SUA au creat un institut care să monitorizeze și să investigheze eventuale fraude și acte de corupție care ar putea deturna sprijinul poporului american în Ucraina, scrie presa ucraineană. Pe 18 ianuarie, pe site-ul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a apărut documentul „Planul strategic de supraveghere pentru asistența pentru Ucraina”.
Documentul amintește că Congresul SUA a alocat ajutoare în valoare de peste 113 miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina, sprijin care se realizează prin intermediul a 11 organisme și instituții de stat.
Textul afirmă că, în supravegherea planificării, Statele Unite caută să „identifice zonele cu cel mai mare risc de fraudă, risipă sau abuz”.
În acest scop, a fost creat un Grup de Lucru Interagenții format din organismul de conducere din Ministerul Apărării, Departamentul de Stat și USAID, precum și din alți oficiali guvernamentali, scrie Pravda.ua.
Pentagonul a anunțat zilele trecute ce arme ar putea să mai trimită Ucrainei
Administrația americană nu intenționează să excludă nici un tip de armament din livrările sale de arme către Ucraina, a declarat joi, 26 ianuarie, purtătorul de cuvânt adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, comentând despre posibilele viitoare livrări de arme pentru guvernul de la Kiev.
„Nu știu dacă am trasat vreodată o linie. Nu vom scoate nimic de pe masă aici. Am dat sisteme de capacitate de apărare aeriană. (…) În ceea ce privește ceea ce urmează, nu am de gând să mă antepronunț asupra unor pachete care nu au fost anunțate sau asupra unor decizii ale președintelui sau ale secretarului (apărării)”, a spus ea, întrebată dacă este posibilă livrarea de avioane de luptă F-16 către Kiev, întrucât acestea ar putea fi necesare pentru a oferi sprijin aerian tancurilor Abrams fabricate în SUA.
Rugat să comenteze declarațiile Rusiei privind riscurile de a furniza Kievului noi arme, oficialul de la Pentagon a răspuns că Washingtonul nu consideră aceste măsuri ca fiind o escaladare.
„Am mai auzit acest subiect de discuție din partea lor când era vorba de Javelins [sisteme antitanc] pe care le dădeam, sau de HIMARS [sisteme de rachete cu lansare multiplă], iar apoi de Patriot [sisteme de apărare aeriană]. Totul pare, cred că este o escaladare, eu nu văd așa ceva”, a spus ea. „Nu văd sprijinul nostru pentru Ucraina ca pe o escaladare, deloc”.
De altfel, Joe Biden a declarat miercuri, 25 ianuarie, de la Casa Albă că tancurile vor „spori capacitatea Ucrainei de a-şi apăra teritoriul şi de a-şi atinge obiectivele strategice”.