Se dă amendă pentru șoferii care merg cu câinele sau pisica în mașină. Puține persoane respectă regulile de transport în mașina personală a animalelor de companie, fie că este vorba de câini sau pisici. De multe ori, animalele de companie sunt ținute pe scaunul din dreapta al mașinii sau pe locul din față, însă acest fapt este interzis. Iată în ce situații conducătorul auto este sancționat.
Amendă pentru șoferii care merg cu câinele sau pisica în mașină
Pentru a transporta în condiții legale un câine sau o pisică, animalele de companie trebuie să fie plasate pe bancheta din spate a mașinii. Este necesar să fie folosite dispozitive special concepute pentru a asigura transportul în siguranță.
Aceste dispozitive includ cuști speciale de transport, coșuri auto pentru animale de companie sau hamuri auto. Scopul acestor echipamente este de a fixa animalul într-un loc sigur, prevenind astfel distragerea atenției șoferului și asigurând protecția animalului în cazul unui accident. Nerespectarea acestor reglementări poate duce la amenzi mari.
Conform articolului 102, Alin. 1(27) din Codul Rutier, transportul animalelor de companie pe locurile din față este considerat o contravenție. Această încălcare se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni, care variază între 9 și 20 de puncte de amendă, echivalentul a 1.485 până la 3.300 de lei.
Legi stricte pentru posesorii de animale de companie
Proprietarii de câini pot fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei. Cei care nu își sterilizează și microcipează animalele de companie riscă să fie sancționați de autorități. De asemenea, dacă animalele sunt plimbate în locuri unde accesul lor este interzis și nu poartă botniță și zgardă, proprietarii câinilor periculoși pot primi amenzi cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei. Deținătorii de animale trebuie să aibă materiale pentru curățarea și eliminarea dejecțiilor, altfel riscă o sancțiune. Accesul câinilor pe aleile din parcuri, grădini publice, locuri de agrement și spații special amenajate este permis doar dacă aceștia sunt ținuți în lesă.
Statul a introdus obligativitatea de a asigura anumite rase de câini, considerate violente. Cu toate acestea, puțini sunt românii care optează pentru asigurarea animalului de companie. Pe piață există două tipuri de asigurări în funcție de rasa de câine deținută, categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor și categoria II: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino, Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Asigurarea poate fi cumpărată în aceleași condiții și de proprietarii de câini care nu sunt pe lista de animale periculoase. Distrugerile provocate de un câine, incluzând aici daunele pe care o persoană vătămată le poate cere, pot ajunge ușor la mii sau zeci de mii de euro. Pentru o sumă asigurată de 5.000 de euro, prima anuală nu sare de 100 de euro. Proprietarii de câini riscă să fie sancționați dacă nu își sterilizează animalul de companie sau dacă nu respectă regulile atunci când ies în public cu un câine considerat de rasă violentă. De asemenea, amenzle sunt mari și pentru șoferii care merg cu animalele de companie în mașină, dar nu respectă regulile de transport.