămânii trecute”, a declarat Andreea Barna, purtător de cuvânt CTP Iași.

Primele două garnituri au ajuns la Iași la începutul lunii august 2021

Primele două garnituri moderne de tramvai, construite de compania poloneză Pesa, au ajuns în Municipiul Iași la începutul lunii august 2021. Cele două fac parte din prima tranșă dintre cele 16 tramvaie moderne de care vor beneficia ieșenii. Valoarea contractului a fost de circa 163 de milioane de lei (aproximativ 33,1 milioane de euro). Practic, fiecare tramvai a costat 2,06 milioane de euro. Producătorul din Polonia a semnat contractul cu municipalitatea în primăvara acestui an. Cele 16 tramvaie Pesa au o capacitate de transport totală de 230 de locuri, dintre care 30 pe scaune fixe, nerabatabile și individuale.

Tramvaiele au aer condiționat, instalație de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, sistem de supraveghere video interior și exterior, precum și echipament pentru anunțuri vocale exterioare în stații pentru persoanele cu dizabilități de vedere. Tramvaiele produse de Pesa au o instalație electrică a echipamentelor de bilete și o instalație de informare a călătorilor atât la interior, cât și la exterior, sistem de numărare a călătorilor prin senzori video inteligenți 3D etc. Pe lângă tramvaiele Pesa, Municipiul Iași va beneficia și de 16 tramvaie moderne, cu o lungime minimă de 26 de metri, livrate de compania „Bozankaya Otomotiv Mak”, din Turcia. Valoarea totală a achiziției celor 16 tramvaie este de peste 167,7 milioane de lei.

Oana Spătaru este vatman de 20 de ani la CTP și a fost cea care a manevrat primul tramvai PESA în ziua lansării

Oana Spătaru are 45 de ani, iar ultimii 20 de ani din viață i-a petrecut în cadrul Companie de Transport Public Iași. Aceasta a terminat școala de vatmani în anul 2001, iar de atunci a urmat această meserie fără oprire. Ieșeanca a precizat că iubește foarte mult să conducă și nu s-ar vedea să facă altceva. Oana a avut onoarea ca ea să fie prima care conduce noul tramvai PESA la lansarea oficială. Aceasta a povestit care este diferența de a conduce un tramvai vechi și unul nou, modern.

În fiecare zi, femeia a fost însoțită de un alt vatman polonez, care să o ajute în cazul în care ceva nu funcționează bine. Din ziua lansării și până în prezent, Oana nu s-a mai dezlipit de noul său tramvai. Conducerea Companiei de Transport Public Iași a ales-o pe Oana Spătaru pentru marele evenimet de lansare a noilor tramvaie la Iași pentru că, spun ei, este unul dintre cei mai competenți vatmani, un angajat dedicat și echilibrat din toate punctele de vedere. În total, 16 vatmani au fost instruiți pentru exploatarea noilor tramvaie.

Comentarii
 • Ok. Rămâne sa mai facem poze cu tramvaiele Pesa si ne întoarcem la amintirile cu vechile tramvaie noi la Iasi Tatra. Cat a trecut de atunci ?
  Ce realizare ! Felicitări … daca atât se poate spune.

 • Ne bucuram ca CTP se preocupa de asigurarea transportului cu tramvaie moderne dar, Conducerea CTP nu realizeaza ca s-au deschis scolile iar statiile sunt aglomerate, ca mijloacele de transport vin dupa 1/2 ora. Ar trebui sa coborati din fotoliile de sefi si asigurati un transport fluent si sa nu stam cu orele in statii pentru a putea merge la scoala cu copilul sau la serviciu. Bi8ne ca aveti mai multi controlori pe mijloacele de transport decat tramvaie. De asemenea si D-l Primar ar trebui sa se implice mai mult in fluidizarea acestui transport care inca lasa de dorit.

 • Poate să pună și 500 de tramvaie dacă stau blocate în trafic printre cei ce sau născut în mașină nu se rezolvă nimic așa că în spirit de glumă cei ce folosiți transportul în comun luați-vă mașini să blocam efectiv tot să nu ne mai mișcăm deloc eventual să facem dimineața din Cug – Copou vreo 3 ore.

 • Tramvaiele făcute la ARAD nu sunt bune ?
  Sunt foarte bune NENOROCIŢILOR, dar de acolo probabil nu a ieşit comisionul
  Aşa ne protejăm noi industria şi locurile de muncă, nici locuri de VECI nu meritaţi în ţara asta

 • Nu s-au prezentat la licitatie. Nu fac fata la rampele din Iasi. Si nu sunt mai bune deloc dacat ce s-a achizitionat. Ba dimpotriva. Vezi la Cluj comparatii Astra vs Pesa.
  Si mai terminati cu prostiile astea patriotarde de doi lei!

 • Va rugam sa rezolvati traficul cu tramvaiele 1 pe traseul dinspre Tatarasi – Copou. Dimineata se sta in statie mai bine de 40 de minute pana vine un tramvai 1 spre Copou. Poate Conducerea CTP se mai gandeste si la acest traseu care tot timpul a avut probleme. Nu stiu care este miza? Oricum prea multa lauda si foarte putin pentru cetatenii Iasului care asigura cumpararea de abonamente, bilete etc.

Adauga un comentariu